Udostępnianie netu przez wifi w ubuntu 8.10 - instrukcja

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
qduaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Udostępnianie netu przez wifi w ubuntu 8.10 - instrukcja

Post autor: qduaty »

Opis dotyczy ubuntu 8.10 i raczej nie zadziała w starszej wersji tego systemu.

Karta wifi ma chodzić na zwykłym sterowniku z jądra 2.6.27. To ważne aby był zwykły sterownik, bo one udostępniają specjalny interfejs. Konkretnie chodzi o sterowniki używające mac80211. Najlepiej aby karta była wykrywana automatycznie i dało się połączyć z jakąś siecią za pomocą myszy.

Niezbędny jest pakiet hostap w nowej wersji np. 0.6.6, bo obsługuje już te nowe sterowniki. Niestety oryginalna wersja cały czas pokazuje błąd "did not acknowledge authentication response". Obsługa tego błędu sprowadza się do zerwania połączenia, więc należy to odszukać w kodzie źródłowym i wyłączyć idiotyczne zachowanie, przez zakomentowanie w obu miejscach najbliższej linijki z instrukcją "return".

Jeśli ktoś nie czuje się mocny w programowaniu, posiadam gotową paczkę deb dla i386.

Hostap konfigurujemy plikiem /etc/hostapd/hostapd.conf, w którym każda opcja jest wyczerpująco opisana po angielsku. Ważne aby wybrać tam sterownik nl80211 (domyślnie jest hostap), gdyż obsługuje on nowy interfejs umożliwiający uruchomienie AP praktycznie na każdej karcie. Podczas edycji cały czas odpalamy z konsoli

# hostapd /etc/hostapd/hostapd.conf

aby zobaczyć czy nie sypie błędami i czy wreszcie stacje mogą się łączyć. Po skonfigurowaniu należy poprawić plik /etc/default/hostapd, przez włączenie tam opcji żeby pracował jako daemon (pierwsza z brzegu), a następnie uruchomić ten daemon poleceniem

# /etc/init.d/hostapd start

po czym nowo utworzona sieć wifi powinna już być widoczna w eterze.

Do skonfigurowania firewalla służy Firestarter, w którym myszą ustawia się proste udostępnienie netu z wybranego interfejsu na inny wybrany interfejs, niestety tylko jeden. Jeden raz można uruchomić firestartera w trybie roota, aby upewnić się że DHCP jest włączone.

Serwer DHCP nazywa się dhcp3. Konfiguruje się go plikiem /etc/dhcp3/dhcpd.conf, analogicznym do tego od hostapd (czyli też wszystko ładnie opisane w języku obcym technicznym). Ustawiamy w nim przynajmniej jeden zakres adresów, korespondujący ze statycznym IP które chcemy przypisać do karty bezprzewodowej.

W ten prosty i dość elegancki sposób - bez majstrowania przy sterownikach - można uzyskać programowy Access Point sieci wifi, z udostępnionym internetem. U mnie działa ;)
rafal197
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: Udostępnianie netu przez wifi w ubuntu 8.10 - instrukcja

Post autor: rafal197 »

witam mam na stacjonarnym ubuntu 8.10 i chialbym zalozyc serwer na nim tak aby przez wifi mogl go widziec laptop w domu jako drugi komputer w instrukcji napisales ze masz gotowe paczki na deb czy wysylasz je na e-mail czy wstawiasz link do pobrania
pozdawiam rafal197
qduaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Udostępnianie netu przez wifi w ubuntu 8.10 - instrukcja

Post autor: qduaty »

tu jest: http://francetelecom.freehost.pl/files/ ... 1_i386.deb

Aha i ostrzegam że nie jest tak różowo i z niektórymi typami kart na serwerze może a) nie działać, b) działać np. tylko kiedy w laptopie jest odpalony windows. Ja zainstalowałem w moim lapku sterownik wifi dla XP, przez ndiswrapper, i dopiero teraz mam tam internet na ubuntu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”