Chmodem - niestety nie.
dlaczego?
ustawiłem dns-y w pliku, i nadałem chmod 444 - powinno być nie do zapisu.
Po następnym uruchmieniu - widzę -że zamiast ustawionych dns-ów (opendns) jest wpis klienta dhcp - dns dostawcy internetu który odpowiada po 10 sekundach.
Ponadto - kilka razy wysypywał mi się system - czego powodem był chyba jakiś trojan - jest chyba w którejś z paczek w repo. <9Cchkrootkit znajdował jakieś podejrzane procesy i inne anomalia, ale ich nie usuwał)
Wtedy najczęściej znikały grupy z pliku /etc/group - co powodowało rozsypanie całego systemu - pisałem o takich kłopotach na forum, te objawy były w gutsym, natomiast wczoraj w podobnych okolicznosciach wysypał mi się hardy.
Dlatego blokuję również /etc/group ; /etc/passwd ; /etc/network/interfaces i kilka innych.
Ponadto w nadawaniu uprawnień i zmianie właściela plików jest jakiś błąd: np. kopiując folder pliki z konta jednego usera na konto innego, a następnie komenda chown -R owyuser:nowagrupa && chmod -R 777 * powoduje -że pliki są widoczne tylko z konta root, nie widać ich z konta usera. można to naprawić otwierając thunara poprzez sudo -wykrywa wtedy (thuner) "nietypowe uprawnienia folderów", i je poprawia.
Wskazówka dla niektórych: najlepiej nie zadawać głupich pytań.
To by byłło na tyle.
Pozdrawiam