internet z kabla rozdzielenie przez wifi do win

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
lisek2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

internet z kabla rozdzielenie przez wifi do win

Post autor: lisek2 »

Nie linczujcie mnie, że tworze kolejny temat, ale naprawdę szukałem wszędzie (chyba). Od kilku dni próbuję połączyć się laptopem(z XP) za pomocą wifi ze stacjonarnym na którym mam świeżutkiego UBUNTU.
Na Ubuntu podłączony jest kabel i internet śmiga super.

Moje pytanie czy ktoś wie jak (krok po kroku) zbudować udostępnienie internetu?? żeby internet działał również na XP. Wiem że to forum nie wspiera windy ale problem leży po stronie Linuksa. Szczerze to nie wiem w ogóle jak się za to zabrać.

Wykonywałem instrukcje z działu "jak to zrobić" ale nic nie idzie.
kartę sieciową wykrywa chyba dobrze mimo że jest na USB. Jeżeli kliknę sieć w menu administracja to pokazuje mi 3 rodzaje połączeń 1. Poł. bezprzewodowe. 2. połączenie przewodowe 3. Połączenie Point to Point chociaż nie mam pojęcia co to znaczy.

Kiedyś (dwa lata temu) robiłem to samo z siecią kablową zamiast wifi i udało się przez konfigurację kart ale teraz nawet nie umiem stworzyć połączenia Ad-Hoc.
Proszę o wskazówki. I w miarę przystępnie. To moje drugie podejście i jeżeli nie uda mi się skonfigurować tej dystrybucji to chyba się poddam.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: internet z kabla rozdzielenie przez wifi do win

Post autor: karmelek »

http://karmelek.wordpress.com/category/komputer/sieci/

I Udostępnianie oczywiście...
Kwestia podstawienia swojego IPka chyba (chociaz niekoniecznie) i dobrania interfejsów.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
lisek2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Odp: internet z kabla rozdzielenie przez wifi do win

Post autor: lisek2 »

Niestety przerabiałem to już. (chociaż dla formalności zrobiłem to jeszcze raz). Problem z tym opisem jest taki, że dotyczy on udostępnienia internetu w sieci kablowej. A ja mam możliwość wyłącznie za pomocą WiFi. I kładę się na całej linii bo zamiast wpisać ip bramę i maskę muszę podać jeszcze nazwę sieci szyfrowanie i jakieś tam inne rzeczy. A co bym tam wpisał to i tak nie działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”