Przetwarzanie dzwieku w czasie rzeczywistym?
- lays
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Przetwarzanie dzwieku w czasie rzeczywistym?
Czy istnieje jakis sposob, aby przerabiac wejscie audio w czasie rzeczywistym? Chce taki efekt, ze mowie do mikrofonu, ale jest mozliwosci zmiany wysokosci dzwieku w czasie rzeczywistym. W Audacity udalo mi sie osiagnac taka funkcjonalnosc, ale tylko przy pracy na zapisanych plikach/probkach.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Architektura: x86
Odp: Przetwarzanie dzwieku w czasie rzeczywistym?
Zainteresuj sie silnikiem JACK i jakims serwerem LADSPA (i odpowiednimi wtyczkami do niego, oczywiscie). Powinno sie takze dac odpalic czesc wtyczek VSTi.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- Koronowianin
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
Potwierdzam. Jack rack daje radę. Można osiągnąć ciekawe efekty
- lays
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Moglbym prosic o jakies skladne How-To? Googluje i googluje i nic sensowego i dajacego proste instrukcje nie znajduje, a czasu na wlasnoreczne dochodzenie zbyt malo.
- Brassbander
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
spróbuj zainstalować:
serwer JAKC (Jack Audio Connection Kit)
JACK Rack
przyda się też jakaś krosownica np. Patchage
ja mam Ubuntu Studio, więc od razu miałem to wszystko zainstalowane, łącznie z wtyczkami LADSPA.
Jak już wszystko zainstalujesz, skonfiguruj JACK (w opcjach trzeba ustawić wejście, wyjście itp. jeśli masz tylko jeden interfejs audio, to nie powinno być problemów). Bardzo ważne są parametry Frames/Period i Periods/Buffer, bo od tego zależy jaką będziesz miał latencję (opóźnienie pomiędzy wejściem, a wyjściem). Wartość latencji możesz odczytać w prawym dolnym rogu.
Po uruchomieniu JACK'a uruchom JACK Rack, przy pomocy Patchage połącz wszystko tak, zeby sygnał przechodził przez JACK Rack. W JACK Racku otwórz jakies pluginy.
u mnie jakoś to działa...
tu daję obrazek, na którym widać jak w prosty sposób połaczyć sygnały:

można jeszcze w mikserze (alsa mixer) wyciszy mikrofon, żeby słyszeć tylko przetworzony dźwięk.
pozdrawiam i życzę udanej zabawy
serwer JAKC (Jack Audio Connection Kit)
JACK Rack
przyda się też jakaś krosownica np. Patchage
ja mam Ubuntu Studio, więc od razu miałem to wszystko zainstalowane, łącznie z wtyczkami LADSPA.
Jak już wszystko zainstalujesz, skonfiguruj JACK (w opcjach trzeba ustawić wejście, wyjście itp. jeśli masz tylko jeden interfejs audio, to nie powinno być problemów). Bardzo ważne są parametry Frames/Period i Periods/Buffer, bo od tego zależy jaką będziesz miał latencję (opóźnienie pomiędzy wejściem, a wyjściem). Wartość latencji możesz odczytać w prawym dolnym rogu.
Po uruchomieniu JACK'a uruchom JACK Rack, przy pomocy Patchage połącz wszystko tak, zeby sygnał przechodził przez JACK Rack. W JACK Racku otwórz jakies pluginy.
u mnie jakoś to działa...
tu daję obrazek, na którym widać jak w prosty sposób połaczyć sygnały:

można jeszcze w mikserze (alsa mixer) wyciszy mikrofon, żeby słyszeć tylko przetworzony dźwięk.
pozdrawiam i życzę udanej zabawy

- lays
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
OK, bardzo ladnie to chodzi, tylko jest jeden problem - jak zmusic programy uzywajace ALSA badz OSS do odtwarzania i nagrywania przez jack? Kadu odtwarza dzwieki, ale test pelnego dupleksu zwraca 'Otwarcie urzadzenia dzwieku nieudane' a Teamspeak zupelnie nic nie odgrywa. Jak to polaczyc?
- Brassbander
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Niestety jeszcze tego nie rozgryzłem... próbowałem zmusić Skype do współpracy z JACK'iem, ale niestety nie udało mi się(fajnie by było zadzwonić do kogoś i gadać przez pitch shifter z chorusem i delayem
)... założyłem nawet wątek na tym forum odnośnie tego tematu, ale nikt jak na razie nie odpowiedział.
W necie można znaleźć przepisy na uruchomienie skype (i podbno każdego innego programu) pod kontrolą JAKC, przy użyciu OSS, ale jakoś nie zadziałało o u mnie...

W necie można znaleźć przepisy na uruchomienie skype (i podbno każdego innego programu) pod kontrolą JAKC, przy użyciu OSS, ale jakoś nie zadziałało o u mnie...