Geany programowanie okienkowe

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
xea12
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Geany programowanie okienkowe

Post autor: xea12 »

witam, używam IDE "geany" od kilku godzin zykle siedzialem na "Turbo C++" na windowsie ale wracając do tematu ma może ktoś pomysł jak w tym Geany mozna wlaczyc "programowanie obiektowe" ? albo czy wogole jest mozliwosc tworzenia aplikacji okienkowych ? z gory dzieki za pomoc ;]
vtr
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Odp: Geany programowanie okienkowe

Post autor: vtr »

po pierwsze programowanie obiektowe to nie to samo co programowanie aplikacji okienkowych,
po drugie wydaje mi sie ze geny to tylko edytor tekstu (ale mi sie wydaje) a Ty potrzebujesz środowiska programistycznego, zainteresuj się pakietem KDevelop
xea12
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: xea12 »

Tak dokładnie o to mi chodzilo dzieki ;] tylko mam jeszcze taki pytanie czy to nie jest przypadkiem do aplikacji tylko linuxowych ? no i czy dobrze mysle ze pod linuxa inaczej sie programuje niz pod windowsa ?
vtr
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: vtr »

jeżeli chodzi o KDevelop to on jest tylko do aplikacji linuxowych (ale go nie używam to w 100% nie mogę odpowiedzieć)
a odp na drugie pytanie jest taka: jeżeli będziesz pisał banalne programy to ten sam kod powinien skompilować sie pod windowsem lub innym os, jeżeli naprawde napiszesz cos pożądnego to raczej nie obejdzie sie bez zmian w kodzie - mówię tutaj o aplikacjach konsolowych, inaczej mówiąc jeżeli napiszesz program kożystający dużo z API to kod nie będzie przenośny(aplikacje okienkowe kożystają dużo a API).
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

no i czy dobrze mysle ze pod linuxa inaczej sie programuje niz pod windowsa ?
To jak się programuje zależy od programisty a nie od systemu operacyjnego. Każdy system udostępnia pewne elementy, ale to od programisty zależy to, których użyje. Jak użyje się uniwersalnych elementów, to i program będzie uniwersalny, jak nie to nie.
napiszesz program kożystający dużo z API
Nie da się programować nie korzystając z API. Problemem jest nie "korzystanie z API" (cokolwiek miałoby to znaczyć), tylko w umiejętnym wyborze tych interfejsów.
Można użyć np. Qt do napisania przenośnego programu okienkowego.

P.S. W Geany da się napisać aplikację okienkową (tylko nie ma narzędzia do wyklikania okienek), obsługuje też kilka języków wspierających programowanie zorientowane obiektowo.
adrian5632
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: adrian5632 »

A ja polecam Eclipse z wtyczką integrującą to środowisko z Qt - bardzo fajnie się programuje, a na początek masz prosty tutorial małej aplikacji okienkowej (aplikacje napisane przy użyciu biblioteki Qt4 będziesz mógł skompilować i uruchomić na wielu systemach operacyjnych, w tym Windows).
[IMG]http://www.ubudsl.com/media/UbuDSL.png[/IMG]
Masz problem z UbuDSL? Nie zapomnij wygenerować i załączyć loga do postu!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”