Jak usunąć ikonę zamontowanego dysku?[Solved]

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
bartp
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Jak usunąć ikonę zamontowanego dysku?[Solved]

Post autor: bartp »

Witam,

Mam jeden system, dwie partycje ( i swap).
Na jednej jest system, drugą wykorzystuję do przetrzymywania danych, jest ona wpisana w fstab w ten sposób:
/dev/sda1 /home/bartek/Dysk ext3 defaults 0 1
W momencie zalogowania się do systemu, na pulpicie pojawia się ikona tego dysku.
Właśnie ona jest moim problemem. Bardzo chcę się jej pozbyć, nie odmontowując partycji.

Przeczytałem, że ikona zniknie jak zamontuję dysk w innym miejscu niż /media.
To niestety nie pomogło , jak widać powyżej dysk jest zamontowany gdzie indziej.

Pomóc miało także wpisanie w fstab zamiast /dev... UUID:
UUID=e513a6a2-da6e-43dc-9387-368b10d45e84 /home/bartek/Dysk ext3 defaults 0 1
Ikona pojawia się dalej.

Moje pytanie to czy można ją usunąć z Pulpitu, ale nie poprzez Edytor Konfiguracji i opcję
volumes_visible., gdyż chcę się pozbyć tylko ikony zamontowanej na stałe partycji, ale chciałbym dalej, żeby pokazywały się ikony podłączanych kart pamięci itp.

Z góry dziękuję za pomoc.

EDIT:
Udało mi się, pozbyłem się ikony, zamontowałem partycję w katalogu /mnt/Dysk i ikona zniknęła, musiałem tylko zmienić prawa dostępu do utworzonego w /mnt folderu Dysk i działa.

Zamiast ikony na pulpicie, utorzyłem skrót w menu Miejsca, a także zrobiłem sobie mały aktywator na panelu. Ikony nośników zewnętrznych dalej się pojawiają, a właśnie o to mi chodziło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”