joomla na apache - uprawnienia

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
eagle-eagle
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

joomla na apache - uprawnienia

Post autor: eagle-eagle »

witam,
zainstalowałem apache2, php5 i mysql. Wszystko pięknie działa. Chcę trochę potestować stronkę zanim wrzucę ją do sieci dlatego na razie robię wersję testową na własnej maszynie. Do katalogu /var/www wrzuciłem najnowszą joomle. Wszystko jej pasuje poza uprawnieniami. wszystkie możliwe katalogi i pliki mają status NIEZAPISYWALNY. Próbowałem już tego:

Kod: Zaznacz cały

sudo chmod -R 755 /var/www/administrator/backups
...
i tak dla wszystkich wymaganych katalogów ale to nic nie daje. Cały czas joomla nie ma do nich uprawnień. Jak sobie z tym radzić? I jeszcze jedno: czy taka komenda daje wszystkim dostęp do wszystkich możliwych plików na serwerze? W sensie czy mam jej nigdy nie wpisywać? ;)

sudo chmod -R 755 /var/www
??
dlugasx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Odp: joomla na apache - uprawnienia

Post autor: dlugasx »

eagle-eagle pisze:witam,
zainstalowałem apache2, php5 i mysql. Wszystko pięknie działa. Chcę trochę potestować stronkę zanim wrzucę ją do sieci dlatego na razie robię wersję testową na własnej maszynie. Do katalogu /var/www wrzuciłem najnowszą joomle. Wszystko jej pasuje poza uprawnieniami. wszystkie możliwe katalogi i pliki mają status NIEZAPISYWALNY. Próbowałem już tego:

sudo chmod -R 755 /var/www/administrator/backups
...
i tak dla wszystkich wymaganych katalogów ale to nic nie daje. Cały czas joomla nie ma do nich uprawnień. Jak sobie z tym radzić? I jeszcze jedno: czy taka komenda daje wszystkim dostęp do wszystkich możliwych plików na serwerze? W sensie czy mam jej nigdy nie wpisywać? ;)

sudo chmod -R 755 /var/www
??
mialem podobny problem w Fedora 9, katalog mial uprawnienia zapisu i odczytu 777 a mimo wszystko byl niezapisywalny - krotkow mowiac polityka bezpieczenstwa linucha ;)

zobacz czy masz zainstalowany system zabezpieczen SELinux wpisujac komende

setenforce = 0 - ta komenda wylacza system zabezpieczen

jesli nic sie nie pojawi po wydaniu polecenia mozesz sprawdzic instalator joomla

jesli pojawi sie ze masz niezainstalowany pakiet daj znac jeszcze raz, podam druga metode
Nie do to sie parasola w D---E otworzyc!
www.archi-viz.com user
forumw.org user
Awatar użytkownika
ciapaczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: ciapaczek »

Czy udało się kumuś postawić Joomla! na Ubuntu?
eagle-eagle
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: eagle-eagle »

u mnie już wszystko działa. Trzeba ustawić uprawnienia całego katalogu na 777 i dopiero instalować. Na koniec instalacji jest opcja wyboru uprawnien dla poszczególnych katalogów i Joomla sama to zalatwia.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Witam

U mnie Joomla (również Drupal, Modx, PHP-nuke, osCommerce 2.2 i 3.04 beta) śmiga bez problemu - natomiast zauważyłem - że czasem są problemy z komendami chown i chmod.

Diabli wiedzą czemu - kiedy otwieram folder w Nautilusie - potem prawy-klik - otwórz w terminalu, a wterminalu wpisuję np: chmod -R 777 * , a potem próbuję coś zapisać w folderze lub wyedytować plik - nie mam uprawnień.

Natomiast w - kiedy w Thunarze otwieram ten sam folder i sprawdzam - właściwości - uprawnienia widzę taki komunikat:

uprawnienia foldery są "nieswoiste" - thunar morze naprawić ustawienia, - klikam ok. i po kłopocie.

To by było na tyle.

Pozdrawiam
:rolleyes:
beatl

Post autor: beatl »

Mam prośbę do jacekalex opisz jak zainstalowałeś Joomla na Ubuntu.
Wiem, że jest poradników wiele, ale proszę Ciebie bo póki co nie poradziełem sobie z instalacją Jommla :o(.
Pozdrawiam

Udało mi się uruchomić Joomla!
Skorzystałem z tej strony: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=1279952

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Odp: joomla - instalacja.

Post autor: jacekalex »

O czym tu pisać?

w folderze document root Aapacha - domyślny to /var/www albo rozpakowujesz instalator,
albo najpierw tworzysz folder, a w nim rozpakowujesz instalator.

Potem otwierasz http://localhost/phpmyadmin - logujesz się jako root (root serwera Mysql - nie systemu) - tworzysz bazę danych dla Joomli ustawiasz uprawnienia na wszystkie na grant i gotowe - w bazie rzecz jasna.

Potem - w folderze z plikami Joomli - potrzeba dać im uprawnienia 777 - chmod -R 777 * - uwaga - uprawnienia nadawaj tylko w folderze z Joomla - najlepiej zmieeń DocumentRoot Apacha na folder w swoim katalogu domowym.
Mała literówka przy nadawaniu uprawnień, lub inny (czeski błąd) może się skończyć awarią systemu.

A potem otwierasz http://localhost/katalog_z_Joomla/ - otwiera ci się instalator - i poradzisz sobie - to już bułka z masłem - chyba -ze pojawią się jakieś błędy.
JAkie błedy mogą się pojawić - nie mam szklanej kuli - żeby to przewidzieć - ale generalnie wszystko powinno ruszyć bez problemu.

Jeśli uprawnienia nadawane w nautilusie nie będą działały ( problem dotyczy również gnome-terminala) - możesz przełączyć się na konsolę.
Zalogujesz się -user - hasło.
potem: cd /var/www/Joomla - scieżka do folderu z Joomla.
Potem: sudo chmod -R 777 *
password:

Najbezpieczniej tak: (chmod)

cd /var/www
sudo ln -s /home/login/Publiczny/Joomla
Potem w pliku konfiguracyjnym Apacha - możesz stworzyć nowy w /etc/apache/conf.d - dodajesz:

<Directory /sciezka_dostepu_do_katalogu_z_Joomla/>
  Options Indexes FollowSymLinks
  AllowOverride All
  Order allow,deny
  Allow from all
</Directory>

W instalatorze Joomla podajesz login i hasło do bazy danych - tam już wszystko po Polsku i w obrazkach - problemu nie będzie.

Oczywiście do instalacji Joomla potrzeba - Apache2, PHP5, Mysql-serwer, phpmyadmin.
Szczegóły tutaj (do feisty - ale nic się nie zmieniło) http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feis ... baz_danych

I to by było na tyle.

Pozdrawiam
:-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”