Brak dzwieku, dzwiek bardzo cicho, jak skonfigurować
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Brak dzwieku, dzwiek bardzo cicho, jak skonfigurować
Witam jeśli mogę przyłącze się do postu kolegi. Mam także problem z dźwiękiem i jestm nowym użytkownikiem, probowałem szukać informacji na ten temat ale znalazłem kilka informacji które nie dokońca się przydały a może Wam coś powiedzą.
Móje problem, jak już wspomniałem to dźwięk, i tu dziwna sprawa bo dźwięk jest ale musze dać głośniki na maksa a slysze tylko delikatny odzew puszczanych piosenek. próbowałem zmieniać coś w utawieniach dźwięku ale nic nie pomagało. znalazłem na forach informacje aby wpisać w konsoli polecenie : alsaconf jeżeli dobrze pamiętam ale czegoś takiego u mnie nie ma, później znalazłem instrukcje aby zrobic nastepująco:
sudo apt-get install module-assistant
sudo module-assistant prepare
sudo module-assistant update
sudo module-assistant a-i alsa
sudo alsaconf
no i zrobiłem ale w przedostatniej komendzie wystapil jakis blad i tak to nic nie dalo.
po wpisaniu komendy: lspci -v | grep audio -i ,wyskakuje mi: 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02) - to chyba moja karta dzwiękowa
po wpisaniu: alsamixer jest:
Card: PulseAudio │
│ Chip: PulseAudio │
│ View: [Playback] Capture All │
│ Item: Master
no i jakies tam 00
Czytalem ze moze to byc tez cos z flashem.. moze? i jak to zmienic!
posiadam iMaca 20 cali pod intelem i osobna partycje dla ubuntu. Sterowniki dla grafiki ok dla karty bezprzewodowej te a dzwiek dupo wiec nie rozumiem.
Prosze o pomoc i o wytyczne ale jesli mozna to takie dokladne bo jestem swiezym uzytkownikiem a system strasznie mi sie podoba i wciagnal mnie.
Dodam ze chodzi o najnowsza dystrybucje 8.10
Móje problem, jak już wspomniałem to dźwięk, i tu dziwna sprawa bo dźwięk jest ale musze dać głośniki na maksa a slysze tylko delikatny odzew puszczanych piosenek. próbowałem zmieniać coś w utawieniach dźwięku ale nic nie pomagało. znalazłem na forach informacje aby wpisać w konsoli polecenie : alsaconf jeżeli dobrze pamiętam ale czegoś takiego u mnie nie ma, później znalazłem instrukcje aby zrobic nastepująco:
sudo apt-get install module-assistant
sudo module-assistant prepare
sudo module-assistant update
sudo module-assistant a-i alsa
sudo alsaconf
no i zrobiłem ale w przedostatniej komendzie wystapil jakis blad i tak to nic nie dalo.
po wpisaniu komendy: lspci -v | grep audio -i ,wyskakuje mi: 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02) - to chyba moja karta dzwiękowa
po wpisaniu: alsamixer jest:
Card: PulseAudio │
│ Chip: PulseAudio │
│ View: [Playback] Capture All │
│ Item: Master
no i jakies tam 00
Czytalem ze moze to byc tez cos z flashem.. moze? i jak to zmienic!
posiadam iMaca 20 cali pod intelem i osobna partycje dla ubuntu. Sterowniki dla grafiki ok dla karty bezprzewodowej te a dzwiek dupo wiec nie rozumiem.
Prosze o pomoc i o wytyczne ale jesli mozna to takie dokladne bo jestem swiezym uzytkownikiem a system strasznie mi sie podoba i wciagnal mnie.
Dodam ze chodzi o najnowsza dystrybucje 8.10
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Brak dzwieku, dzwiek bardzo cicho, jak skonfigurować
Probowales uruchomic alsamixer i tam poustawiac? Wpisz w terminalu
Kod: Zaznacz cały
alsamixer
-
- Piegowaty Guziec
no tak jak napisalem powyzej co widac po wpisaniu alsamixer.
ale co tam sie ustawia ?? wyskakuje czarne okienko z paroma napisami jak wyzej i z paskiem posrodku ktory da sie znizac lub zwiekszac.. jest na maxa ten pasek jesli to ma znaczenie..
ale co tam sie ustawia ?? wyskakuje czarne okienko z paroma napisami jak wyzej i z paskiem posrodku ktory da sie znizac lub zwiekszac.. jest na maxa ten pasek jesli to ma znaczenie..
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Wrzuc screena z terminala na imageshack lub fotosik i wklej linka.
-
- Piegowaty Guziec
http://www.portal.dkonto.pl/wp-content/ ... 008/11/ddd
EDIT:
Rozwiązanie: wejdz w Aplikacje -> Dodaj/Usuń Aplikacje -> sciagnij wszystkie sterowniki GStreamer i GNOME ALSA Mixer. W mixerze daj na full wyjscie sluchawkowe (poniewaz to byla przyczyna tego problemu, za cio ustawione wyjscie sluchawkowe gdzie podlaczone byly glosniki) mona tez podglanic dzwiek ogolny i bedzie ok
Mam nadzieje ze ten opis sie komus przyda. Pozdrawiam.
EDIT:
Rozwiązanie: wejdz w Aplikacje -> Dodaj/Usuń Aplikacje -> sciagnij wszystkie sterowniki GStreamer i GNOME ALSA Mixer. W mixerze daj na full wyjscie sluchawkowe (poniewaz to byla przyczyna tego problemu, za cio ustawione wyjscie sluchawkowe gdzie podlaczone byly glosniki) mona tez podglanic dzwiek ogolny i bedzie ok

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
Może to pomoze
Kolo zegara jest suwak do regulacji głośności kliknij na niego kilkakrotnie az wyjdzie ci panel z suwakami do kazdego głośnika mikrofonu itp ustaw je na ok 70-80% wiecej nie poniewaz beda ci glosniki charczec.
Mi pomogło
Pozdro

Mi pomogło

-
- Piegowaty Guziec
Miałem taki sam problem i ta rada bardzo mi się przydała... pomogło. Dzięki wielkiekaaple@o2.pl pisze:http://www.portal.dkonto.pl/wp-content/ ... 008/11/ddd
EDIT:
Rozwiązanie: wejdz w Aplikacje -> Dodaj/Usuń Aplikacje -> sciagnij wszystkie sterowniki GStreamer i GNOME ALSA Mixer. W mixerze daj na full wyjscie sluchawkowe (poniewaz to byla przyczyna tego problemu, za cio ustawione wyjscie sluchawkowe gdzie podlaczone byly glosniki) mona tez podglanic dzwiek ogolny i bedzie ok![]()
- michalxl600
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
a u mnie ta uwaga bardzo się przydała- dzięki!!!Mateo39 pisze:Może to pomozeKolo zegara jest suwak do regulacji głośności kliknij na niego kilkakrotnie az wyjdzie ci panel z suwakami do kazdego głośnika mikrofonu itp ustaw je na ok 70-80% wiecej nie poniewaz beda ci glosniki charczec.
Mi pomogłoPozdro
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Dzieki wielkie za ta prosta, uzyteczna i wielce skuteczna rade!!!grzesiu139 pisze:Miałem taki sam problem i ta rada bardzo mi się przydała... pomogło. Dzięki wielkie
j
-
- Piegowaty Guziec
a u mnie koło zegara nie ma regulacji głośności, a mikrofon jak unmutuje to i tak jak wyjde z ustawien to sie mute włącza