Zawieszenie systemu przy próbie odtworzenia filmu.

Grafika, film, dźwięk.
Burzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Zawieszenie systemu przy próbie odtworzenia filmu.

Post autor: Burzyk »

Witam.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem ubuntu, który bezustannie mnie czymś zaskakuje po przejściu z WinXP. Niestety mam problem w związku z odtwarzaniem filmów z dysku. Przy próbie włączenia filmu, przez 2 sekundy daje się słyszeć sam głos, poczym coś się zawiesza i mogę ruszać tylko kursorem, reszta jest nieaktywna, by po chwili cały pulpit zmieniał się w kolorowy zbiór pixeli...

Notebook, którego używam to:
ACER Extensa 5630Z
Intel Pentium Dual Core 2Ghz
2 GB DDR2
Intel Graphic Media Accelerator 4500

Być może problem tkwi w grafice lub kodekach (których swoją drogą już trochę ściągałem), jednak nie instalowałem żadnych sterowników do karty graficznej. Na płycie od acera są co prawda również sterowniki VGA, lecz nie ma tam wersji dla linuxa... Jeżeli będą Wam potrzebne jakieś dane z systemu to piszcie tylko co, a ja postaram się w miarę możliwości je zdobyć i wrzucić. Z góry dziękuje za pomoc.

EDIT: Jeżeli ma to w czymś pomóc to kolega poradził bym sprawdził gstreamer-properties, i oto wyniki...
root@Notebook-Burz:~# gstreamer-properties
gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'artsdsink'
gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'v4lmjpegsrc'
gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'qcamsrc'
gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'esdmon'
Awatar użytkownika
lkoniecki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Zawieszenie systemu przy próbie odtworzenia filmu.

Post autor: lkoniecki »

Miałem ten sam problem (extensa 5630, intel x4500). Niestety problem leży w sterownikach do x4500. Wszystko czego potrzebujesz do poprawnego działania x4500 znajdziesz w ubuntu 8.10.

Szybki workaround: korzystaj z odtwarzacza umożliwiającego wybór output drivera. Np. u mnie jeżeli korzytałem z mplayera i -vo x11 mogłem oglądać filmy

Pozdrawiam
luke
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”