Częstotliwość procesora względem obciążenia w Ubuntu (SpeedStep)

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
transpacyfic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Częstotliwość procesora względem obciążenia w Ubuntu (SpeedStep)

Post autor: transpacyfic »

Witam !

Mam laptopa z procesorem Intela (C2D T5500) który bez SpeedStep działa tylko na zegarach 2x 1,0 Ghz. W Redmoncie korzystałem z Rightmark CPU Utility... Czy jest jakiś odpowiednik aplikacji w Ubuntu ? Chodzi o min. dynamiczną zmianę mnożnika, uzależnioną od obciążenia procesora....

Pozdrawiam

Edit....// Taki tytuł pasuje ? Nie za mało treściwy ??!!
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: SpeedStep w Ubuntu ?

Post autor: k2cl »

Trochę niejasno opisałeś problem... więc mogę odpowiedzieć równie ogólnie - pod ubuntu można sterować częstotliwością procesora na kilka różnych sposobów... Da się zarządzać tą funkcją z poziomu kernela, mogą to również robić programy uruchomione "w tle" - cpufrequtils czy powernowd. Każdy z tych mechanizmów oferuje różne profile sterowania częstotliwością - ukierunkowane na wydajność, oszczędność baterii i inne...
Prostym sposobem sprawdzenia, co dzieje się z Twoim procesorem, jest dodanie do panelu monitora częstotliwości cpu - poza cyferkami powinna tam być również informacja o aktualnej "polityce" zarządzania częstotliwością - o ile w systemie działa któryś ze wspomnianych przeze mnie wcześniej programów :)
sinat-ra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: sinat-ra »

Dynamiczna zmiana mnożnika?? O ile dobrze zrozumiałem chcesz zmieniać mnożnik pracując w systemie... W dawnych czasach możliwe było to tylko w biosie i to dla procesorów mających fabrycznie odblowkowany mnożnik. Natomiast w systemie można było zmieniać tylko FSB płyty głównej. Więc proszę odpisz bo może coś się zmieniło od tamtego czasu...
transpacyfic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

:arrow: k2cl Dostępne mnożniki w moim procesorze to 6,7,8,9,10. W CPU Utility mam również możliwość zmiany napięcia na procesorze. Co tu bardziej opisywać - nie znam się na programowaniu ;) Czy te programy mają interfejs graficzny, spytam jedynie ? ;P :oops:

Tak, w Windzie mobilne C2D (i chyba Turiony) mają możliwość zmiany taktowania pod systemem ;) W zależności od programu (obsługuje to NotebookHardwareControl i CPU Utility) można konfigurować sobie w zależności czy laptop działa na zasilaniu, czy na baterii, itp. W Windzie również, jeśli nie ma tego typu programów, komputer pracuje z taktowaniem 2x 1 Ghz To trochę mało...
Awatar użytkownika
raven18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: raven18 »

Nie wiem jak w tym twoim laptopie ale na płytach desktopowych można w biosie wyłączyć funkcję zarządzania energią.
transpacyfic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Niestety, u mnie bios jest ograniczony jedynie do ustawiania daty, bootowania, hasła i .... to wszystko ...
mariuszkx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Częstotliwość procesora względem obciążenia w Ubuntu (SpeedStep)

Post autor: mariuszkx »

Zajarzyj sobie do tego posta- viewtopic.php?t=82927&highlight=powernowd
ja miałem podobny problem jak Ty.
Powinno pomóc.:poc:
ICom PrestigeBook Core2Duo T8100 2.1MHz /NVidia Gforce 8600GT 512Mb/HDD 250Gb 7200 rpm +1Gb Turbo memory
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”