mam dziwaczny problem z moimi x'ami. objawia się to tym, że raz na kilka uruchomień, po przejściu pasku postępu uruchamiania nie pojawia się gdm, a zamiast niego ekran jakby ze zbyt dużą rozdzielczością, rozmazany. pomaga restart komputera, ale często dzieje się tak kilka razy pod rząd, co jest dość irytujące. czasami gdm się uruchomi i można się zalogować, ale na całym ekranie widoczne są jakby poziome kreski. często tak samo dzieje się po powrocie ze stanu uśpienia. w wersji recovery system uruchamia się normalnie, ale co z tego skoro powinien uruchamiać się prawidłowo z normal boot a nie z recovery, prawda?
konfiguracja mojego laptopa:
dell inspiron 1525
grafika: intel gma X3100
z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
pozdrawiam.
do tej pory zawsze jak działo mi się tak z ekranem, resetowałem kompa przez ctrl-alt-del, albo logowałem się "po ciemku" na konto i resetowałem przez shutdown -r now. dzisiaj włączyłem kompa i wyszedłem na chwilę, po powrocie na ekranie widoczny był komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Nie można uruchomić X serwera (odpowiedzialnego za interfejs graficzny). Prawdopodobnie nie został on poprawnie skonfigurowany.
jakieś pomysły?