xrun, niestartujący serwer dźwięku Jack

Grafika, film, dźwięk.
wojciech kaszuba
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

xrun, niestartujący serwer dźwięku Jack

Post autor: wojciech kaszuba »

Witam serdecznie.

Mam problem z serwerem Jack na ubuntu 8.04 + pakiety ubuntu studio.
Mam kartę emu 1212m ver2., która nareszcie ożyła na tym linuksie.
Przedtem walczyłem z nią długo bez większego rezultatu na jad, opensuse, musix.
Pewnie była to kwestia odpowiedniej alsy; w każdym razie na ubuntu ruszyła bez problemu po aktualizacji
alsy i wskazówkach z forum ubuntu.
Teraz do szczęścia brakuje mi tylko poprawnie działającego jack'a, a on albo twierdzi że nie mogę się włączyć jako klient lub też przy innych ustawieniach sieje xruny aż miło..............
Dodam jeszcze że wywaliłem pulse audio zgodnie ze wskazówkami z netu.
Próbowałem także dodać zwykłego usera do grupy audio oraz sprawdzić bibliotekę pam
(te działania stabilizowały jack'a w opensuse 10,2) W ubuntu jednak nie znalazłem takiej grupy
,co najwyżej Pulse audio.
Bardzo podoba mi się ten system i po Jad 01 poczułem duży dopływ „świeżego powietrza”
zarówno w sferze grafiki (fajny ten gnome) jaki szybkości działania.
Tylko ten Jack.....................
Pomóżcie.
:cry:
fazzi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: xrun, nie startujący serwer dźwięku Jack

Post autor: fazzi »

wojciech kaszuba pisze: Bardzo podoba mi się ten system i po Jad 01 poczułem duży dopływ ?świeżego powietrza?
zarówno w sferze grafiki (fajny ten gnome) jaki szybkości działania.
Tylko ten Jack.....................
:cry:
Jeśli uruchamiasz JACK przez nakładkę QJackCtl wejdź w ustawienia i zmień driver z alsa na oss. W sekcji input device i output device zmień na /dev/dsp. Nie mam bladego pojęcia czy Ci to pomoże, ale w tej chwili "goły" JACK bez podłączonych aplikacji na mojej maszynie chodzi spokojnie bez nieprzyjemnych komunikatów. Jak to będzie z aplikacjami ? Nie wiem.

//k2cl: Post pochodzi z listopada 2008, autor wątku zniknął z forum kilka dni po zadaniu pytania... Całość ma więc charakter lekko "wykopaliskowy", ale cóż... może komuś się przyda?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”