Udostępnianie drukarki spod Windows

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
silvar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Udostępnianie drukarki spod Windows

Post autor: silvar »

Mam problem, ponieważ nie wiem w jaki sposób korzystać z drukarki podłączonej do drugiego komputera z Vistą. Zainstalowałem Sambę i skonfigurowałem ją według instrukcji z tego forum. Z poziomu Ubuntu widzę już katalogi udostępnione w Viście. Drukarkę dodałem przez Administracja->Drukowanie. Ubuntu normalnie wykrył drukarkę. Zaznaczyłem ją, następnie wybrałem firmę i model. No i tutaj zaczynają się schody, ponieważ kiedy próbuję coś wydrukować nic się nie dzieję. Ścieżka do tej drukarki była mniej więcej: smb://komputer_z_vistą/C& i tutaj mnóstwo % przeplecione pojedynczymi słowami (nie pamiętam jakimi, ale za chwilę napiszę dlaczego). Spróbowałem wejść też tutaj: smb://komputer_z_vistą/C&, lecz wyskakuje żądanie o użytkownika i hasło. Próbowałem udostępniać dysk C, wyłączyłem firewalla, włączyłem konto gościa, wpisywałem użytkownika z Visty, zostawiałem puste pola i nic. Cały czas wyskakuje "zamontowanie położenia niemożliwe". Próbowałem też w Viście dodawać w udostępnianiu drukarki konto gościa i potem w Administracja->Drukowanie zaznaczałem wymaga uwierzytelnienia i zostawiałem puste pola, lecz również nic (konto z ubuntu i visty też próbowałem wpisać w tych polach uwierzytelnienia). Może coś źle robię? Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu, dlatego proszę o poradę.

Powód przez który nie znam dokładnej ścieżki tej drukarki to taki komunikat wyskakujący kiedy włączam teraz Administracja->Drukowanie : Błąd serwera CUPS. Wystąpił błąd podczas operacji CUPS-a: "httpConnectionEncrypt failed". Zniknęła też wcześniej będąca domyślnie? dodana drukarka PDF. Jak sobie z tym poradzić?

Dodam jeszcze, że z trzeciego komputera na którym zainstalowany jest Windows XP mogę bez problemu korzystać z tej udostępnionej drukarki (z komputera z Vistą).
mikodoom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Udostępnianie drukarki spod Windows

Post autor: mikodoom »

Witaj,

Przede wszystkim podaj nazwę/model tejże drukarki :). Będzie wiadomo za co się chwycić :).
Po drugie : Jak udostępniasz drukarkę w Windows XP, w polu "Udostępnij jako" wpisz coś krótkiego np. HPDJ ( przykładowo dla drukarki HP DeskJet ). Jako ścieżkę w konfiguracji CUPS wpisz : smb://komp_z_Windows/HPDJ.

Co do tego "httpConnectionEncrypt failed" wydaje mi się, że powinieneś w konfiguracji serwera CUPS ( plik /etc/cups/cupsd.conf ) wpisać przed polami

Kod: Zaznacz cały

<Location> </Location>
coś takiego :

DefaultEncryption Never
i następnie zrestartować serwer CUPS poleceniem w terminalu:

sudo /etc/init.d/cupsys restart
i zobaczyć, co Ci to da.

Jak to nie pomoże, to będziemy myśleć dalej :).

Pozdrawiam,
--
MikoDoom
silvar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: silvar »

1. Problem z Administracja->Drukowanie rozwiązany.
2. W Viście zmieniłem nazwę drukarki na HPLJ. Nie więcej nie zmieniałem. W kreatorze dodawania drukarki (w Administracja->Drukowanie) zrobiłem tak jak poprzednio i znowu pokazała się strasznie długa nazwa, ale zgodnie z twoją radą skasowałem ją i po prostu wpisałem tą samą nazwę, którą ustawiłem w Viście i teraz wszystko działa :). Okazało się, że było to łatwiejsze niż mi się wydawało, a cały problem w tym, że ten kreator generowałem złą ścieżkę dostępu do drukarki.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak ustawić, żebym w udostępnionym folderze Visty mógł z poziomu Ubuntu zmieniać pliki, tworzyć foldery itd.?

A moja drukarka to HP LaserJet 1018.
mikodoom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: mikodoom »

Witaj,

Ustaw w Viście ( mam nadzieję, że jest taka opcja ) w polu "Zabezpieczenia" np. Ciebie z wszystkimi prawami - to raz.
Po drugie - nie wiem, czy Nautilus posiada opcję autentykacji użytkownika przy dołączaniu się do zasobu Windows ( ja przynajmniej nie znalazłem - możliwe, że ma ) - zainstaluj sobie taki programik "smb4k". W konsoli wpisz :

sudo apt-get install smb4k
Zapewne dorzuci Ci trochę bibliotek z KDE - bo musi ( jest to program w sumie pod KDE - ale pod GNOME też działa ).

W "smb4k" masz sporo opcji dot. montowania, autentykacji, więc powinieneś bezproblemowo zamontować sobie zasób w trybie R/W.

Pozdrawiam,
--
MikoDoom
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”