VMWARE server 1 - blad podczas uruchamiania maszyny

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Bull
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

VMWARE server 1 - blad podczas uruchamiania maszyny

Post autor: Bull »

Siemka,
Mam 2 problemy z vmware.
Na uczelnie potrzebuje 2 Windows servery 2003, wiec postawilem sobie w pracy vmware server 1.0.8 i wsyztsko pieknie chodzilo, w konfiguracji servera posunalem sie juz daleko, wiec nie chcialbym stracic tych wirtualnych maszynek.

Pierwszy problem pojawil sie, kiedy w pracy zainstalowalem na Ubuntu 8.10 vmware 2.0
Wiem, ze w tej maszynie interfejs jest odpalany za pomocą przeglądarki, tak wiec juz na starcie, kiedy wpisuje polecenie w terminalu
sudo vwamre
wyskakuje w przegladarca okienko logowania.
Wpisuje nazwe uzytkownika i haslo systemowe (te, ktorym loguje sie do Ubuntu) i wyskakuje:
You do not have permissions to login to the server.
Probowalem przez Opere i przez Firefoxa.
Wiecie o co chodzi? ustawilem chmody 777 na caly katalog vmware, z ktorego instalowalem maszyne. Dla czego on odmawia mi praw dostepu do maszyny?

---

A drugi problem mam na prywatnym laptopie, kiedy instalowalem Vmware 1.0.8 na Ubuntu 8.04
Problem mialem maly juz podczas instalacji.
Dokladnie nie pamietam bledu, ale wiem ze dodanie dwoch linii w terminalu pomoglo.

Kod: Zaznacz cały

sudo ln -sf /lib/libgcc_s.so.1 /usr/lib/vmware/lib/libgcc_s.so.1/libgcc_s.so.1
sudo ln -sf  /usr/lib/libpng12.so.0 /usr/lib/vmware/lib/libpng12.so.0/libpng12.so.0
No i instalacja sie zakonczyla, ale nie moge odpalic maszyny. Chcialem ja odinstalowac i zainstalowac VMware2 ale niestety moge usunac starej wersji, tzn nie wiem jak to zrobic.

W synapticu pod wyrazeniem vmware nie znajduje mi nic poza vmmouse i sterownikow do grafiki.

wpisujac w terminalu:

sudo apt-get remove vmware
wywala, ze nie odnalazl pakietu.

kiedy odpalam plik odinstalowywujacy w sciezce programu w katalogu /bin to wywala mi taki blad:

bull@egzotica ~/Linux/progz/vmware-server-distrib/bin $ sudo vmware-uninstall.pl

Uninstalling the tar installation of VMware Server.

Unable to find the tar installer database file (/etc/vmware/locations)

Execution aborted.
Prosze o pomoc, bo mam 2 tygodnie na zrobienie sprawozdania z cwiczen z Windows 2003 server a nie mam mozliwosci postawienia 2 komputerow z tym systemem naraz i cwiczyc, wiec vmware to jedyne wyjscie (ew. jakis virtualbox itd)
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: VMWARE server 2 - problem z logowaniem

Post autor: frytek »

> w konfiguracji servera posunalem sie juz daleko, wiec nie
> chcialbym stracic tych wirtualnych maszynek.

maszynki wirtualne są KATALOGAMI (FOLDERAMI) mniej więcej w położeniu

/var/lib/vmware/virtual machines/ 
(chyba, że zmieniłeś lokalizację podczas instalacji). możesz je wypalić na płytce albo nosić na usb i reinstalacja serwera nie ma na nie wpływu!

> sudo vwamre i wyskakuje w przegladarca okienko logowania.

nie bardzo rozumiem, jaki jest cel tego polecenia. u mnie, vmware instaluje swoje skrypty startowe w /etc/init.d - i startuje samo, w czasie uruchamiania komputera. startuje jako usługa, i ewentualnie uruchamia ze sobą wirtualne maszynki, które są zdefiniowane do automatycznego startu. więc ta komenda za bardzo nie ma sensu, bo prawie na pewno vmware jako usługa już działa.
do zarządzania dostajesz się w 1.x klientem (podając IP kompa) a w 2.x przeglądarką, pisząc adres

http://ip_hosta:8222
natomiast hasło i user jest takie, jakie określiłeś w czasie konfiguracji vmware zaraz po instalacji. trzeba było czytać, co skrypt wypisuje, a nie klepać enter. pewnie był to root, a w ubuntu to konto jest zablokowane, i pewnie dlatego masz problem. uruchom jeszcze raz

vmware-config.pl
i na pytanie o użytkownika podaj swojego usera. user ten musi mieć prawa do odczytu zawartości katalogu (i plików) z maszyną wirtualną oraz, dodatkowo, prawo do wykonywania pliku .vmx, który znajduje się w środku.

> Probowalem przez Opere i przez Firefoxa.
skoro stawiasz windowsowe serwery, to powinieneś instynktownie wyczuć, że zmiana przeglądarki nie zmieni uprawnień, hę?

> A drugi problem mam na prywatnym laptopie, kiedy instalowalem
> Vmware 1.0.8 na Ubuntu 8.04
> No i instalacja sie zakonczyla, ale nie moge odpalic maszyny.

deinstalacja: w konsoli

vmware-uninstall.pl
- musisz wpisać vmware i parę razy poklepać TABem, żeby zobaczyć, jakie są polecenia dostępne. ;)

instalacja: z tego, co pamiętam, najpierw instaluje się pakiet, potem NIE uruchamia skryptu config - trzeba go przerwać, a potem się ściąga i instaluje taki dodatek vmware any-any - który podmienia niektóre pliki. używałem go właśnie na 8.04 i centOS. dopiero wtedy system był w stanie skompilować właściwie moduły.
być może 2.x już nie wymaga tej łaty.

> W synapticu pod wyrazeniem vmware
> nie znajduje mi nic poza vmmouse i sterownikow do grafiki.
prawidłowo, bo nie synaptikiem instalowałeś, i on nic o tym nie wie. natomiast stery do myszy i grafy są po to... żeby ubuntu było grzeczną maszynką wirtualną. i nie mają nic wspólnego z twoją bieżącą walką o vmware-server.

> wpisujac w terminalu sudo apt-get remove vmware
> wywala, ze nie odnalazl pakietu.
przecież to to samo, co synaptik. jak tam nie ma, to jakim cudem ma być tutaj. j.w.

> kiedy odpalam plik odinstalowywujacy
> [ciach]
> Unable to find the tar installer database file (/etc/vmware/locations)

coś tam w czasie instalacji poszło nie za bardzo dobrze. ja bym spróbował zainstalować jeszcze raz tę samą wersję, żeby potem ją usunąć. jak się nie da, to mamy zonk... bo wtedy nie wiem. może wystarczy jednak w takim przypadku:
1. wyłączyć usługi związane z vmware (/etc/init.d/vmware-cośtam stop - po kolei wszystkie)
2. zainstalować dodatek any-any
3. zapuścić skrypt konfiguracyjny.

sprawdzić, czy działa. jeśli nie, to spróbowałbym założyć player i rzeźbić ten windowsy pod playerem. player + virtual machine builder (jest taki freeware w necie) w zupełności wystarcza. może player da ci się zainstalować obok niesprawnego serwera, ale zrób to dopiero na końcu.
Awatar użytkownika
Bull
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

dzieki za pomoc, pomogles mi, ale na przyszlosc prosze Cie bez uszczypliwych wstawek, bo mam wrazenie, ze straszny z Ciebie cfaniak.

Zreszta niewazne, jeszcze raz dzieki
Awatar użytkownika
Bull
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

okej, rozwiazalem problem z VMserver 2, ale na laptopie jednak wygodniej uzywa mi sie starszej wersji 1.

Zainstalowalem wsyztsko wedlug instrukcji min. tutaj:

http://www.howtoforge.com/vmware-server-on-ubuntu8.04

i kiedy odpalam jakas istniejaca badz nowa wirtualna maszyne to wyskakuje mi blad:

Unable to change virtual machine power state: The process exited with an error:
End of error message.
Kiedy wlaczylem jakas wirtualna maszyne z opcją debugowania to mam taki blad:

Unable to change virtual machine power state: The process exited with an error:
vmxvmdb: Index name being generated from config file
POST(no connection): Version mismatch with vmmon module: expecting 138.0, got 208.0.
You have an incorrect version of the `vmmon' kernel module.
Try reinstalling VMware Server.

POST(no connection): Failed to initialize monitor device.

Failed to initialize VM.
End of error message.
Macie jakies rady ?
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: VMWARE server 1 - blad podczas uruchamiania maszyny

Post autor: frytek »

hm. błędna, niepasująca wersja modułu. kompilował coś, czy pojechał na gotowcu? a może ty kompilowałeś jądro systemu? nie umiem pomóc. może spróbuj starszej wersji serwera lub playera.
NETborg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Odp: VMWARE server 1 - blad podczas uruchamiania maszyny

Post autor: NETborg »

Dzisiaj napotkalem ten sam problem podczas uruchamiania virtualnej maszyny pod VMware 2.0 wyskakiwal ten sam komunikat. Rozwiązałem go poprzez odinstalowanie kvm z synaptic'a. Niestety po restarcie systemu problem znowu sie pojawil. Zainstalowalem kvm i zaraz odinstalowalem spowrotem i dalo rade odpalic maszyne. Wyglada to na tymczasowe rozwiazanie (do poki nie zrestarujesz systemu).

Podczas poszukiwan rozwiazania znalazlem na stronie VMware community informacje, że należy zbacklistowac modul kvm_intel (ale to nie dziala - nie wiem dlaczego) oraz ze goscie z VMware skontaktowali sie z zespolem kvm w sprawie pacha ale na razie nic wiecej nie wiadomo...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”