Mam jeden system, dwie partycje ( i swap).
Na jednej jest system, drugą wykorzystuję do przetrzymywania danych, jest ona wpisana w fstab w ten sposób:
W momencie zalogowania się do systemu, na pulpicie pojawia się ikona tego dysku./dev/sda1 /home/bartek/Dysk ext3 defaults 0 1
Właśnie ona jest moim problemem. Bardzo chcę się jej pozbyć, nie odmontowując partycji.
Przeczytałem, że ikona zniknie jak zamontuję dysk w innym miejscu niż /media.
To niestety nie pomogło , jak widać powyżej dysk jest zamontowany gdzie indziej.
Pomóc miało także wpisanie w fstab zamiast /dev... UUID:
Ikona pojawia się dalej.UUID=e513a6a2-da6e-43dc-9387-368b10d45e84 /home/bartek/Dysk ext3 defaults 0 1
Moje pytanie to czy można ją usunąć z Pulpitu, ale nie poprzez Edytor Konfiguracji i opcję
volumes_visible., gdyż chcę się pozbyć tylko ikony zamontowanej na stałe partycji, ale chciałbym dalej, żeby pokazywały się ikony podłączanych kart pamięci itp.
Z góry dziękuję za pomoc.
EDIT:
Udało mi się, pozbyłem się ikony, zamontowałem partycję w katalogu /mnt/Dysk i ikona zniknęła, musiałem tylko zmienić prawa dostępu do utworzonego w /mnt folderu Dysk i działa.
Zamiast ikony na pulpicie, utorzyłem skrót w menu Miejsca, a także zrobiłem sobie mały aktywator na panelu. Ikony nośników zewnętrznych dalej się pojawiają, a właśnie o to mi chodziło.