Udostępnianie katalogów na Ubuntu 8.04 - nietypowe zachowanie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Udostępnianie katalogów na Ubuntu 8.04 - nietypowe zachowanie
Witam serdecznie
Mam problem z udostępnianiem katalogów na komputerze obsługiwanym przez Ubuntu 8.04. Nie mogę tego ustawić, ponieważ w menu podręcznym, w którym według wszystkich instrukcji ma być opcja "udostępnij ten katalog" (czy jakoś podobnie) nie ma nic na ten temat. Sambę zainstalowałem ręcznie, skonfigurowałem ją wg samouczka. Jeżeli na komputerze z Vistą wchodzę w Otoczenie sieciowe, wykrywa mi komputer z Ubuntu, mogę się zalogować na niego używając loginu i hasła jakie zostało ustawione w Sambie, ale jedyne co tam się znajduje to procesor wydruku do pdf, czy coś podobnego. Bardzo proszę o pomoc, bo wyczerpałem dosłownie wszelkie możliwości, jakie były dostępne na przeróżnych forach i utknąłem w miejscu, mimo że rozwiązanie wydaje się być całkiem blisko.
Pozdrawiam
Mam problem z udostępnianiem katalogów na komputerze obsługiwanym przez Ubuntu 8.04. Nie mogę tego ustawić, ponieważ w menu podręcznym, w którym według wszystkich instrukcji ma być opcja "udostępnij ten katalog" (czy jakoś podobnie) nie ma nic na ten temat. Sambę zainstalowałem ręcznie, skonfigurowałem ją wg samouczka. Jeżeli na komputerze z Vistą wchodzę w Otoczenie sieciowe, wykrywa mi komputer z Ubuntu, mogę się zalogować na niego używając loginu i hasła jakie zostało ustawione w Sambie, ale jedyne co tam się znajduje to procesor wydruku do pdf, czy coś podobnego. Bardzo proszę o pomoc, bo wyczerpałem dosłownie wszelkie możliwości, jakie były dostępne na przeróżnych forach i utknąłem w miejscu, mimo że rozwiązanie wydaje się być całkiem blisko.
Pozdrawiam
- devipl
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: Udostępnianie katalogów na ubuntu - nietypowy problem
ja mam tak jak poniżej (i mi działa udostępnianie w trybie tylko odczyt) Plik /etc/samba/smb.conf porównaj z Twoim moze coś zwróci Twoją uwagę. Po zmianach w pliku smb.conf należy zrestartować sambe albo cały system jak wolisz
Kod: Zaznacz cały
# Samba config file created using SWAT
# from 127.0.0.1 (127.0.0.1)
# Date: 2008/03/02 21:36:21
[global]
workgroup = mojagrupa
server string = %h server
obey pam restrictions = Yes
passdb backend = tdbsam
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *Retype\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
syslog = 0
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
dns proxy = No
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
invalid users = root
wins support = no
[homes]
comment = Home Directories
valid users = %S
create mask = 0700
directory mask = 0700
browseable = Yes
[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
create mask = 0700
browseable = Yes
printable = Yes
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers
[user1]
path = /home/user1
guest ok = Yes
available = yes
browsable = yes
public = yes
writable = no
[user2]
path = /home/user2
available = yes
browsable = yes
public = yes
writable = no
[user3]
path = /home/user3
available = yes
browsable = yes
public = yes
writable = no
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: Udostępnianie katalogów na Ubuntu 8.04 - nietypowe zachowanie
Dzięki za podpowiedź, rzeczywiście niektóre moje wiersze różniły się od tych przesłanych, pozmieniałem zgodnie z sugestią, jednak nadal tkwie w punkcie wyjścia. Wszystko łądnie się łączy, na komputerze z Vistą widzę komputer z Ubuntu, jednak nadal nie jestem w stanie dodać żadnego współdzielonego katalogu. Przeinstalowanie systemu z 8.04 na 8.10 może w czymś pomóc? Sposób opisany w dokumentacji wydaje się banalny, może to wina konkrentnej wersji instalacyjnej systemu, którą ściągnąłem?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- devipl
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
przekaz pulpit zdalny to Ci pomożemy, przeinstalowanie do 8.10 nie musi rozwiązać problemu
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
A masz zainstalowany pakiet nautilus-share?