Internet poprzez osiedlową sieć radiową - konfiguracja

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Laurux
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Internet poprzez osiedlową sieć radiową - konfiguracja

Post autor: Laurux »

Witam serdecznie,
Niedawno zainstalowałem Ubuntu 7.10. Niestety, w przeciwieństwie do Windows XP, podczas instalacji połączenie sieciowe nie skonfigurowało się przez DHCP.
Próbowałem skonfigurować sieć własnoręcznie korzystając z tego poradnika: viewtopic.php?t=41238 niestety, bez rezultatu. Teraz przyszedł czas na skorzystanie z punktu szóstego tegoż poradnika, a więc oto dane:

Kod: Zaznacz cały

piotrek@piotrek-desktop:~$ lspci 
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP55 Memory Controller (rev a2) 
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP55 LPC Bridge (rev a3) 
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP55 SMBus (rev a3) 
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a1) 
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a2) 
00:04.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 IDE (rev a1) 
00:05.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3) 
00:05.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3) 
00:05.2 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3) 
00:06.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI bridge (rev a2) 
00:06.1 Audio device: nVidia Corporation MCP55 High Definition Audio (rev a2) 
00:08.0 Bridge: nVidia Corporation MCP55 Ethernet (rev a3) 
00:0f.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI Express bridge (rev a3) 
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 
01:0a.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) 
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8600 GTS (rev a1) 

piotrek@piotrek-desktop:~$ sudo cat /etc/resolv.conf 
[sudo] password for piotrek: 
nameserver 194.204.152.34 
nameserver 194.204.159.1 
piotrek@piotrek-desktop:~$ 

piotrek@piotrek-desktop:~$ sudo cat /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
address 10.0.38.1
netmask 255.255.255.0
gateway 10.0.10.100
Mam nadzieję, że zamieściłem tu wszystkie dane niezbędne do pomocy przy rozwiązaniu mojego problemu. Na komputerze mam zainstalowany także system Windows XP, dzięki czemu mogłem spisać adres IP komputera, maskę podsieci oraz adres bramy. Próbowałem wpisać te dane na sztywno, jednak nie przyniosło to rezultatu. Co ciekawe, jakiś czas temu miałem zainstalowany system SuSE 10.1 i ten bez problemu skonfigurował sieć podczas instalacji, ale już openSuSE 10.3 miał dokładnie ten sam problem co teraz Ubuntu i byłem zmuszony do powrotu na Windowsa.

EDIT:
czyli nikt nie jest w stanie pomóc? Szkoda, bo z tego co na offline przetestowałem to Ubuntu to fajny system, ale dla mnie bez dostępu do internetu jest całkowicie nieprzydatny.
mich@l2312
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Internet poprzez osiedlową sieć radiową - Problem z konfiguracją

Post autor: mich@l2312 »

U mnie jest podobnie, ale ja tylko wybrałem sieć (przy pierwszym uruchomieniu pokazały mi się dostępne sieci) , a Ubuntu sam pobrał DNSy. Nie musiałem wprowadzać adresów IP.
qduaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Internet poprzez osiedlową sieć radiową - konfiguracja

Post autor: qduaty »

Internet bezprzewodowy tylko na ubuntu 8.04 - po skargach użytkowników 7.10 zrobiono w nim porządek z obsługą wifi i teraz niektórzy nawet przechodzą z windows na ubuntu, bo internet w nim nigdy się nie rozłącza i zawsze działa z pełną szybkością. Ustawia się wszystko generalnie myszą i nie odbiega to stopniem trudności od windows.

W pierwszym listingu w ogóle nie widać karty bezprzewodowej, więc albo wysunęła się z gniazda PCI albo jest to karta na usb i wtedy sprawdzasz ją poleceniem lsusb. Inna możliwość to access point ustawiony w trybie repeatera podłączany do zwykłej karty sieciowej, i wtedy w ostatnim pliku poprawiasz "inet static" na "inet dhcp", usuwając niepotrzebny adres, maskę i gateway.
Awatar użytkownika
Laurux
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Laurux »

ok, spróbuję aktualki do 8.04... Może niezbyt jasno opisałem, bo sposób podłączenia do sieci w moim przypadki jest zawiły :) W komputerze nie mam zainstalowanej karty wifi a jedynie zwykłą sieciówkę, do której internet doprowadzany jest kablem z anteny znajdującej się na zewnątrz. Internet współdzielę z sąsiadem.
qduaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: qduaty »

Ubuntu 8.04 nie wnosi nic nowego jeśli chodzi o zwykłe sieciówki, więc pewnie wystarczy jak poprawisz ten ostatni plik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”