Karta WLAN Niby Atheros - Brak Połączenia

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Karta WLAN Niby Atheros - Brak Połączenia

Post autor: Bonzaii »

Witam.

Mam nie bagatela problem. Mam notebooka Niby Asus s96s ale w internecie figuruje jako ASMobile s96s.
Dla windowsa mam 2 płyty ze sterownikami. Na pierwszej: są wszystkie sterowniki potrzebne (Grafika, WiFi, BT, Ethernet, Audio, itp itd), oraz drugą na której są tylko stery do WiFi. Stery z tej pierwszej do WiFi nie działają, a te z drugiej tak. Windows i Ubuntu widzi tą kartę jako Atheros

Kod: Zaznacz cały

04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
Natomiast pod windowsem po zainstalowaniu sterów z tej drugiej płyty figuruje jako

Gigabyte GN-WS50G (mini) PCI-E WLAN Card
Wycinek z AIDA 32:

[ Gigabyte GN-WS50G (mini) PCI-E WLAN Card ]
    Własciwosci karty sieciowej:
      Karta sieciowa                                    Gigabyte GN-WS50G (mini) PCI-E WLAN Card
      Typ interfejsu                                    Ethernet
      Adres sprzętowy karty                             00-1D-7D-48-D3-57
      Nazwa połaczenia                                  Połaczenie sieci bezprzewodowej
      Szybkosć połaczenia                               54 Mbps
      MTU                                               1500 bajtów
Niby zebrałem to wszystko do "kupy" tym poradnikiem
http://209.85.135.104/search?q=cache:IJ ... cd=1&gl=pl

Ale...
za pomocą Network - Manager'a zrobiłem "Połącz z inną siecią bezprzewodową" i wpisałem ręcznie SSID. Wyłączyłem w moim routerze wszelkie zabezpieczenia dla ułatwienia sprawy.

Niestety, gdy wpisze nieistniejący SSID to ikonka w trayu pokazuje maks, gdy najadę to w dymku pokazuje się połączenie 97-98%... Natomiast gdy wpiszę poprawny SSID to dodatkowo wypełnia mi się pasek przy nazwie sieci gdy kliknę na ikonę Network Managera lpm.

Mimo tego, nie działa mi sieć. Nie mogę się przez WiFi dostać do routera za pomocą przeglądarki ani pingami. Dodam, że na windowsie wszystko śmiga.

Wynik ifconfig

ath0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1d:7d:48:d3:57  
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1d:60:7f:f6:df  
          inet addr:192.168.1.10  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::21d:60ff:fe7f:f6df/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2199 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2121 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:2406483 (2.2 MB)  TX bytes:315645 (308.2 KB)
          Interrupt:18 Base address:0x6000 

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:2406 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2406 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:127430 (124.4 KB)  TX bytes:127430 (124.4 KB)

wifi0     Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-1D-7D-48-D3-57-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00  
          RX packets:15 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1513 errors:2 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:280 
          RX bytes:1271 (1.2 KB)  TX bytes:70246 (68.5 KB)
          Interrupt:17 
Dodam, że próbowałem jeszcze podobnego poradnika
http://ubuntuforums.org/showthread.php% ... cd=1&gl=pl
To samo...

Próbowałem też ndiswrapperem załadować sterownik ten z windowsa który tam właśnie działa i niby była karta zainstalowana, mogłem się łączyć z sieciami WiFi ale nigdzie nie miałem połączenia aktywnego tak jak tutaj (np ikonka tray). WICD mi się jakoś wysypał i nie wiem o co mu chodzi. Gdy go włączam wyświetla mi tylko komunikat o podanie profilu (Dodaj / Usuń profil) oraz 2 przyciski (Połącz / Anuluj). Gdy klikam połącz okno znika i nic się nie dzieje. Odinstalowałem WICD i zainstalowałem network-managera, bo stwierdziłem, że WICD'em nic nie osiągnę.

Na forum.ubuntu.pl niestety nie znalazłem innych rozwiązań (nie licząc tych, które przerobiłem).

Z wyniku ifconfig widzę ath0 i wifi0. Dlaczego te konfiguracje mają takie same adresy MAC ? Czy oba połączenia dotyczą mojej karty WiFi? Jeżeli tak, to czy to aby na pewno tak powinno być?

Przepraszam, jeżeli odpowiedź jest oczywista, ale jestem jeszcze laikiem. Na forum zadaje pytania dopiero po osiągnięciu desperacji i braku kolejnych (innych) poradników do wykonania.
Ratunku :cry:

Mój system: Ubuntu 8.04 z ubuntu.com (ISO) amd64.
Bez sensu. Dlaczego można robić tylko takie krótkie podpisy?
Awatar użytkownika
kastyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Odp: Karta WLAN Niby Atheros - Brak Połączenia

Post autor: kastyk »

Bez wnikania w szczegóły - istenienie razem wifi0 i ath0 jest jak najbardziej poprawne. Zastanawia mnie jedno: czy nie jesteś podlączony do jakiegoś rutera kablem sieciowym? To eth0, z reguły oznaczające kartę LAN, dostało adres IP, a nie ath0...
Podaj wynik komend:

dmesg | grep hardware

modinfo ath_pci | grep version

iwconfig

iwlist ath0 scan
A tak w ogóle, to ja już nie wiem, którego sterownika używasz - dostarczonego z systemem, nowego madwifi, ndiswrappera czy zupełnie innego.
Janusz Kastyk
Dodaj [SOLVED] do *tematu* wiadomości, gdy twój problem zostanie rozwiązany. To naprawdę pomaga innym!
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Zastanawia mnie jedno: czy nie jesteś podlączony do jakiegoś rutera kablem sieciowym? To eth0, z reguły oznaczające kartę LAN, dostało adres IP, a nie ath0...
Owszem, podczas pisania tego postu byłem podłączony kablem ze względu na to, że przez niego neta mam. Jednakże mój problem ogranicza się tylko i wyłącznie do karty WiFi.
dmesg | grep hardware

[   26.699766] sd 2:0:0:0: [sda] 488397168 512-byte hardware sectors (250059 MB)
[   26.699820] sd 2:0:0:0: [sda] 488397168 512-byte hardware sectors (250059 MB)
[   35.792879] iTCO_wdt: failed to reset NO_REBOOT flag, reboot disabled by hardware
modinfo ath_pci | grep version

version:        svn r3861
srcversion:     53828DCE2B2CEC52C9E9103
iwconfig

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wifi0     no wireless extensions.

ath0      IEEE 802.11g  ESSID:""  Nickname:""
          Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power:16 dBm   Sensitivity=1/1  
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=0/70  Signal level=-96 dBm  Noise level=-96 dBm
          Rx invalid nwid:16  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
iwlist ath0 scan

ath0      No scan results
A tak w ogóle, to ja już nie wiem, którego sterownika używasz - dostarczonego z systemem, nowego madwifi, ndiswrappera czy zupełnie innego.
Używam madwifi-hal-0.10.5.6-r3861-20080903 zainstalowanego zgodnie z poradnikiem
http://209.85.135.104/search?q=cache:IJ ... cd=1&gl=pl

ndiswrapper jest odinstalowany.

Trochę o mojej sieci bo widzę, że budzi rozbieżność:
Mam neostradę podłączoną kablem telefonicznym do routera wyposażonego w modem ADSL. Router ma WiFi oraz Ethernet (4 złącza). WiFi jest skonfigurowane OK (żadnych zabezpieczeń, rozsyłanie SSID, - sugeruje się Windowsem). Teraz gdy piszę tego posta jestem podłączony do routera kablem, żeby mieć internet.
Awatar użytkownika
kastyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

OK, masz więc konfigurację podobną do mojej. Dziwne jest tylko, że twoja karta nie widzi żadnych sieci wokół. Pytanie banalne, ale czy na pewno obsługa sieci WiFi jest fizycznie włączona jakimś przełącznikiem lub kombinacją klawiszy w laptopie?

Jeśli upewniłeś się, że tak, sprawdź plik /etc/network/interfaces i wyczyść wszelkie wpisy oprócz tych, które odnoszą się do interfejsu lokalnego. Upewnij się, że networkmanager uruchamia się razem z systemem, zrestartuj system z odłączonym kablem sieciowym. Po restarcie upewnij się ponownie, że sieć WiFi jest fizycznie włączona (przełącznik, kombinacja klawiszy, jakaś dioda - w moim JHL90 przelącznik WiFi działa na moduł Bluetooth, sieć WLAN wlączana jest kombinacją klawiszy Fn+F2) i sprawdź, czy networkmanager widzi jakieś sieci. Możesz wydać w konsoli polecenie jak wyżej

iwlist ath0 scan
Jeśli router masz ustawiony jak napisaleś, twoja sieć powinna pojawić się na liście. Jeśli nie - chyba nie potrafię ci pomóc.

Powiem tylko, że mam kartę WiFi na tym samym czipsecie i prócz zainstalowania nowych sterowników HAL od madwifi (o czym zresztą napisałem małe HowTo, dostępne na forum) nie mam kłopotów z działaniem połączeń sieciowych.
Janusz Kastyk
Dodaj [SOLVED] do *tematu* wiadomości, gdy twój problem zostanie rozwiązany. To naprawdę pomaga innym!
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Gdy resetowałem kompa uprzednio kasując zawartość pliku /etc/network/interfaces (zgodnie z instrukcjami zostawiając wpisy dotyczące lo) kliknąłem lpm na ikonke network managera i widziałem 2 sieci które owszem istnieją. Jedna to moja a drugiej nie znam. Niestety, gdy kliknąłem, żeby połączyło mi z nią (moją), chwile trwało "próba podłączenia do sieci blabla" no i po jakis 30 sekundach ikonka wrociła do stanu "nie połączony".

Polecenie iwlist ath0 scan nadal nie wykrywa żadnych sieci.

Zawartość pliku /etc/network/interfaces nie zmieniła się od momentu zalogowania w systemie (po skasowaniu) i jest nadal:

auto lo
iface lo inet loopback
Podłączyłem oczywiście kabel, żeby napisać tego posta (resetowałem komputer z odłączonym kablem LAN).

Z tym przełącznikiem sieci to jest dziwna historia... fn+f2 to kombinacja, która po zainstalowaniu specjalnego programu dostarczanego na płycie ze sterownikami nr1 działa jako przełącznik WiFi oraz BT. Niestety bez sterowników nie działa ani fn+f2, ani przełączanie monitorów. Reszta przycisków działa wszędzie bez sterowników. Innego przełącznika do WiFi nie mam.

Dioda od WiFi pali się pod windowsem gdy jest włączone (ale pali się też dopiero po zainstalowaniu tego "magicznego" programu).
Pod Ubuntu jeszcze nigdy mi się nie paliła, toteż nie mogę zagwarantować, że moja karta WiFi jest fizycznie włączona.

Czy gdy Ty klikasz fn+f2 to pojawia Ci się coś, co oznacza, że włączyłeś / wyłączyłeś kartę WiFi? Mi ta kombinacja niestety nie robi nic :(

Edit
Przeglądam sobie właśnie wynik komedy "dmesg" i widzę

ath0: no IPv6 routers present
To pojawia się co kilka linijek. Może to banał, ale mnie zainteresował, ponieważ nie używam sieci IPv6 tylko IPv4. Czy tak powinno być?
Awatar użytkownika
kastyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Bonzaii pisze: Z tym przełącznikiem sieci to jest dziwna historia... fn+f2 to kombinacja, która po zainstalowaniu specjalnego programu dostarczanego na płycie ze sterownikami nr1 działa jako przełącznik WiFi oraz BT. Niestety bez sterowników nie działa ani fn+f2, ani przełączanie monitorów. Reszta przycisków działa wszędzie bez sterowników. Innego przełącznika do WiFi nie mam.

Dioda od WiFi pali się pod windowsem gdy jest włączone (ale pali się też dopiero po zainstalowaniu tego "magicznego" programu).
Pod Ubuntu jeszcze nigdy mi się nie paliła, toteż nie mogę zagwarantować, że moja karta WiFi jest fizycznie włączona.

Czy gdy Ty klikasz fn+f2 to pojawia Ci się coś, co oznacza, że włączyłeś / wyłączyłeś kartę WiFi? Mi ta kombinacja niestety nie robi nic :(
Nic mi się nie pojawia :) Po prostu WiFi zaczyna/przestaje działać.
Może po prostu wciśnij tę nieszczęsną kombinację Fn+F2 i odczekaj jakiś czas, sprawdzając dostępność sieci?
Bonzaii pisze: Edit
Przeglądam sobie właśnie wynik komedy "dmesg" i widzę

ath0: no IPv6 routers present
To pojawia się co kilka linijek. Może to banał, ale mnie zainteresował, ponieważ nie używam sieci IPv6 tylko IPv4. Czy tak powinno być?
Tak.
Janusz Kastyk
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

NIestety ta nieszczęsna kombinacja nie daje żadnych rezultatów. Jak sieci nie było tak nie ma. Coś czuję, że to będzie pies pogrzebany, a już zaczynałem przesiadke z windy na ubuntu :(
Awatar użytkownika
kastyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Bonzaii pisze:NIestety ta nieszczęsna kombinacja nie daje żadnych rezultatów. Jak sieci nie było tak nie ma. Coś czuję, że to będzie pies pogrzebany, a już zaczynałem przesiadke z windy na ubuntu :(
Z tego, co znalazłem w Sieci, z tą kartą użytkownicy mają również problemy pod Windows. Może istnieje jakieś rozwiązanie, może niedługo się pojawi, może zajrzy tu ktoś, kto wie jak... Jeśli ci nie szkoda parudziesięciu złotych i masz wolny port miniPCI/miniPCI-E możesz kupić inną kartę WiFi, tym razem z czipsetem obsługiwanym przez Linuksa. A może dałoby się jakoś w serwisie ją podmienić?

Tak, czy inaczej - powodzenia :)
Janusz Kastyk
gawee
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: gawee »

Witam,
Mam dokładnie ten sam problem. Mój laptop to ntt system 696sr na tym samym kadłubku s96s i z kartą atheros ar5007eg. Próbowałem madwifi i ndiswrappera karta niby wykryta, pojawia sie wifi0 i ath0. Po włączeniu systemu widzi przez parę minut moją sieć ale nie może się połączyć. Po chwili w ogóle wszystko znika no i oczywiście "No scan results". Zakupiony laptop miał wcześniej zainstalowaną Mandrive Xtreme2 i wszystko śmigało jak trzeba(także musi być jakiś sposób). Może ktoś jednak ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Zdaje mi się, że problem nie leży po stronie sterowników. Myślę, że to wina tego nieszczęsnego przełącznika WiFi. Ja też mam tak, że chwile po włączeniu system widzi sieci ale się nie łączy... Dobre pięc minut później (lub gdy wyłączę i włączę sieć) sieci znikają i pozamiatane.

Podejrzewam, że mandrivia lepiej sobie radziła z tym przyciskiem i go nie wyłączała po prostu.

W celach "edukacyjnych" (:P) używałem swego czasu "BackTrack3" (system służący skanowaniu, sniffowaniu, i tak dalej i tak dalej... sieci...).
Uruchomiłem go z płyty bootowalnej i od razu WiFi działa perfekcyjnie. Gdybym bardziej się znał na linuxach, to spróbowałbym z niego stery wyciągnąć, ale ja jestem tylko szarym, nędznikiem, który próbuje możliwości tak innowacyjnego systemu jakim jest Ubuntu ;)

Czekam na wypowiedzi ludzi bardziej doświadczonych i/lub mądrzejszych ode mnie ;)
Awatar użytkownika
kastyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak mi przyszło do głowy...

Nie chce mi się teraz szukać, co robi dokładnie moduł asus-laptop, ale może w tym kierunku powinny iść poszukiwania? W końcu ten laptop to sprzęt sygnowany przez Asusa.
Może warto wykonać:

sudo modprobe asus-laptop
:)
Jest też inny moduł - asus_acpi.
Janusz Kastyk
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Witam.

Odświeżam temat, ponieważ być może ktoś znalazł już jakiś ciekawy pomysł na tą kartę?
Jestem już bardzo zdesperowany gdyż windows doprowadza mnie ostatnio do białej gorączki...
Może chciałby ktoś podjąć wyzwanie i spróbować pomóc mi skonfigurować tą kartę WLAN?

Ostatnio próbowałem z najnowszym Madwifi 0.9.4, żadnych pozytywnych reakcji. Działając według "Newbie HowTo" (http://madwifi-project.org/wiki/UserDocs/FirstTimeHowTo) zatrzymałem się na "modprobe ath_pci", które nie dawało żadnych odpowiedzi. Dodam, że byłem zalogowany na roota podczas wykonywania tych czynności.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Pozdrawiam ;)

@Edit 2008-12-28
Właśnie uruchomiłem kompa z LiveCD Mandrivia 2009 :) Moja karta WiFi śmiga aż miło. Powtarzam moje pytanie: Czy jest możliwość wyciągnięcia sterowników z tego systemu w celu zastosowania go w Ubuntu?
gawee
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gawee »

Niestety ale pod Ubuntu, w żaden sposób nie moglem sobie poradzić. Jakaś kwestia włączenia tej karty. Pod Eee PC jest coś takiego właśnie jak jej włączenie, no ale na moim lapku oczywiście to nie działa. Jedyna dystrybucja, która radzi sobie bez problemu to Mandriva.
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No tak, mandrivia. Później spróbuję debiana, ale myślę, że efekt będzie ten sam ze względu na to, że Ubuntu jest na debianie ale tonący brzytwy się chwyta...

Dodam, że jeszcze na Backtrack 3 moje WiFi śmiga. Mam jeszcze jakieś starsze SUSE to też spróbuje. Generalnie jak będę miał troche czasu to poinstaluje pare distro róznych i sprawdzę.

Mimo to nadal czekam na jakiegoś 'geniusza' ;P
Awatar użytkownika
uszek2007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: Inna

Post autor: uszek2007 »

Mimo to nadal czekam na jakiegoś geniusza
to działa w 100%
Masz tu cały opis jak to zrobić zadnych ndisów wicid itp itd w razie dalszych problemów napisz na pw
Sprawdzić nalezy czy mamy zainstalowane build-essential, jesli nie to należy tego dokonać poprzez menedżera pakietów lub wpisująć polecenie:
Kod:
sudo aptitude install build-essential
1. Tworzymy katalog dla paczki madwifi i przechodzimy do niego (zakładam że robimy to wszystko w katalogu domowym)
Kod:
mkdir Atheros
cd Atheros
2. Pobranie odpowiedniego madwifi z adresu:
Kod:
wget http://snapshots.madwifi-project.org/ma ... 105.tar.gz
3. Rozpakowanie
Kod:
tar -xvzf madwifi-hal-0.10.5.6-r3875-20081105.tar.gz
4. Przystępujemy do kompilacji
Kod:
cd madwifi-hal-0.10.5.6-r3875-20081105/
make
sudo make install
5. Teraz pozostaje reboot systemu i cieszymy się necikiem
Działa to tylko w Gusty ,hardy,ibex
Szukasz darmowy szybki hosting ?? online@linux.pl. Mój blog online.atm.pl
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wlasnie siedze pod ubuntu. Niestety nadal podłączony kablem :(
Osiągnąłem stopień jak w poście nr 3 tzn:
ifconfig

ath0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1d:7d:48:d3:57  
          inet6 addr: fe80::21d:7dff:fe48:d357/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1d:60:7f:f6:df  
          inet addr:192.168.1.11  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::21d:60ff:fe7f:f6df/64 Scope:Link
          RX packets:1315 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1086 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:1635364 (1.6 MB)  TX bytes:193116 (193.1 KB)
          Interrupt:18 Base address:0xc000 

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:242 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:242 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:15132 (15.1 KB)  TX bytes:15132 (15.1 KB)

wifi0     Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-1D-7D-48-D3-57-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00  
          TX packets:113 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:280 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:5198 (5.1 KB)
          Interrupt:17 
iwconfig

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wifi0     no wireless extensions.

ath0      IEEE 802.11g  ESSID:""  Nickname:""
          Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power:16 dBm   Sensitivity=1/1  
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=0/70  Signal level=-96 dBm  Noise level=-96 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

pan0      no wireless extensions.
iwlist ath0 scan

ath0      No scan results
System: Ubuntu 8.10 32bit (Płytka z ubuntu.com)
Zainstalowałem go od nowa specjalnie żeby sprawdzić ten sposób. Przed instalacją madwifi-hal zaintalowałem:

sudo apt-get install build-essential ekg mc openssh-server checkinstall
Już nie wyrabiam z tym systemem :( Moja wiedza jest chyba zbyt mała :(
Ijo128
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Ijo128 »

Witam.
Czy ktoś może mi powiedzieć jak zrobić w moim asusie S96S żeby klawisz fn+f2 potrafił włączać i wyłączać bluetooth i wifi (może być żeby je nawet razem uruchamiał lub zamykał) ponieważ jak włączam Ubuntu to dioda od sieci świeci się i sieć działa tak samo bluetooth jak nacisnę kombinacje klawiszy fn+f2 to dioda gaśnie ale nadal bluetooth i wifi działają czy jest jakaś możliwość żebym mógł dzięki tym klawiszom kontrolować włączanie i wyłanczanie tych urządzeń czy będą one musiały pozostać niestety ciągle włączone
Drugie pytanie czy mogę jakoś kontrolować te urządzenia z poziomu systemu chodzi mi dokładnie o bluetooth i wifi żeby się nie włączały samoczynnie od razu po starcie tylko wtedy kiedy ja chce.
Nie zależy mi strasznie żeby te przyciski fn+f2 działały bo tylko z nimi mam problem reszta kombinacji z klawiszem fn działa bez zarzutów, zależy mi jak napisałem żebym mógł swobodnie je uruchamiać wtedy kiedy ja chce (chce po prostu mieć nad nimi jakąś kontrolę najlepiej żeby były domyślnie wyłączone jak się system uruchamia a jak bym ich potrzebował to bym je uruchamiał) a nie żeby działały cały czas.
Proszę o pomoc.
Bonzaii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

@Ijo128
Zazdroszczę Ci, że Twoja karta działa. Jeśli możesz, podaj modeł płyty głównej, zegar procesora, oraz model karty WiFi jeśli byś mógł.

Żeby nie było offtopa, dodam, że moja dioda jeszcze nigdy nie paliła się po odpaleniu systemu, a mój problem niestety nie został nadal rozwiązany. Może to wcale nie jest wina sterowników, bo czasami jednak dostaję to co powinienem po 'ifconfig' przy pewnej dobrej konfiguracji. Może wina właśnie leży przy samym Sprzętowym wyłączaniu karty WiFi? Tak więc podczepiam się do pytania w związku z jakimś "skrypcikiem" do włączania WiFi :)

Pozdrawiam :)
Ijo128
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Ijo128 »

@Bonzaii
Posiadam kartę WIFI: Intel Wirless WIFI Link 4965AGN
Karta Lan: Realtek RTL 8169/8110 Gigabit Ethernet Driver
Procesor: T9300

Modelu płyty głównej nie pamiętam ale jak tylko sobie przytomne to od razu dodam do tego posta.

Pozdrawiam :-)
krejziajwan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krejziajwan »

Miałem podobny problem z wbudowana w laptopa karta Atheros AR5005g. Ubuntu ma w sobie wbudowane sterowniki do kart sieciowych wifi. U mnie zainstalowal sterownik wlasnosciowy ath_pci. Karta dzialala poprawnie, ale za chiny po wylaczeniu killswitcha nie dalo jej sie ponownie wlaczyc. Pomagało jedynie włączenie jej pod wind i ponowne przejście na linuksa. Killswitch przestawiał się pod każdym odpięciu zasilania lub rozładowaniu baterii. Jedynym rozwiazaniem byla instalacja ndiswrappera oraz sterownikow przeznaczonych dla windowsa xp. Suwak z przodu laptopa nadal nie działa, ale da się karte włączyć komendą w konsoli. Zeknij tutaj: viewtopic.php?t=74784&highlight=aspire+3680 Spróboj zrobić to samo ze swoją kartą. Jeśli nie pójdzie sterownik od producenta poszukaj sterownika dla tego chipa atheros na którym oparta jest twoja karta.
Aha... dodaj sterownik zainstalowany domyślnie przez ubuntu do blacklist bo inaczej to będzie konflikt i nic ci nie pojdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”