DWL520+ powoduje zawieszanie się Kubuntu 8.10
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
DWL520+ powoduje zawieszanie się Kubuntu 8.10
Mam problem z Kubuntu 8.10. Po zaintalowaniu znajomym postanowiłem zmienić Kubuntu rodzicom w domu z 8.04 na 8.10. Na samym początku przykra niespodzianka live CD uruchamia się, ale zawiesza się przy uruchomieniu środowiska graficznego. Użyłem płyty alternate, system zainstalowany, lecz przy uruchamianiu KDE4 system przestaje odpowiadać.
Po małych badaniach na płycie głównej okazało się, że winowajcą jest karta wifi D-Link DWL520+. Ale co najdziwniejsze - wszystko chodzi poprawnie gdy kabel jest odłączony od karty sieciowej (do karty mam podpięta antenę paraboliczną). Jeśli kabel jest podłączony system zachowuje się dziwnie. Czasami zawiesi się na menedżeże logowania, czasem po krótkim działaniu na środowiku graficznym. Generalnie jest to czas od kilnastu do kilkudziesięciu sekund.
Godzienę przed zamianą systemu na 8.04 wszystko działało poprawnie.
Nie rozumię takiego zachowania sprzętu, czy ktoś ma pomysł co się dzieje ?
Pozdrawiam
Po małych badaniach na płycie głównej okazało się, że winowajcą jest karta wifi D-Link DWL520+. Ale co najdziwniejsze - wszystko chodzi poprawnie gdy kabel jest odłączony od karty sieciowej (do karty mam podpięta antenę paraboliczną). Jeśli kabel jest podłączony system zachowuje się dziwnie. Czasami zawiesi się na menedżeże logowania, czasem po krótkim działaniu na środowiku graficznym. Generalnie jest to czas od kilnastu do kilkudziesięciu sekund.
Godzienę przed zamianą systemu na 8.04 wszystko działało poprawnie.
Nie rozumię takiego zachowania sprzętu, czy ktoś ma pomysł co się dzieje ?
Pozdrawiam
- urgo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: DWL520+ powoduje zawieszanie się Kubuntu 8.10
Mam ten sam problem. Jeśli instalowałeś system na czysto to nie mam pomysłów. Natomiast problem tkwi chyba nie tyle w nowym Kubuntu co w nowym kernelu który z Kubuntu otrzymujesz. Jeśli więc uaktualniałeś system z poprzedniej wersji to uruchom kompa z odłączonym kablem (aby się nie zawiesił) i skopiuj sterowniki z poprzedniego kernela do nowego. U mnie musiałem skopiować katalog "acx" z folderu /lib/firmware/2.6.24-21-generic do 2.6.27-7-generic. W tym nowym nie było tego katalogu.
Próbowałem skopiować ten katalog, czyli "acx" na dysk wymienny, potem zainstalować nowe Kubuntu "na czysto", a następnie skopiować sterowniki z dysku, tam gdzie powinny być. Niestety przy świeżej instalacji nie zadziałało. Jeśli nie masz katalogu ze sterownikami to napisz do mnie na priv. Podeślę Ci i zobaczymy czy pomoże.
Próbowałem skopiować ten katalog, czyli "acx" na dysk wymienny, potem zainstalować nowe Kubuntu "na czysto", a następnie skopiować sterowniki z dysku, tam gdzie powinny być. Niestety przy świeżej instalacji nie zadziałało. Jeśli nie masz katalogu ze sterownikami to napisz do mnie na priv. Podeślę Ci i zobaczymy czy pomoże.
-
- Piegowaty Guziec
Z tego co obserwuję dział Networking na http://www.lkml.org to drzewo sterowników wireless (w tym do acx100, acx111 ...) zostało przebudowane i jest inne w 2.6.27 w stosunku do 2.6.24, dlatego nie mogłeś znaleźć tego katalogu. Stąd wnioskuję, że nie tu jest problem.urgo pisze: U mnie musiałem skopiować katalog "acx" z folderu /lib/firmware/2.6.24-21-generic do 2.6.27-7-generic. W tym nowym nie było tego katalogu.
Możesz mieć rację, że problem tkwi w jądrze dlatego skompiluję je ręcznie i zobaczymy czy to coś da, ale to dopiero w następny weekend ponieważ do domu jeżdżę tylko na weekendy.
Próbowałem też ustawić parametry jak w notce prasowej dla 8.10 nietety nie pomogło na mój problem.
Zmiana sterownika 1.9.8.b na 1.7.0 poprzez wpisanie parametru
Kod: Zaznacz cały
firmware_ver=1.7.0
Na własnej kompilacji jądra kończą mi się pomysły. Jakieś sugestie ?
- urgo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Powodzenia i daj znać czy kompilacja jądra pomogła.
-
- Piegowaty Guziec
Rozwiązałem problem !
Kompilacja jądra nic nie dała, ponieważ przyczyną problemu jest network-manager ! Po zinstalowaniu Kubuntu 9.04 poraz kolejny się zirytowałem (znowu system się wieszał) ale tym razem nie odpuściłem.
Po namierzeniu, że to network-manager powoduje zawieszanie się Kubuntu odłączyłem kabel, uruchomiłem system i odinstalowałem network-manager, zamiast niego zaistalowałem sobie WICD i wszystko działa.
Kompilacja jądra nic nie dała, ponieważ przyczyną problemu jest network-manager ! Po zinstalowaniu Kubuntu 9.04 poraz kolejny się zirytowałem (znowu system się wieszał) ale tym razem nie odpuściłem.
Po namierzeniu, że to network-manager powoduje zawieszanie się Kubuntu odłączyłem kabel, uruchomiłem system i odinstalowałem network-manager, zamiast niego zaistalowałem sobie WICD i wszystko działa.
- rzutki
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Trafiłem tutaj poszukując rozwiązania dla siebie. Świeży system jj-9,04 PL, D-Linki inne dwie sieciówki na pokładzie.
Moja konfiguracja: Router wifi postawiony jako AP rozdziela sygnał kablami, a D-Linka u siebie używam do udostępniania połączenia dla lapka.
Zauważyłem, że tracę łącze internetowe gdy mam włączonego D-Linka, wyłączę go - mam neta. Sądziłem, że winna jest karta, ale może nie?
Co o tym sądzicie?
Moja konfiguracja: Router wifi postawiony jako AP rozdziela sygnał kablami, a D-Linka u siebie używam do udostępniania połączenia dla lapka.
Zauważyłem, że tracę łącze internetowe gdy mam włączonego D-Linka, wyłączę go - mam neta. Sądziłem, że winna jest karta, ale może nie?
Co o tym sądzicie?