Witam wszystkich forumowiczów.Odbywam praktyki w firmie X,które związane są z moją pracą magisterską i z jej stanowiskiem.Uczę się drabinkowego języka programowania sterowników PLC,obecnie pracuję ze sterownikiem firmy Horner model HEXE220C115BC-01.Teraz postaram się opisać najdokładniej jak potrafię,jak podłączony jest ten sterownik do laptopa Toshiba Satellite A200-1N8.Z laptopa wychodzi przewód z portu szeregowego USB typu A (drugi port USB) zakończony jest on portem USB typu B,który podłączony jest do urządzenia mające 4 wyjścia RS-232 (urządzenie umozliwiające przejście USB/RS-232 firmy Korenix model JetCon 2204).Przewód podłączony jest do wyjścia 1 i za jego pomocą podłączam wymieniony wyżej sterownik do portu szeregowego końcówka jak od wtyczki do internetu.Chodzi o to że sterownikiem zarządzam za pomocą programu Cscape odpalam przez Wine,a w programie nie widzę tego sterownika gdyż nie mam zainstalowanych sterowników do urządzenia USB/RS-232,sterowniki są do linuksa na płycie dołączonej ze sprzętam ale nie wiem jak je "ugryźć".
Kod: Zaznacz cały
Release Information
Driver Version for Linux 2.4.x : V0213
Released date: 02/13/2002
Files Included in This Release:
pl2303.c
pl2303.h
usbserial.c
usb-serial.h
readme.txt
makefile
Changes in This Release:
1. To fixed using cat command problem in Linux
Chciałbym zaznaczyć że z poziomu Windows'a urządzenie USB/RS-232 jest widoczne czyli w Menadżerze urządzeń jako cztery wyjścia 1-COM4,2-COM5,3-COM7,4-COM8.W Windzie wiem jak zmienić na COM4 wyjśćie 1 jeśli system by mi to wyjście zmienił np na COM11 ale w Liuxie już nie,a zależy mi na tym COM4 ze względu na Cscape'a.Proszę więc o pomoc w instalacji sterowników i ewentualnej konfiguracji COMów,z góry dziękuję.
Pozdrawiam