Atheros w Acerze Aspire 5720 - działa, po czym komputer przestaje całkiem wykrywać

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
mzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Xfce

Atheros w Acerze Aspire 5720 - działa, po czym komputer przestaje całkiem wykrywać

Post autor: mzz »

Mam notebooka Acer Aspire 5720ZG z karta atheros 5007EG. Udało mi się zmusić ;) linuksa do wykrycia tej karty instalując sterownik 5211.inf przez ndiswrappera, ale wcześniej korzystałam z ath5k.

Sytuacja w obu przypadkach jest taka sama:
Na początku (po instalacji systemu)- standard. System ładuje zamknięte sterowniki, które nic nie dają, więc je usuwam, restartuję komputer, instaluję ndiswrappera, sterownik, wicd lub wifi-radar i wszystko działa pięknie. Po kilku uruchomieniach komputera komputer nie dość, że przestaje się łączyć, wykrywać sieci, to jeszcze nie wykrywa sprzętu. Wcale. Nawet lspci nie wyrzuca karty atherosa, tylko "zwykłą" kartę, mimo, że przed instalacja dobrych sterowników w lspci figuruje atheros.

Nie pomaga ponowna instalacja sterownika- zarówno w przypadku ath5k, jak i ndiswrappera, jedyna co zdaje się działać, to... ponowna instalacja systemu. Mam ten problem i na ubuntu, i na xubuntu, i na kubuntu, i na mincie (chociaż małe to chyba zróżnicowanie; nie próbowałam na innych dystrybucjach). Problem pojawia się bez powodu- przynajmniej w moim mniemaniu- bo przed "padem" zazwyczaj nic nie instaluję, jedynie wyłączam i włączam komputer.

czy ktoś miał podobny problem/ rozwiązał go? Jeśli sie powtarzam, proszę wybaczyć, szukałam przewodników, ale wszystkie zdają się mówić tylko o instalacji sterownika, nie o ww. problemach.

Z góry dziekuję za pomoc
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Odp: Atheros w Acerze Aspire 5720 - działa, po czym komputer przestaje całkiem wykryw

Post autor: grzepiotr »

Zainstaluj sterowniki z Madwifi pod tym linkiem jest opisane jak to zrobić ja zrobiłem według instrukcji i działa :)
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
mzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Atheros w Acerze Aspire 5720 - działa, po czym komputer przestaje całkiem wykryw

Ten sposób nie działa, po kompilacji sterownika nie mam internetu w ogóle (wicd ani wifi radar nie wykrywaja sieci bezprzewodowych, nie ma sieci bezprzewodowej w iwconfig też, tylko lo i eth0). Dodam, że wszystko zrobiłam jak kazano, ale to już trzeci raz i nigdy ten sposób nie działał.:wall:
1. Upewnijmy się, że użyliśmy kombinacji klawiszy lub włącznika włączajacego sieć WLAN (o ile takowy istnieje).
Moje klawisze na laptopie to osobna historia- nie działaja pod linuksem (ten od sieci, przeglądarki, programu pocztowego i bluetooth- moge je sobie naciskać, i tak nic się nie stanie)
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

w terminalu wpisz

Kod: Zaznacz cały

gksudo gedit /etc/modules
dopisz na koncu pliku

ath_pci
zapisz plik i uruchom ponownie komputer
mzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

zapisz plik i uruchom ponownie komputer
Nadal nic. Przy próbie wpisania "ifconfig ath0 up" albo "ifconfig wlan0 up" - wyskakuje błąd, że urządzenie nie istnieje. iwconfig wyrzuca tylko lo i eth0. Przy postępowaniu wg howto ze strony madwifi- wpisując komendę :

wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
dostaję komunikat: "wlanconfig: ioctl: No such device"

Madwifi mnie chyba nie lubi.

Dodam to, co wyrzuca lspci, gdy sieć działa.

06:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ja zrobiłem tym sposobem co podałem i dopisałem to na koncu uruchomiłem kompa i mi wykryło
Awatar użytkownika
Rumble Fish
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Atheros w Acerze Aspire 5720 - działa, po czym komputer przestaje całkiem wykrywać

Post autor: Rumble Fish »

Hmm, mam podobny problem, wywala mi wykrywanie karty po każdej hibernacji, zrobiło się niedawno na 2 kompach.

Zadziałało jak wpisałem:

sudo modprobe ath9k
na moim asusie eee - ath9k, na acerze aspire - wl

Wtedy mi aktywuje kartę, ale trzeba to robić po każdej hibernacji i restarcie.

Aha - jeśli tego nie zrobię, po restarcie pada mi karta też w windzie - dziwne.
Problem pojawił mi się niedawno, na obu kompach, więc to pewnie nowy network-manager czy co...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”