Kaffeine-przycinanie klatek
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Kaffeine-przycinanie klatek
hej ludzie:)
mam taki problem:
Kaffeine,jako jedyny odtwarzacz wyswietla napisy POD obrazem,a nie na obrazie,tak jak inne odtwarzacze,ale tnie sie obraz troche.Nie ma tego problemu w innych odtwarzaczach(smplayer,totem),ale one nie wyswietlaja napoisów tak jak kaffeine.
Engine odtwarzacza to xine,czy moge cos zmienic w opcjach jakis,aby tak nie było?
Inne odtwarzacze,które korzystaja z xine nie tna klatek.
mam karte 8600GT i stery własnosciowe
prosze o helpa jakiegos:)
mam maila :megaziuziek@o2.pl i "gg" 4680872,tlen:megaziuziek
mam taki problem:
Kaffeine,jako jedyny odtwarzacz wyswietla napisy POD obrazem,a nie na obrazie,tak jak inne odtwarzacze,ale tnie sie obraz troche.Nie ma tego problemu w innych odtwarzaczach(smplayer,totem),ale one nie wyswietlaja napoisów tak jak kaffeine.
Engine odtwarzacza to xine,czy moge cos zmienic w opcjach jakis,aby tak nie było?
Inne odtwarzacze,które korzystaja z xine nie tna klatek.
mam karte 8600GT i stery własnosciowe
prosze o helpa jakiegos:)
mam maila :megaziuziek@o2.pl i "gg" 4680872,tlen:megaziuziek
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: Kaffeine-przycinanie klatek
Hey!
prawdopodobnie masz włączony podczas odtwarzania filmu compiz/beryl. Jeśli go wyłączysz przed oglądaniem problem przycinania klatek zniknie
Pozdrawiam
Beny
prawdopodobnie masz włączony podczas odtwarzania filmu compiz/beryl. Jeśli go wyłączysz przed oglądaniem problem przycinania klatek zniknie
Pozdrawiam
Beny
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Czy może być to też powodem przy oglądaniu TV SAT, czy tylko słabością sygnału lub sprzętu? Mam taki problem...ben92 pisze: prawdopodobnie masz włączony podczas odtwarzania filmu compiz/beryl. Jeśli go wyłączysz przed oglądaniem problem przycinania klatek zniknie
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Nie jest to sprawa związana z compizem. Nie mam zainstalowanego compiz/beryl i klatki przycinają się co jakiś czas. Podejrzewam iż jest to jakiś problem związany ze współpracą Kaffeine/Xine z KDE4, gdyż na KDE3.5.10 klatki nie przycinały się.ben92 pisze:Hey!
- nerhaa
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Na gnome w 8.10 też zauważyłem ten problem. Compiz wyłączony, nic innego w tle nie chodzi a film się tnie w momencie jak wyskakują napisy - nie ma napisów, wszystko OK, wskakują, znowu szarpnięcie - niestety nie da się oglądać spokojnie filmu a to jedyny odtwarzacz, z którym sobie radzę
i który nie robi mi problemów z odtwarzaniem i napisami...
Ewentualnie jest jakaś dobra alternatywa, gdzie napisy wyświetlają się właśnie pod filmem (lub jak to ustawić)??
--
w 7.10 i 8.04 wszystko chodziło pięknie w Kaffeine ... karta jak to ma znaczenie, ATI
edit2--
To chyba wina silnika xine, bo w gxine jest to samo, zatem to nie odtwarzacza wina, ale silnika - można coś z tym zrobić??

Ewentualnie jest jakaś dobra alternatywa, gdzie napisy wyświetlają się właśnie pod filmem (lub jak to ustawić)??
--
w 7.10 i 8.04 wszystko chodziło pięknie w Kaffeine ... karta jak to ma znaczenie, ATI
edit2--
To chyba wina silnika xine, bo w gxine jest to samo, zatem to nie odtwarzacza wina, ale silnika - można coś z tym zrobić??
linux user #483073 | ubuntu user #25774
- spidi
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Doklejam się do pytania.
Jakieś sugestie ? Rozwiązanko ?
Może kodeki ?
Jakieś sugestie ? Rozwiązanko ?
Może kodeki ?
-
- Piegowaty Guziec
Ja używam Xine i niestety mam ten sam problem
Próbowałem róznych ustawień i nic nie pomaga ;/

Próbowałem róznych ustawień i nic nie pomaga ;/
- nerhaa
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Ja znalazłem rozwiązanie
Zmusiłem się do mplayera poprzez nakładkę SMplayer i tylko czasami mam za małe napisy (a nie wiem jak powiększać, bo w opcjach coś mi nie działa) ale w 99% wszystko jest ok.

linux user #483073 | ubuntu user #25774
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Witam
Też mam problem z przycinaniem napisów w Kaffeine (nie mam Compiza/Beryla).
Tutaj http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=623866 opisane jest jak to zrobić.
Zakładam że używasz jako xine jako silnik. W opcjach subtitles/zawansowane odznacz separate.use_unscaled_osd wprawdzie pogorszyła mi się jakość napisów no ale dalej mogę używać Kaffeine.
Mam nadzieję że to pomogło.
Pozdrawiam
Łukasz
Też mam problem z przycinaniem napisów w Kaffeine (nie mam Compiza/Beryla).
Tutaj http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=623866 opisane jest jak to zrobić.
Zakładam że używasz jako xine jako silnik. W opcjach subtitles/zawansowane odznacz separate.use_unscaled_osd wprawdzie pogorszyła mi się jakość napisów no ale dalej mogę używać Kaffeine.
Mam nadzieję że to pomogło.
Pozdrawiam
Łukasz
-
- Piegowaty Guziec
Owszem nie przycina ale tekst wyświetla się na obrazie a nie pod. Da się to przestawić?
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Chyba się nie da, przynajmniej ja nie mogę znaleźć żadnych ustawień do tego.
Chyba się nie da, przynajmniej ja nie mogę znaleźć żadnych ustawień do tego.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
spoko,jak mam oglądac z napisami na filmie,to juz wole SMPlayer,nie ma z nim żadnych problemów.
A nie wiecie może,czy pod wine działa cos sensownego?
próbowałerm BestPlayer i nie chce,KMPlayer windowy,który działa zajebiście na windzie tu tez nie chodzi.I jak jest z kodekami,czy trzeba w wine instalować?
chociaż KMPlayer(win) ma wbudowane przecież
EDIT:
i jak zmienic ta nieszczęsna czcionke w Kaffeine.
EDIT:
Hm,no cóż,na razie pozostaje Totem -xine,przynajmniej nie tnie.
Kurcze,uwielbiam to moje Ubuntu,ale niestety,zwykły BestPlayer ,nie mówiąc juz o KMPlayer, bije te wszystkie linuxowe odtwarzacze na głowe pod względem funkcjonalności
A nie wiecie może,czy pod wine działa cos sensownego?
próbowałerm BestPlayer i nie chce,KMPlayer windowy,który działa zajebiście na windzie tu tez nie chodzi.I jak jest z kodekami,czy trzeba w wine instalować?
chociaż KMPlayer(win) ma wbudowane przecież
EDIT:
i jak zmienic ta nieszczęsna czcionke w Kaffeine.
EDIT:
Hm,no cóż,na razie pozostaje Totem -xine,przynajmniej nie tnie.
Kurcze,uwielbiam to moje Ubuntu,ale niestety,zwykły BestPlayer ,nie mówiąc juz o KMPlayer, bije te wszystkie linuxowe odtwarzacze na głowe pod względem funkcjonalności
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Zawsze można użyć mplayer-a, tylko trzeba pamiętać żeby jako wyjście video ustawić gl to wtedy można dać napisy pod film.
Pozdrawiam
Zawsze można użyć mplayer-a, tylko trzeba pamiętać żeby jako wyjście video ustawić gl to wtedy można dać napisy pod film.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
Dobra a ja używałem każdego z nich i na każdym tnie filmy. Mój komp jest dość dobry karta ma Nvidia 256 mb na filmy powinno w zupełności wystarczyć. W windzie jest wszystko Tip Top a tu tnie lekko. Zastanawiam się czy może jakieś kodeki dograć albo coś ustawić. Zaczyna mnie to trochę irytować.
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Co to znaczy lekko tnie, czy da się normalnie oglądać filmy? Widzę że korzystasz z Ubuntu 9.04 a czy we wcześniejszych wersjach o ile używałeś też zacinało? I tak dla pewności czy korzystałeś z VLC? No i czy w mplayer próbowałeś różne wyjścia video?
Co to znaczy lekko tnie, czy da się normalnie oglądać filmy? Widzę że korzystasz z Ubuntu 9.04 a czy we wcześniejszych wersjach o ile używałeś też zacinało? I tak dla pewności czy korzystałeś z VLC? No i czy w mplayer próbowałeś różne wyjścia video?
- tazdzioch
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Hej, mi też kaffeine tnie i wszystkie odtwarzacze filmowe- stało się to po upgradzie systemu z 8.10 -> 9.04
ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić?
ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić?