Brak internetu w 8.04 (błąd w instalacji karty sieciowej?)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Brak internetu w 8.04 (błąd w instalacji karty sieciowej?)
Witam!
Mam pewien nietypowy problem którego nie jestem w stanie zrozumiec... ; ) Instaluje 8,04 z LiveCD!, w której mam internet, wszystko ładnie smiga... Lecz w wersji która uruchamiam z dysku ubuntu nie widzi sieci... Próbowałem włączac DHCP, wpisywać stałe IP z windowsa, kombinowałem z /etc/network/interface... Nic... Probowałem kopiować konfiguracje z odpalanego LiveCD! ale to też nie pomogło... Używałem 8.04 od jego wydania na innym komputerze, nie miałem żadnych problemów z ta siecią. Wydaje mi się, że karta jest źle zainstalowana... Prosze o wsparcie ; )
Mam pewien nietypowy problem którego nie jestem w stanie zrozumiec... ; ) Instaluje 8,04 z LiveCD!, w której mam internet, wszystko ładnie smiga... Lecz w wersji która uruchamiam z dysku ubuntu nie widzi sieci... Próbowałem włączac DHCP, wpisywać stałe IP z windowsa, kombinowałem z /etc/network/interface... Nic... Probowałem kopiować konfiguracje z odpalanego LiveCD! ale to też nie pomogło... Używałem 8.04 od jego wydania na innym komputerze, nie miałem żadnych problemów z ta siecią. Wydaje mi się, że karta jest źle zainstalowana... Prosze o wsparcie ; )
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Brak internetu w 8.04 (błąd w instalacji karty sieciowej?)
Jesli karta identyfikuje Ci sie prawidlowo na live cd pewnei dobrze sie instaluje sprawdzimy to poleceniem
po drugie masz stale ip w windowsie wiec musisz wpisac stale ip oraz dns w ustawieniach network menagera
Kod: Zaznacz cały
lspci
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
-
- Piegowaty Guziec
lspci:
Na ip z windowsa tez niestety nie działa ; )
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8753 [P4X266 AGP] (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8633 [Apollo Pro266 AGP]
00:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
00:11.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 30)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV20 [GeForce3 Ti 200] (rev a3)
-
- Serdeczny Borsuk
Dziwny objaw - te karty sa idealnie obslugiwane przez Linuxa - nawet bardzo stare kernele.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Nie pomagam poza forum!
-
- Piegowaty Guziec
IMHO bardzo dziwny bo miałem na tej platformie zainstalowanego 6.10, 7.04, 7.10 i wszystkie sobie radziły. Na innym kompie ta sama wersja ubuntu (instalowana z tej samej płyty, przez ten sam napęd), wykrywa siec bez najmniejszego problemu... Mam wiec małe podejrzenia co do sterowników płyty głównej... Mianowicie system nie montuje mi również pendrive'a, mp3 ani niczego z interfejsu USB... Dioda na pendrvie włącza sie na chwile, potem gasnie. System nie reaguje nawet na odłączenie kabla z karty sieciowej. Networkmanager nadal pokazuje, ze nawiązał połączenie... Sam nie wiem co mam o tym myslec...
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
sudo ethtool eth0
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
-
- Piegowaty Guziec
sudo ethtool eth0
Settings for eth0:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
Advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 10Mb/s
Duplex: Half
Port: MII
PHYAD: 32
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Supports Wake-on: pumbg
Wake-on: d
Current message level: 0x00000007 (7)
Link detected: yes
- leon1313
- Zakręcona Traszka
ethtool --change eth0 duplex full

"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
-
- Piegowaty Guziec
Niestety nic z tego... Konsola nie wywala zadnych błędów a w ethtool nadal pokazuje ze duplex jest na half... ; (
- leon1313
- Zakręcona Traszka
mam nadzieje, że robiłeś z konta root-a.
Uszkodzony kabel sieciowy? Ja tak miałem, upload 100MB, download <1k

-
- Piegowaty Guziec
Robiłem z roota, kabel sieciowy i siecówka sprawne (wszystkie powyzsze posty zostaly napisane z tego samego komputera tyle ze na windowsie). Na liveCD! tez interneto smiga ; ) Wine Windowsa tez wykluczam bo zainstalowalem go po instalacji ubuntu, a problem był juz wczesniej. Oficjalnie poddaje sie, obwiniając płyte główną, dzis zainstalowałem na tamtym komie winshita i juz trudno... Moderator moze zamknac/usunac temat, dziekuje wszystkim za pomoc ; )
- leon1313
- Zakręcona Traszka
Łoj, sorki bracie, ale dopiero teraz zauważyłem:RTL-8139, poczytaj sobie o ethtool i opcji wol (wake-on-lan). Z tym kartami jest malutki problem...
może pomoże.. lub z inną opocją ( d deaktywuje wszystko - u ciebie jest, nigdy nie używałem więc ... rydzykuj)
sudo ethtool -s eth0 wol p