Cichy dźwięk w słuchawkach na ALC880

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
mkmatis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Cichy dźwięk w słuchawkach na ALC880

Post autor: mkmatis »

Witam!
Posiadam komputer ze zintegrowaną kartą ALC880 (Intel HD Audio). Dźwięk działa bez problemu, jeśli do karty podłączony jest wzmacniacz z kolumnami. Jednak słuchawki podłączone bezpośrednio do karty grają cicho, a zwiększenie głośności elementów w alsamixer powyżej 90% skutkuje wyraźnym przesterem. W Windowsie po podłączeniu słuchawek pojawia się panel kontrolny, w którym ustawia się, że właśnie wpięto słuchawki - dźwięk jest wtedy głośny i czysty. Jeśli zamiast tego wybierze się opcję, że wpięte są kolumny, to występują objawy takie same jak w Linuksie.

Moje pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób, by sterownik pod Linuksem wzmacniał odpowiednio wyjście?
artur.studzinski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Cichy dźwięk w słuchawkach na ALC880

Post autor: artur.studzinski »

Mam ten sam problem. Znalazłeś rozwiązanie?
kmieciu1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: kmieciu1 »

Mam ten sam problem. Moja intuicja podpowiada, że chodzi o spłaszczenie dźwięku z 8 kanałów do 2-ch (nie o wzmocnienie) choć mogę się mylić. Niestety w ustawieniach dźwięku mam do wyboru tylko 8 kanałów. Podejrzewam, że w najbliższym czasie będę się zajmował tym problemem bardziej szczegółowo (Ubuntu 8.10). Napiszę tutaj, jeśli uda mi się rozwiązać problem.
borekns
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: borekns »

mi pomogło dodanie
options snd-hda-intel model=auto
do pliku alsa-base.conf
a potem jeszcze regulowałem w alsamixer
teraz wszystko śmiga ok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”