Witam serdecznie,
mój komputer domowy, działający pod ubuntu (8.04), oprócz typowych funkcji typu internet, obróbka zdjęć itp, pełni rolę magnetowidu cyfrowego. Do tego celu używam mythtv. Wszystko działa tak jak sobie to wymarzyłem (tzn. planowanie nagrań, automatyczne uruchamianie komputera przed nagraniem, wyszukiwanie reklam itp.). Posiadam kartę TV (Terratec T2) podłączoną do komputera przez USB.
Mam mały problem, który mnie trochę męczy. Zdarzyło mi się, że zaplanowane nagranie nie powiodło się. Nie mogłem też oglądać Live-TV w mythtv. Pomimo restartów systemu, sytuacja się nie poprawiała. Pomogło wyciągnięcie kamerki internetowej z portu usb i restart systemu. Wszystko wróciło do normy. Podłączyłem znowu kamerkę i zapomniałem o problemie. Po kilku tygodniach bezproblemowego działania sytuacja się powtórzyła. Wygląda na to, że w jakiś sposób, kamerka "kłóci" się z moją kartą TV.
Nie zdążyłem jeszcze przetestować, czy dzieje się tak dopiero po użyciu kamerki (np. skype).
Czy może podczas startu systemu urządzenia te są losowo przypisywane do jednego /dev/costam.
Możecie nakierować mnie na rozwiązanie tego problemu? Może jakieś sztywne przypisanie urządzeń USB, np. po ich identyfikatorach ...
Z góry dzięki za pomoc,
Jacek
Konflikt urządzeń USB
Odp: Konflikt urządzeń USB
Może problem powtarza się przy włączaniu i wyłączaniu urządzeń USB , sprawdź czy tylko wtedy . Przy uruchamianiu Linux dla urządzeń rozpoznanych jako źródło video tworzone są miedzy innymi pliki /dev/video0 lub /dev/video1 .... , jeżeli konfigurowałeś system przy odpowiednio włączonych urządzeniach USB a potem je zamieniłeś to Linux zamienił przypisane do nich źródła i programy nie mogły korzystać z odpowiednich dla nich plików .Nie zmieniaj miejsca w którym są włożone urządzenia USB lub po zmianie zrestartuj i sprawdź , planuj nagrywanie gdy po uruchomieniu wszystko działa i nie jest zmieniane , lub zmień źródła video dla aplikacji w jej configu np. dla karty TV jak było video0 zamień na video1 .Myślę że to jest to .jacek_f ; Pomogło wyciągnięcie kamerki internetowej z portu usb i restart systemu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Konflikt urządzeń USB
Dokładnie w tą samą stronę kierowałem moje podejrzenia. Problem w tym, że ja nigdy nie odłączam tych urządzeń. Po prostu nagle przestaje działać.jawojx pisze:Może problem powtarza się przy włączaniu i wyłączaniu urządzeń USB , sprawdź czy tylko wtedy . Przy uruchamianiu Linux dla urządzeń rozpoznanych jako źródło video tworzone są miedzy innymi pliki /dev/video0 lub /dev/video1 .... , jeżeli konfigurowałeś system przy odpowiednio włączonych urządzeniach USB a potem je zamieniłeś to Linux zamienił przypisane do nich źródła i programy nie mogły korzystać z odpowiednich dla nich plików .Nie zmieniaj miejsca w którym są włożone urządzenia USB lub po zmianie zrestartuj i sprawdź , planuj nagrywanie gdy po uruchomieniu wszystko działa i nie jest zmieniane , lub zmień źródła video dla aplikacji w jej configu np. dla karty TV jak było video0 zamień na video1 .Myślę że to jest to .
Muszę sprawdzić, czy użycie Skype'a (z kamerką) powoduje ten problem.