Programy prawnicze na Ubuntu

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
dinekp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Programy prawnicze na Ubuntu

Post autor: dinekp »

Szanowni Koledzy,

Czy ktoś z was wie o istnieniu linuksowych wersji programów prawniczych (Lex, Lex Polonica)?
Czy może ktoś z was próbował je instalować pod WINE?

Jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem Ubuntu 8.04, jednak konieczne dla mojej pracy jest posiadanie któregoś z wyżej wymienionych programów. Wersja online Lex Poloniki działająca w explorerze jest problematyczna bo nie zawsze jestem w miejscu gdzie jest net.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Programy prawnicze na Ubuntu

Post autor: frytek »

widząc początek wątku chciałem napisać, że najlepsze będzie rozwiązanie online... ale nie zawsze masz net.

znam lexa, i chyba "sam z siebie" nie jest aż tak wyrafinowany, żeby nie chciał chodzić pod wine.

niestety, problematyczne wydaje się jednak sprzętowe zabezpieczenie. bo jest tak: moje zabezpieczenie działa na kluczu sprzętowym LPT. a że mam wersję sieciową lexa, więc klucz nie jest obsługiwany przez samego lexa, tylko przez jakiś program, który umożliwia "widoczność" tego klucza po sieci - na stacjach roboczych z kopiami lexa. i ten program na 99% pod linuksem działał nie będzie, jeśli nie ma wersji typowo linuksowej. ale, skoro pod novella taka wersja jest, a novell to przecież suse... więc jest jakaś nadzieja.

myślę, że najprościej byłoby zadzwonić na pomoc techniczną i po prostu spytać. lex tani nie jest, więc chłopaki z helpdesku na pewno chętnie odpowiedzą, bo zależy im chyba na klientach?
Awatar użytkownika
Bull
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Bull »

Ja pracuje w Sądzie, wiec jutro przetestuje czy dziala Lex pod "Łajnem", bo jedna z moich stacji roboczych ma Ubuntu ;)
Awatar użytkownika
queyas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: queyas »

Odpowiedź z pomocy technicznej Leksa:
Współpraca programu Lex z systemem Linux jest mozliwa na dwa sposoby
1. W wersji płytowej system Linux może stanowić tylko serwer plików dla programu Lex (w wersji sieciowej) -instalacja, aktualizacja i uruchamianie odbywa się wówczas ze stacji klienckiej sieci wyposażonej w system Windows
2. Dostęp do Lexa on-line możliwy jest z dowolnego systemu wyposażonego w przegladarkę Mozilla Firefox w wersji 2. Dostep do serwisu odbywa się poprzez autoryzację adresu IP klienta. Adres musi być z puli adresów zewnętrznych i musi byc niezmienny.
Awatar użytkownika
molibden
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: molibden »

Podzielę się moimi doświadczeniami:

Leksa Polonica działającego w sieci - na serwerze instalujesz całą aplikację, na innych kompach tylko program klienta - nie udało mi się zmusić do pracy w Wine. Nie sprawdzałem czy da się zainstalować całego programu pod Wine, ale może z tym być problem, bo - o ile dobrze pamiętam - wymaga on Internet Explorera 5.5 lub wyższego.

Obecnie Lex Polonica On-Line działa także w Firefoksie, więc nie trzeba się bawić w instalowanie Inernet Explorera w Wine.

Niestety nie mam dostępu ani do Legalisa ani Leksa Omegi żeby przetestować te programy. W kancelarii, w której pracuję używamy tylko Lex Polonica On-line. Dodam, że - w przeciwieństwie do Leksa - w przypadku produktu LexisNexis adres IP nie jest weryfikowany. Aby uzyskać dostęp do LexPolonica On-Line wystarczy znać login i hasło.
W kapitaliźmie wszyscy gotowi są zawsze na najgorsze, u nas na najlepsze.
gnejusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: gnejusz »

Ja zawsze logowałem się do Lexa przez www. Ale to była jakaś pełna wersja dla bibliotek. Wszystko chodziło ok. Jendak nie wydaje mi się, żeby możliwe było wykorzystwanie takich programów bez neta. Chyba codziennie idzie jakaś aktualizacja. No może ostanio troche rzadziej. Ostatnia wersja Omegi jaką widziałem na cd miała chyba 5. Logowałem się też do stron portalegis czy jakoś tak,
dinekp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: dinekp »

Czyli sądząc z w/w postów, w sytuacji gdy nie działam w poprze serwer, to pozostaje mi tylko wersja programów online. Nikomu nie udało się zainstalować pod Wine jakiejkolwiek pełnej wersji programu prawniczego (Bull: jak Ci poszły testy w sadzie?). Szkoda ogromna bo to niebezpiecznie spycha mnie w kierunku powrotu do Windowsa, którego baaaardzo chciałbym uniknąć :)
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: frytek »

jak masz w miarę silny komp (a dziś to prawie każdy) to sobie tę windę zainstaluj na Virtual Box (łatwiej) lub VMWare (lepiej). będziesz miał windowsy w okienku, zamiast zamieniać cały system. z lexem w środku.

opisy znajdziesz na forum i w necie.
Awatar użytkownika
MrRobby
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: MrRobby »

Przed chwilką udało mi się uruchomić bez większych problemów program lex omega, aktualizacja grudzień 2008 z zabezpieczeniem sprzętowym na 8.04 z wine-1.1.12
Pozdrawiam MrRobby

BTC: 1AVuTQRLNC2Ut2cd2pekWXZhhc1rzBbXNr
LTC: Lei3u3qCTaHrBnabG6VugeUeTVn8TsLTXe
thanat0s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: thanat0s »

Przed chwilką udało mi się uruchomić bez większych problemów program lex omega, aktualizacja grudzień 2008 z zabezpieczeniem sprzętowym na 8.04 z wine-1.1.12
Możemy liczyć na jakieś podpowiedzi jak to zrobić?
Awatar użytkownika
MrRobby
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: MrRobby »

Zainstalowałem wine, zainstalowałem klucz wg HOW-TO z forum, odpaliłem start.exe bez żadnej konfiguracji wine i zainstalowałem :) Działało "od kopa".
Pozdrawiam MrRobby

BTC: 1AVuTQRLNC2Ut2cd2pekWXZhhc1rzBbXNr
LTC: Lei3u3qCTaHrBnabG6VugeUeTVn8TsLTXe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”