automount pendrive

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
obcy21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

automount pendrive

Post autor: obcy21 »

witam
przeszukiwałem forum ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mianowicie posiadam asus eee pc900 jak wiadomo ma on wbudowany czytnik kart SD. Nie działał on prawidłowo po instalacji ubuntu 8.04 tak wiec znalazłem strone (link i skonfigurowalem system zgodnie z wytycznymi. Teraz zachcialo mi się podlaczyc pendriva pod gniazdo usb, ale napotkałem problem poniewaz nie może ona zamontowac uządzenia, wyskakuje błąd o treści: "Nie moze zamontować woluminu, Błędna opcja montowania podczas próby zamontowania woluminu". Teraz jestem w kropce, ponieważ nie wiem co mam poczac. dodawanie wpisu do fstab nie przynosi efektu...
jakiś pomysł ktoś ma ??
Awatar użytkownika
dyschemist
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: automount pendrive

Post autor: dyschemist »

jeśli tylko wykrywa u Ciebie pendrive lecz go nie montuje to masz coś podobnego do tego co ja miałem.

ja poradziłem sobie z tym w ten sposób, że zamontowałem pendrive'a z konsoli
sudo mount /dev/(u mnie to było)sdb1 /media/rezerwowy (ten folder musi byc stworzony)

Otworzyłem properties pendrive'a i w volume ustawiłem nowy domyślny punkt montowania np. mount point: pendrive by montował się w /media/pendrive (ten folder nie powinien istnieć)

potem odmontowałem z konsoli i juz domyślnie sie montował we wskazanym punkcie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”