opera przeglądarką domyślną
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
opera przeglądarką domyślną
witam.
mam taki problem - pracuję na ubuntu 7.10. do tej pory używałem firefoxa, a teraz chciałbym się przesiąść na operę. zainstalowałem sobie. wszystko cacy. ale nigdzie nie mogę znaleźć opcji ustawiającej ją jako przeglądarkę domyślną. na googlu jest parę rozwiązań. niestety żaden z nich mnie nie dotyczy. głównie dlatego, że rzadko jest mowa akurat o operze 9 w związku z czym opcje są zupełnie inne. a jak już jest o dziewiątce, to napisane jest coś w stylu wejdz w narzędzia> preferencje>zaawansowane>programy i tam zaznacz opcje "ustaw jako przeglądarka domyślna" . z tym, że u mnie tam wcale nie ma takiej opcji.
byłbym wdzięczny za pomoc. uniedogodnienia jakie spotkałem do tej pory, to to, że nie mogę normalnie odpalać linków w kadu i nie mogę normalnie instalować apletów takich jak macromedia flash (czyli np. nie moge oglądać filmików na youtubie - a to już dosyć kiepska sprawa). może to akurat da się łatwo rozwiązać, ale na pewno tych problemów pojawi się więcej i będzie mnie wkurzać, że za każdym razem będę musiał je rozwiązywać jakoś na chama poprzez konfigurację poszczególnych programów.
pozdrawiam
mam taki problem - pracuję na ubuntu 7.10. do tej pory używałem firefoxa, a teraz chciałbym się przesiąść na operę. zainstalowałem sobie. wszystko cacy. ale nigdzie nie mogę znaleźć opcji ustawiającej ją jako przeglądarkę domyślną. na googlu jest parę rozwiązań. niestety żaden z nich mnie nie dotyczy. głównie dlatego, że rzadko jest mowa akurat o operze 9 w związku z czym opcje są zupełnie inne. a jak już jest o dziewiątce, to napisane jest coś w stylu wejdz w narzędzia> preferencje>zaawansowane>programy i tam zaznacz opcje "ustaw jako przeglądarka domyślna" . z tym, że u mnie tam wcale nie ma takiej opcji.
byłbym wdzięczny za pomoc. uniedogodnienia jakie spotkałem do tej pory, to to, że nie mogę normalnie odpalać linków w kadu i nie mogę normalnie instalować apletów takich jak macromedia flash (czyli np. nie moge oglądać filmików na youtubie - a to już dosyć kiepska sprawa). może to akurat da się łatwo rozwiązać, ale na pewno tych problemów pojawi się więcej i będzie mnie wkurzać, że za każdym razem będę musiał je rozwiązywać jakoś na chama poprzez konfigurację poszczególnych programów.
pozdrawiam
- dorsai
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: opera przeglądarką domyślną
Nie wiem jak to wygląda w 7.10 niestety, lecz jest szansa, że nie jest to diametralnie odmienne. W 8.04 jest to w menu "System->Preferencje->Preferowane aplikacje". Pierwsza zakładka "Internet" i wybierasz domyślną przeglądarkę.
Proszę jednak, używaj trochę bardziej polskiego języka polskiego, aż ciężko sie to czyta i choćby człowiek chciał pomóc, po chwili ma po prostu dość.
Proszę jednak, używaj trochę bardziej polskiego języka polskiego, aż ciężko sie to czyta i choćby człowiek chciał pomóc, po chwili ma po prostu dość.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Otworz terminal i wpisz:
nastepnie wybierz opere i zaakceptuj wybor.
Kod: Zaznacz cały
sudo update-alternatives -config x-www-browser
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
khaard pisze:Otworz terminal i wpisz:nastepnie wybierz opere i zaakceptuj wybor.Kod: Zaznacz cały
sudo update-alternatives -config x-www-browser
Kod: Zaznacz cały
sudo update-alternatives --config x-www-browser

DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A faktycznie, diabel tkwi w szczegolachfrklin pisze:Wprowadziłem korektęKod: Zaznacz cały
sudo update-alternatives --config x-www-browser

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
ustawiłem wszystko jak mówiliście, ale niestety nic to nie zmieniło : /
- bazlo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
kilka wersji wstecz w ustawieniach Opery można było wybrać aby Opera była domyślną aplikacją do linków http ale w tej chwili nie potrafię tego znaleźć:(
Pogrzeb w preferencjach Opery:)
Pogrzeb w preferencjach Opery:)
Acer Extensa 5220 Ubuntu 8.10