Witam, nigdzie nie moge znaleźć dokładnie określonej licencji logo forum ubuntu:
Moje pytanie kieruje głównie do moderatorów i administratorów. Chciałbym stworzyć stronkę zawierającą artykuły dla osób, które dopiero zaczynają poznawać Ubuntu i chciałbym zamieścic tam logo tego forum. Na jakiej licencji jest logo?
logo ubuntu jest chronione prawem autorskim (copyright) i jest własnością Canonicala. ale można go używać za darmo bez zgody firmy do celów informacyjnych, edukacyjnych, ale nie w celach komercyjnych. podobnie jest z tym logo.
Logo Ubuntu, Ubuntu i Canonical to zarejestrowane znaki towarowe Canonical Ltd.
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
mths pisze:logo ubuntu jest chronione prawem autorskim (copyright) i jest własnością Canonicala. ale można go używać za darmo bez zgody firmy do celów informacyjnych, edukacyjnych, ale nie w celach komercyjnych. podobnie jest z tym logo.
Czyli jeśli nie bede pobierał pieniędzy ze strony na której znajduje się logo to wszystko jest zgodnie z prawem?
Mam pytanie do moderatorów i administratorów. Posiadam swoją stronę internetową i chciałbym na niej umieścić logo polskiego Ubuntu. Jak dobrze zrozumiałem powyżej tekst, do do celów nie komercyjnych( promocji Ubuntu, nie ukrywam ten system mi się spodobał) mogę używać loga bez jakiśkolwiek kosztów ?
roman podał prawidłowy link - http://www.ubuntu.com/aboutus/trademarkpolicy
Na tej stronie opisane są zasady korzystania z logo Ubuntu (z oczywistych względów te zasady dotyczą też naszego logo).
sytluk, Etaniel, odpowiedź nie jest taka prosta, bo poza aspektem niekomercyjnym są jeszcze pozostałe wytyczne, które również należy mieć na uwadze. Szczegóły na powyżej podanej stronie.