Nieprawidłowe wyświetlanie po resecie laptopa

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Wit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

[Solved] Nieprawidłowe wyświetlanie po resecie laptopa Toshiba s2800-200

Post autor: Wit »

Witam
Określenie problemu: na Toshiba s2800-200 (już wiekowy laptop) zainstalowałem, obok win98, system xubuntu. Po zresetowaniu laptopa (na załadowanym xubuntu) wyświetlany obraz został przesunięty, co dobrze widać na załączonych zdjęciach. Niestety nie jest to wina x'ów, gdyż problem występuje od samego startu maszyny, także podczas gruba, występuje także przy załadowaniu windowsa.
Czy ktoś z czytających ten temat spotkał się z tym problemem, lub zna jego rozwiązanie?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety imageshack.us tak dzisiaj muli, że musiałem skorzystać z fotosika.

Pozdrawiam

edit: szukałem już na forum i oczywiście googlach, ale za dużo nie znalazłem.
Podłączyłem zewnętrzny monitor i wszystko jest wyświetlane poprawnie. Obawiam się więc, że doszło do uszkodzenia matrycy lub połączenia z nią. Prosiłbym o wypowiedzenie się kogoś dobrze znającego na rzeczy, czy uszkodzenie może być spowodowane działaniem xubuntu, czy po prostu efektem "twardego" wyłączenia komputera. Zastanawiam się także, czy nie ma innego wyjścia jak serwis?
piciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Nieprawidłowe wyświetlanie po resecie laptopa

Post autor: piciek »

A próbowałeś komendy:

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
?
Najłatwiej będzie to zrobić w trybie tekstowym, czyli ctrl+alt+F1. Logujesz się i wpisujesz polecenie. Potem powrót do środowiska graficznego (ctrl+alt+F7)i restart X'ów alt+ctrl+backspace
Compal s96s | Core 2 duo T7500 (2x2,20) | 3 GB | GeForce 8600M GS
Wit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Wit »

Chwilowo nie mogę sprawdzić, ale jeszcze dzisiaj to wypróbuję. Teraz laptop poszedł na sprawdzenie złącza (czyszczenie styków itd), ponieważ podobno już kiedyś laptop miał z tym problem i pomogła dopiero wymiana.
Co do samej komendy - czy ona nie wpływa na same x'y? Przecież zanim one wystartują, problem wciąż występuje.. Nie wiem, zobaczymy jak laptop wróci po południu, oczywiście wszystko opiszę.
Dzięki za zainteresowanie.

EDIT:
Winnym okazało się uszkodzone złącze przewodu. Awaria nie związana z linuxem. Temat do zamknięcia.
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Post autor: cukier_lukier »

Dopisz w tytule wątku o jaki model chodzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”