Klaster pod linuxem

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
xutywx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Klaster pod linuxem

Post autor: xutywx »

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jak zrealizować tego typu klaster: mam dajmy na to 3 maszyny(master i 2 nody) i chcę mieć tylko 1 komputer z zainstalowanym systemem reszta odpalana np przez lan, pendrive itp I na tym klastrze chcę postawić wirtualną maszynę z serwerem. Tzn. wirtualna maszyna niech sobie pracuje i wykorzystuje moc wszystkich PC. Dobrze by było, gdyby maszyny można było odłączać i podłączać w trakcie pracy.
Próbowałem z cluster knoppix, clusterx, i jeszcze jakiś na q :P ale nic nie wychodziło. Dałem sobie 2 tygodnie przerwy na przemyślenia i chcę się od nowa zabrać za ten temat, ale padam :P
Pozdrawiam
Paweł
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Klaster pod linuxem

Post autor: kamil4521 »

Hej,
niestety muszę Cię zmartwić, nie można na klastrze uruchomić wirtualnej maszyny, w taki sposób, aby zrównoleglić jej działanie (wykorzystać moc obliczeniową wszystkich komputerów na rzecz jednego programu), o ile nie wykorzystuje specjalnych bibliotek (MPI, PVM) lub nie jest zrównoleglany przez tworzenie procesów (fork). Poczytaj sobie o klastrach, poniżej jest link do artykułu opisującego koncepcje klastrów Beowulf i SSI. Serdecznie polecam.

http://enter.pwsz.krosno.pl/~i9357/Klastry.pdf
xutywx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Klaster pod linuxem

Post autor: xutywx »

Dzięki piękne - zaraz poczytam. No niestety tak się domyślałem. Za to znalazłem fajną idee - niestety tylko idee. Mianowice Pendrive z systemem dla Mastera w klastrze + nody bootowane przez PXE ;) Fajne by to było np - idziesz do szkoły potrzeba ci pass przetestować czy mocny - czyt. złamać :p
Coś na CentOS znalazłem o klastrze, ale tam jest ni taki typ jak mi chodziło. Trzeba na all nodach uruchomić pożądane usługi itp... Za mało dynamiczny jak na moje potrzeby.
Jak jeszcze coś ktoś znajdzie to niech da znać ;)
Dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”