Nie działa klawiatura numeryczna po zainstalowaniu ubuntu

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
paffcio87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nie działa klawiatura numeryczna po zainstalowaniu ubuntu

Post autor: paffcio87 »

Witam

Jestem nowy na forum więc przepraszam jeśli ten post umieściłem nie w tym dziale co trzeba.

Proszę Was o pomoc w związku z moim laptopem firmy Packard Bell model Easy Note ALP Ajax C2
Laptop ten posiada klawiaturę numeryczną i to właśnie jej dotyczy mój problem.
Otóż wczoraj zainstalowałem sobie na moim komputerze ubuntu wersję 8.04 (wcześniej też miałem Ubuntu , a oprócz tego widowsa viste, ale do rzeczy...) Od momentu reinstalacji klawiatura ta nie chce działać pomimo wciśniętego klawisza Num Lock. Dziwne jest również to, że klawisze numeryczne przestają działać po załadowaniu systemu, tzn. Kiedy wyloguje się z ubuntu i chcem się ponownie zalogować...podać login i hasło to wtedy klawisze te działają, później natomiast dzieję się jeszcze bardziej dziwna rzecz....mianowicie kiedy nacisne klawisz np. "1" lub "4" to kursor myszy przesuwa mi sie w lewo, a kiedy nacisne "3" bądź "6" kursor leci w prawo, "7" do góry itd. Przekopałem już chyba cały internet ale w dalszym ciągu nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania dlatego prosiłbym Was o pomoc
PS. Jak już wspominałem jestem nowy na forum więc niebardzo orientuje się jeszcze w jego strukturze. Dlatego prosiłbym o pzesunięcie postu, jeśli jest nie tu gdzie powinien, a nie o jego zamykanie :-)
Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Szmitas
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: Nie działa klawiatura numeryczna po zainstalowaniu ubuntu

Post autor: Szmitas »

System > Preferencje > Klawiatura > Klawisze myszy > odznacz Zezwól na kontrolowanie wskaźnika za pomocą klawiatury.
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.

Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
paffcio87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: paffcio87 »

Dzięki Szmitas teraz działa jak należy :-) ...Przynajmniej klawiatura numeryczna. Tylko teraz znowu jest problem z klawiszami funkcyjnymi takimi jak "backspace", "delete" i "space" chodzi o to, że żeby przesunać klawisz bądź skasowaś coś musze klikać pojedynczo kiedy przytrzymam jeden z wymienionych klawiszy nic się nie dzieje nie wiem dlaczego ;-/
PS: Proszę o cierpilowość nie znam jeszcze ubuntu na wylot, a z takim czymś spotykam się pierwszy raz :-)

//edit: Już niważne :-) Znalazłem przyczynę - odznaczyłem nie tą opcję co trzeba
Awatar użytkownika
Arkadiusz Wernicki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Arkadiusz Wernicki »

paffcio87 pisze:Dzięki Szmitas teraz działa jak należy :-) ...Przynajmniej klawiatura numeryczna. Tylko teraz znowu jest problem z klawiszami funkcyjnymi takimi jak "backspace", "delete" i "space" chodzi o to, że żeby przesunać klawisz bądź skasowaś coś musze klikać pojedynczo kiedy przytrzymam jeden z wymienionych klawiszy nic się nie dzieje nie wiem dlaczego ;-/
PS: Proszę o cierpilowość nie znam jeszcze ubuntu na wylot, a z takim czymś spotykam się pierwszy raz :-)

//edit: Już niważne :-) Znalazłem przyczynę - odznaczyłem nie tą opcję co trzeba
warto też pamiętać o klawiszu NUM LOCK w kombinacji z innymi.
rozwiązanie: Ctrl + Shift + NumLock
http://www.ubuntu-pomoc.org/klawiatura- ... jako-mysz/
Nie szukaj tych, z którymi możesz być lecz tych, bez których nie możesz żyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”