Mam 2 problemy z vmware.
Na uczelnie potrzebuje 2 Windows servery 2003, wiec postawilem sobie w pracy vmware server 1.0.8 i wsyztsko pieknie chodzilo, w konfiguracji servera posunalem sie juz daleko, wiec nie chcialbym stracic tych wirtualnych maszynek.
Pierwszy problem pojawil sie, kiedy w pracy zainstalowalem na Ubuntu 8.10 vmware 2.0
Wiem, ze w tej maszynie interfejs jest odpalany za pomocą przeglądarki, tak wiec juz na starcie, kiedy wpisuje polecenie w terminalu
wyskakuje w przegladarca okienko logowania.sudo vwamre
Wpisuje nazwe uzytkownika i haslo systemowe (te, ktorym loguje sie do Ubuntu) i wyskakuje:
Probowalem przez Opere i przez Firefoxa.You do not have permissions to login to the server.
Wiecie o co chodzi? ustawilem chmody 777 na caly katalog vmware, z ktorego instalowalem maszyne. Dla czego on odmawia mi praw dostepu do maszyny?
---
A drugi problem mam na prywatnym laptopie, kiedy instalowalem Vmware 1.0.8 na Ubuntu 8.04
Problem mialem maly juz podczas instalacji.
Dokladnie nie pamietam bledu, ale wiem ze dodanie dwoch linii w terminalu pomoglo.
Kod: Zaznacz cały
sudo ln -sf /lib/libgcc_s.so.1 /usr/lib/vmware/lib/libgcc_s.so.1/libgcc_s.so.1
sudo ln -sf /usr/lib/libpng12.so.0 /usr/lib/vmware/lib/libpng12.so.0/libpng12.so.0
W synapticu pod wyrazeniem vmware nie znajduje mi nic poza vmmouse i sterownikow do grafiki.
wpisujac w terminalu:
sudo apt-get remove vmware
kiedy odpalam plik odinstalowywujacy w sciezce programu w katalogu /bin to wywala mi taki blad:
bull@egzotica ~/Linux/progz/vmware-server-distrib/bin $ sudo vmware-uninstall.pl
Uninstalling the tar installation of VMware Server.
Unable to find the tar installer database file (/etc/vmware/locations)
Execution aborted.