Witam,
Jak to jest z jądrami Linuksa w Ubuntu? Chodzi mi dokładnie o relację pomiędzy wersjami dostępnymi na stronie kernel.org oraz tymi paczkowanymi przez Ubuntu. Jak czytać numery paczek i jakie oryginale jądra się tam kryją?
Z góry przepraszam jeżeli temat występował już na forum ale jakoś nie mogę się dokopać do pełnej i wyczerpującej odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Jądra w Ubuntu - wersje w Ubuntu vs wersje vanilla
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Jądra w Ubuntu - wersje w Ubuntu vs wersje vanilla
Mateusz Marzantowicz
The Ubuntu Counter Project - user number # 24787
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Jądra w Ubuntu - wersje w Ubuntu vs wersje vanilla
Tematu chyba nie było na forum 
Kernel z paczki ubuntu zawiera... cóż, sporą porcję łatek przygotowanych przez deweloperów ubuntu. Czy są one niezbędne - możesz ocenić sam, kompilując kernel na źródłach z kernel.org. Jeśli ruszy - patche nie były niezbędne
A tak na poważnie - kiedyś kompilowałem kernela ze źródeł z kernel.org i działał bez zarzutu. Jeśli zaś interesuje Cię, jaką wersję kernela skrywa "ubuntowa" paczka ze źródłem, po prostu uruchom konfigurację... nie wiem jak menuconfig, ale xconfig podaje na belce okna wersję kernela, który właśnie konfigurujesz

Kernel z paczki ubuntu zawiera... cóż, sporą porcję łatek przygotowanych przez deweloperów ubuntu. Czy są one niezbędne - możesz ocenić sam, kompilując kernel na źródłach z kernel.org. Jeśli ruszy - patche nie były niezbędne

A tak na poważnie - kiedyś kompilowałem kernela ze źródeł z kernel.org i działał bez zarzutu. Jeśli zaś interesuje Cię, jaką wersję kernela skrywa "ubuntowa" paczka ze źródłem, po prostu uruchom konfigurację... nie wiem jak menuconfig, ale xconfig podaje na belce okna wersję kernela, który właśnie konfigurujesz

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Jądra w Ubuntu - wersje w Ubuntu vs wersje vanilla
Dzięki za odp. Jak rozumiem nie ma jakiegoś "specjalnego" algorytmu, który umożliwia wyciągnięcie wersji jądra vanilla na podstawie wersji Ubuntu?
Zaraz sprawdzę przez [x|menu]config.
Zaraz sprawdzę przez [x|menu]config.
Mateusz Marzantowicz