Pendrive niszczy/gubi dane
- marek83
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Pendrive niszczy/gubi dane
Hej!
Mam taki problem trochę z innej beczki - pendrive windowsowy niszczy/gubi dane. Dzisiaj kopiowałem (pod Win XP) 2 foldery z plikami i po odmontowaniu, wyjęciu i ponownym włożeniu pendriva 1 z tych folderów był pusty a w drugim były nienadające się do odczytu krzaki. Skopiowałem jeszcze raz te pliki do tego pustego folderu, odmontowałem pendriva, wyjąłem go, włożyłem ponownie i folder jest znowu pusty. Gdy te same pliki skopiowałem do folderu głównego to były po ponownym włożeniu.
Wcześnie formatowałem go kilkakrotnie - raz użyłem nawet Low Level Format Tool. Macie może jakieś pomysły jak go naprawić (pod Windą XP), bo narzeczona-windowsiara ma do niego duży sentyment... Z góry dzięki!
Mam taki problem trochę z innej beczki - pendrive windowsowy niszczy/gubi dane. Dzisiaj kopiowałem (pod Win XP) 2 foldery z plikami i po odmontowaniu, wyjęciu i ponownym włożeniu pendriva 1 z tych folderów był pusty a w drugim były nienadające się do odczytu krzaki. Skopiowałem jeszcze raz te pliki do tego pustego folderu, odmontowałem pendriva, wyjąłem go, włożyłem ponownie i folder jest znowu pusty. Gdy te same pliki skopiowałem do folderu głównego to były po ponownym włożeniu.
Wcześnie formatowałem go kilkakrotnie - raz użyłem nawet Low Level Format Tool. Macie może jakieś pomysły jak go naprawić (pod Windą XP), bo narzeczona-windowsiara ma do niego duży sentyment... Z góry dzięki!
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Pendrive niszczy/gubi dane
to chyba nie to forum 
jesteś pewny, że ten pendrive nie jest uszkodzony? to nie jest wieczny sprzęt i to normalne, że pamięci flash się zużywają.
na początek radziłbym Ci sprawdzić w innym porcie usb / w innym kompie.

jesteś pewny, że ten pendrive nie jest uszkodzony? to nie jest wieczny sprzęt i to normalne, że pamięci flash się zużywają.
na początek radziłbym Ci sprawdzić w innym porcie usb / w innym kompie.
- marek83
- Piegowaty Guziec
Nom, pisałem, że "temat trochę z innej beczki"
Pendrive jest w miarę nowy i bardzo mało używany...Gwarancji ani niczego nie mam. Na innych kompach jest podobnie. Czy jest jakiś program, który mógłby to naprawić czy to wada sprzętu?

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Robiłeś low format na pendrive... dobry jesteś. Spróbuj założyć od zera partycję i sprawdź wtedy. Jak to zrobić- jest na forum dokładnie opisane, wiem bo miałem z tym problem.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
pod windowsem możesz zrobić pełny scandisk, ze sprawdzaniem sektorów czy czego tam. dla potomnych: nie robi się low-level format!
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
nie tylko pod windowsem :
Poza tym po co ci był low format i jak go zrobiłeś ??
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l ;tutaj będziesz miał jak sie nazywa twój pen i dane partycji założonej
fsck.vfat /dev/tutaj_nazwa partycji ;
- marek83
- Piegowaty Guziec
Przeczytałem na jakimś wygooglowanym forum, że jak się chrzani pendrive to można mu zrobić low format przy pomocy darmowego progsa "Hard disk low level format tool" no i zrobiłem. A po tym normalnego formata...
Czyli założyć od nowa partycję? I nie zaszkodzi sprawdzić scandiskiem?
Czyli założyć od nowa partycję? I nie zaszkodzi sprawdzić scandiskiem?
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Tak. Jeśli nie pomoże rozbierz (o ile masz jakies pojęcie o elektronice) i wymień rezonator. Standardowo 12MHz (innych nie spotkalem). Uratowałem jużtym sposobem parę penów, które były już spisane na straty.
- marek83
- Piegowaty Guziec
Na razie użyłem CHKDSK (coś tam ponaprawiał), sformatowałem go i wgrałem na niego 700MB danych w różnych folderach i na razie (odpukać) wszystko działa - po ponownym włożeniu pena wszystkie pliki otwierają się poprawnie, nic nie zginęło i nie ma sieczki ale potestuję go jeszcze...
Pojęcie o elektronice mam niewielkie ale przecież może mi ten rezonator wymienić ktoś kto ma... Ale do czego on służy?
Pojęcie o elektronice mam niewielkie ale przecież może mi ten rezonator wymienić ktoś kto ma... Ale do czego on służy?
-
- Sędziwy Jeż
To wszystko przez to, że rzadko go używasz. Należy naoliwić zębatki" pisze:Pendrive jest w miarę nowy i bardzo mało używany..

A tak zupełnie poważnie to: zanim odłączysz urządzenie od portu USB --- dokonujesz operacji odmontowania dysku USB? Jeżeli nie to odpinając pendriva, zanim wszystkie dane się na niego przekopiowały masz taką sytuację jaką masz.
Przed fizycznym odłączeniem kliknij na ikonce dysku USB, prawym przyciskiem myszy i dokonaj odmontowania urządzenia.
Wyjmij pendriva dopiero wtedy kiedy jego ikonka zniknie z pulpitu. Tak samo pod Linuksem jak i pod Windows.
edit:
Pendrive korzysta z systemu plików FAT, a one do prawidłowej pracy wymagają okresowej konserwacji. Musisz od czasu do czasu przeskanować dysk USB z poziomu Windows --- scandisk i defrag lub sformatować raz na jakiś czas. Wszystko zależy od tego jak często kopiujesz i kasujesz dane z dysku USB.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
fnmirk przecież napisałem jak się sprawdza w linuksie. nie ma potrzeby używać windowsa do sprawdzania fata. O ile wiem to mikrosoft otworzył źródła Fat16/32 i linuks już całkiem dobrze sobie radzi z tym systemem plików.
-
- Sędziwy Jeż
Defragmentację fat można zrobić pod Linuksem?
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Dla pena defragmentacja?? Ale odpowiadająć można okrężną drogą... Skopiować na dysk, format pena, skopiować na pena...
-
- Sędziwy Jeż
Potrzebna jest czy nie. System plików fat wymaga jej. Chyba zainstaluję jakąś wersję Windows (dawno mnie się nic w systemie nie psuło), żeby sprawdzić jak wygląda pendrive po miesiącu intensywnego używania --- kopiowanie i kasowanie bez formatowania.sinat-ra pisze:Dla pena defragmentacja?
- OldEnt85
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Co wątek ma wspólnego z Linuksem? Przynajmniej powinno być postawione pytanie, jak to naprawić z użyciem narzędzi UNIX-owych.
GnuPG: D7511427. Grzegorz Dąbrowski (OldEnt) <grzegorzdabrowski@poczta.fm>
"GParted może być bronią masowej zagłady..."
"GParted może być bronią masowej zagłady..."