[solved] Gimp resetuje komputer

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
jacekk90
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[solved] Gimp resetuje komputer

Post autor: jacekk90 »

Witam!

Mój komputer nie wiedzieć dlaczego resetuje się jak po wciśnięciu guzika reset, bez wyłączenia systemu gdy zaczynam swoją zabawę z GIMPem. Nie dzieje się to od razu po uruchomieniu programu tylko po paru kliknięciach. Mogę bez problemu zmienić wielkość obrazka i nic się nie dzieje, ale na przykład gdy zaczynam używać narzędzia "Ścieżki" to już po kilku kliknięciach reset... Nie mam pojęcia skąd ten błąd może wynikać...

Mam zainstalowanego GIMPa 2.6.2
Ubuntu 8.10

To przypomina jakieś problemy ze sprzętem więc:
AMD Athlon 64 X2 6000+
Gigabyte GA-MA-770-DS3

Na stronach producentów są jakieś pliki dla linuxa, ale nie wiem co z nimi zrobić :razz:

Dodam jeszcze że na Windzie ten sam GIMP działa bez problemu, ale to pewnie zbędna informacja :P
... ale mogę się mylić ...
Awatar użytkownika
pusz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Gimp resetuje komputer

Post autor: pusz »

A uruchom go z konsoli i zobacz moze cos wypisuje o bledach. Spontaniczne resety czesto oznaczaja cos zlego z sprzetem, moze pamiec ? Nie grzeje ci sie komp ? Moze podkrecales procka ?
Awatar użytkownika
jacekk90
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak odpalam z terminala to nic mi się nie pokazuje...

Sprzęt mam nowy, podkręcony, ale tylko odrobinkę ;) z 3.0 na 3.2 GHz bo mam pamięć 1066MHz, która z tą prędkością działa tylko po ustawieniu w biosie wszystkiego jak trzeba. Architektura nie pozwala podkręcić tylko pamięć nie zwiększając zegara proca... Działa stabilnie wszystko prócz gimpa pod Linuxem...

Nie mam na dysku jakiegoś loga który by choć przybliżył mnie do rozwiązania problemu?
jawojx

Post autor: jawojx »

Zainstaluj najnowsza wersje 2.6.3 , która poprawiła sporo błędów może twój też .
Awatar użytkownika
jacekk90
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zainstalowałem nowego, zacząłem zabawę i ku mojej wielkiej uciesze zdążyłem narysować aż kontur twarzy i okulary... Przy przesuwaniu kolejnego z kolei zaczepu (mowa oczywiście o narzędziu "Ścieżki") niestety reset. Na Windows wszystko jest ok. Chyba pozostaje mi czekać aż kiedyś ten problem zostanie wyeliminowany całkowicie, a teraz ściągam jeszcze wersję windowsowską i uruchomię pod Wine (głupie rozwiązanie, ale lepsze to niż uruchamiać komputer z windows). Jak będzie działał tak jak powinno to pozostanę przy tym rozwiązaniu, ale jeśli nie... M$ Windows Welcome!
jawojx

Post autor: jawojx »

Pisałeś ;
jacekk90;Jak odpalam z terminala to nic mi się nie pokazuje...
uruchom w taki sposób ;

Kod: Zaznacz cały

gimp --debug-handlers --stack-trace-mode=always --g-fatal-warnings
Awatar użytkownika
jacekk90
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Aktualizacja pomogła, ale nie gimpa a jądra... Aktualizacje zrobiłem już dawno, ale teraz zauważyłem że w /boot/grub/menu.lst są trochę zbyt niskie numerki. Poprawiłem na właściwe i jest dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”