- karta wifi D-Link DWL-G520 w pełni kompatybilna z linuxem ( Atheros AR5212 )
- Zmiana Mac ( długo by tu polemizować żeby wytłumaczyć ale chodzi o to, że jest filtrowanie MAC i muszę zmienić żeby się podpiąć do providera )
- PPPoE ( muszę się uwierzytelnić żebym mógł korzystać z neta )
- Słaby zasięg wifi ( ok. 20%, -86/-81 dBm )
Mam Ubuntu 8.04 LTS, kartę wykrywa bezproblemowo i niby działa, z racji tej iż nie lubię tego Network Managera to zainstalowałem z wielkim trudem Wicd i dowiedziałem się, że wext obsługuje moją kartę.
zmieniam Mac:
próbuję się podłączyć do sieci i nic ( w winzgrozie mogę się połączyć do sieci tylko nie dostaje IP z DHCP tylko pokazuje się "Ograniczenie lub brak łączności", uwierzytelniam się przez PPPoE i internet chodzi), wracając do ubuntu to ustawiam sobie sam IP, Maskę i Bramę w wicd, próbuję się połączyć i o dziwo połączenie chodziifconfig ath0 down
ifconfig ath0 hw ether 0000000000
ifconfig ath0 up

Teraz tylko PPPoE i po sprawie

szuka mi po atherosie AP, który chce uwierzytelniania i nie znajdujepppoeconf

na wymuszonym mogę przynajmniej poustawiać sobie co tam trzeba (login, hasło i coś jeszcze czego nie rozumiempppoeconf -nox ath0

Automatycznie ładuje się plugin rp.pppoe-so, próbuję coś spingować (ping 212.77.100.101) lub wejść gdzieś na wyszukiwarce (w wicd ustawiłem DNS) i klapa

Na końcu chciałbym zauważyć, iż jestem zielony z linuxa ( bo na nim nie siedzę z powodu braku neta i kilku innych drobiazgów) i nie wgłębiałem się pliki konfiguracyjne... Ale z chęcią przesiadłbym się na coś For Human

EDIT:
za trudny problem zeby sie go ktos podjal ?
no nie mowcie ze wymiekacie :/
EDIT:
no ja rozumiem, że temat jest trudny... ale żeby aż tak ?
naprawdę nikt nie zna odpowiedzi lub się nie domyśla o co chodzi ?:craz: