Dyski w ubuntu IDE a SCSI
- m.pajda
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Dyski w ubuntu IDE a SCSI
Witam! Dzisiaj zwróciła moją uwagę dziwna sprawa że oba moje dyski mam podłączone przez IDE czyli w ubuntu powinny byc one widoczne jako hda i hbd- powinny! A są widoczne jako sda, sdb. teoretycznie w niczym to nie powinno przeszkadzac ale lubie mieć wszystko idealanie jeśli chodzi o system , a jest to troche dziwne . Dodam na koniec że mam obecnie wersje 8.04 instalowaną wczoraj , dotychczas uzywałem mandrivy
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Dyski w ubuntu IDE a SCSI
Również tak mam, nie masz się co martwić. Podobno mają coś z tym z robić w następnym wydaniu. Ale to tylko nazwa i w żaden sposób nie ma to wpływu na prace, czy wydajność systemu 

DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Dyski w ubuntu IDE a SCSI
Taaa... zmienią wszystko na "/dev/hdX" (gdzie X jest liczbą dziesiętną dodatnią) bez względu na to czy to SCSI, SATA, FibreChannel czy IDE. Powaga. Takie są plany.
A co do "/dev/sda-z" - trudno żeby było inaczej skoro za dyski odpowiada nowy sterownik SATA (pisany na źródłach SCSI) z parserem IDE.
Sterownik IDE jest stary i nie obsługuje wielu nowych dysków twardych i jest używany już tylko do CD-ROM/DVD-ROM.
Nie ma powrotu do "/dev/hda"... finito.
A co do "/dev/sda-z" - trudno żeby było inaczej skoro za dyski odpowiada nowy sterownik SATA (pisany na źródłach SCSI) z parserem IDE.
Sterownik IDE jest stary i nie obsługuje wielu nowych dysków twardych i jest używany już tylko do CD-ROM/DVD-ROM.
Nie ma powrotu do "/dev/hda"... finito.