Od momentu zainstalowania Ubuntu 8.04 na drugiej partycji na moim laptopie system ten nie widzi mojej karty Intel GMA X3100 (965), szukałem pomocy u wujka google, ale wszystkie źródła mówią, że od Ubuntu 7.10 ta karta jest bez problemu wspierana.
Mam paczkę xserver-xorg-video-intel (na wielu forach twierdzą, że jej zainstalowanie pomaga) i nie robi ona żadnej różnicy mojemu systemowi.
Ogólnie Compiz działa, wszystkie efekty są dostępne, ale to wszystko na sterownikach vesa. Gdy zmieniam ręcznie na sterowniki intela (i810) to system twierdzi, że są niekompatybilne. Zmusiłem go raz do działania z nimi, to nie wyświetlił X'ów po restarcie, pogubił wszystkie rozdzielczości i po powrocie na vesa raczył pozwolić mi działać na 640x480.
Rekonfigurowałem X'y (nie pamiętam polecenia, ale to to w którym najpierw się człowiek przedziera przez konfig klawiatury) i wróciło wszystko do starego porządku (czyli znowu vesa).
To moje xorg.conf jak coś:
Kod: Zaznacz cały
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics Touchpad"
Driver "synaptics"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "HorizEdgeScroll" "0"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Synaptics Touchpad"
EndSection
Byłbym wdzięczny za radę jak się z tym uporać. Chętnie bym pograł w Neverwinter Nights, ale bez sterowników do karty nie mam jak tego dokonać.
EDIT:
Bardzo ładnie proszę o pomoc? Serio. Aktualizowałem do 8.10 ale nic to nie pomogło. xorg.conf wciąż nie ma żadnych informacji na temat karty graficznej a teraz nawet nie mam możliwości zmienić ręcznie sterownika bo "Ekrany i Grafika" zniknęło.
Wszędzie po forach wyczytuje, że karta X3100 jest wspierana idealnie "out of the box" w pełnym zakresie dzięki otwartym sterownikom od intela. Więc albo to jest stek bzdur albo coś u mnie jedynie jest nie tak.