Ubuntu 8.10 zawiesza się
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ubuntu 8.10 zawiesza się
Witam!
Mam problem z Ubuntu 8.10 mianowicie zawiesza się po dłuższym czasie nieużywania. Normalnie po kilku minutach załącza się wygaszacz ekranu, ale to nie stanowi problemu, po wzbudzeniu wraca do pulpitu. Dopiero kiedy wychodzę z biura na dłuższy czas wygląda to tak: wygaszacz ekranu działa, radio leci w tle. Kiedy poruszę myszą wygaszacz się wyłącza, pojawią się czarny ekran i komputer nie reaguje. Radio nadal działa. Kombinacje takie jak ctrl+alt+bcksp, ctrl+alt+F2 nie działają. Wstrzymanie systemu jest wyłączone. Wcześniej użytkowałem Ubuntu 8.04 i nie było takiego problemu. W domu używam 8.10 na podobnej konfiguracji sprzętowej i też problem nie występuje. Myślę, że to może być coś sprzętowego. Gdzie może tkwić problem?
Moja konfiguracja to:
Core2Duo 4400
Płyta Gigabyte na Intelu
2GB RAM, dual chanel
Grafika zintegrowana Intel
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Mam problem z Ubuntu 8.10 mianowicie zawiesza się po dłuższym czasie nieużywania. Normalnie po kilku minutach załącza się wygaszacz ekranu, ale to nie stanowi problemu, po wzbudzeniu wraca do pulpitu. Dopiero kiedy wychodzę z biura na dłuższy czas wygląda to tak: wygaszacz ekranu działa, radio leci w tle. Kiedy poruszę myszą wygaszacz się wyłącza, pojawią się czarny ekran i komputer nie reaguje. Radio nadal działa. Kombinacje takie jak ctrl+alt+bcksp, ctrl+alt+F2 nie działają. Wstrzymanie systemu jest wyłączone. Wcześniej użytkowałem Ubuntu 8.04 i nie było takiego problemu. W domu używam 8.10 na podobnej konfiguracji sprzętowej i też problem nie występuje. Myślę, że to może być coś sprzętowego. Gdzie może tkwić problem?
Moja konfiguracja to:
Core2Duo 4400
Płyta Gigabyte na Intelu
2GB RAM, dual chanel
Grafika zintegrowana Intel
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
Odp: Ubuntu 8.10 zawiesza się
Masz partycję swap?
System wykrywa te 2 GB ramu?
Jak instalowałeś system? Z płyty, pendrive, netu?
Jakich używasz sterowników do karty graficznej?
System wykrywa te 2 GB ramu?
Jak instalowałeś system? Z płyty, pendrive, netu?
Jakich używasz sterowników do karty graficznej?
Idealnie doskonale 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
Autor wątku pewnie już problem rozwiązał, albo zwątpił 
ale może komuś innemu się przyda:
Zawieszanie się systemu po dłuższej nieobecności usera może być skutkiem problemów ze wstaniem z hibernacji.
Rozwiązanie:
System->Preferencje->Zasilanie
i ustawić wszędzie coś innego niż hibernacja. Np. wygaszenie ekranu, a tylko w przypadku krytycznie niskiego poziomu baterii wyłączenie systemu (lepiej, żeby zrobił 'shutdown -t now' bez pytania o zgodę, niż żeby chwile później zgasł gwałtownie powodując conajmniej wymuszenie skanowania dysków przy najbliższym starcie, a może problem ze wstaniem: mi kiedyś serwer X nie wstawał dopóki nie naprawiłem dysku za pomocą fcsk).
Pozdrawiam i życzę powodzenia
PS
dodox: rzucanie taką ilością pytań bez jednego miłego słowa może spłoszyć mniej obytych z linuksem i problemami.

ale może komuś innemu się przyda:
Zawieszanie się systemu po dłuższej nieobecności usera może być skutkiem problemów ze wstaniem z hibernacji.
Rozwiązanie:
System->Preferencje->Zasilanie
i ustawić wszędzie coś innego niż hibernacja. Np. wygaszenie ekranu, a tylko w przypadku krytycznie niskiego poziomu baterii wyłączenie systemu (lepiej, żeby zrobił 'shutdown -t now' bez pytania o zgodę, niż żeby chwile później zgasł gwałtownie powodując conajmniej wymuszenie skanowania dysków przy najbliższym starcie, a może problem ze wstaniem: mi kiedyś serwer X nie wstawał dopóki nie naprawiłem dysku za pomocą fcsk).
Pozdrawiam i życzę powodzenia
PS
dodox: rzucanie taką ilością pytań bez jednego miłego słowa może spłoszyć mniej obytych z linuksem i problemami.
-
- Piegowaty Guziec
Jestem, jestem
już trochę się obyłem z linuksem.
Mój problem rozwiązałem w ten sposób, że wyłączyłem wygaszacz ekranu. A szkoda bo te wygaszacze bardzo efektowne są.
W zakładce Zasilanie hibernacja jest wyłączana. Przełączanie w tryb wstrzymania i przełączanie monitora w tryb czuwania jest wyłączone.
Co do pytań dodoxta to:
Masz partycję swap? - Mam partycję SWAP o rozmiarze 4,7 GB.
System wykrywa te 2 GB ramu? - TAK.
Jak instalowałeś system? Z płyty, pendrive, netu? - z płyty.
Jakich używasz sterowników do karty graficznej? - tych które były dołączone do systemu.

Mój problem rozwiązałem w ten sposób, że wyłączyłem wygaszacz ekranu. A szkoda bo te wygaszacze bardzo efektowne są.
W zakładce Zasilanie hibernacja jest wyłączana. Przełączanie w tryb wstrzymania i przełączanie monitora w tryb czuwania jest wyłączone.
Co do pytań dodoxta to:
Masz partycję swap? - Mam partycję SWAP o rozmiarze 4,7 GB.
System wykrywa te 2 GB ramu? - TAK.
Jak instalowałeś system? Z płyty, pendrive, netu? - z płyty.
Jakich używasz sterowników do karty graficznej? - tych które były dołączone do systemu.
- dario_j
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Z ty SWAPem to lekko przesadziłeś.
Kiedyś czytałem, że SWAP to powinno być do max 1024 MB, ale teraz to niewiem, bo nie używam.
AMD Athlon 3200+
ATI Radeon X1250
1 GB RAMu
bez SWAPa i wszytko działa, a przynajmniej wiesza się z innego powodu
Kiedyś czytałem, że SWAP to powinno być do max 1024 MB, ale teraz to niewiem, bo nie używam.
AMD Athlon 3200+
ATI Radeon X1250
1 GB RAMu
bez SWAPa i wszytko działa, a przynajmniej wiesza się z innego powodu
Z tego co wiem to Linux automatycznie (tzn jeżeli wybierzemy przy instalacji automatyczne partycjonowanie) tworzy SWAPa równego 2 x wielkość pamięci RAM (przynajmniej tak było kiedyś - dzisiaj nie używam automatycznego partycjonowania
)

- kamilsilver
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
SWAP o rozmiarze 4,7GB xD To mój pierwszy dysk z Windowsem 98 tyle miał 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
ja mam ten sam problem... tyle ze dzieje sie to nagminnie... tz. gdy zablokuje ekran... (brat jest ciekawy co mam na dysku;P) ekran sie zaciemnia... oczywiście ładnie wygaszacz działa... ale gdy porusze musza w celu dalszej pracy ekran freezuje mi... tz wygaszacz staje w miejscu... i nic po za kursorem sie nie porusza... swoja droga dalej moge wpisać hasło i wszystko działa.... tylko denerwuje mnie ten freez...
zrobiłem tak jak pisaliście... wszystko inne niz hibernacja... monitor sie nie wyłaczy... ani zadne takie tam... mam u8.10 po aktualizacji z 8.04 gdzie tez sie to działo... tyle ze tam wymagany był reset... bo nic nie dało sie zrobić...
da sie coś z tym zrobić? z góry dzieki
zrobiłem tak jak pisaliście... wszystko inne niz hibernacja... monitor sie nie wyłaczy... ani zadne takie tam... mam u8.10 po aktualizacji z 8.04 gdzie tez sie to działo... tyle ze tam wymagany był reset... bo nic nie dało sie zrobić...
da sie coś z tym zrobić? z góry dzieki

g(oO)gle to Twój przyjaciel...
-
- Piegowaty Guziec
Ubuntu 9.04, świeża instalacja, problem występuje nadal, co ciekawe odkryłem, że dzieję się to tylko na wygaszaczach które działają w trybie 3D. Moja grafika przedstawia się jako: 82945G/GZ Integrated Graphics Controller
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Witam, przy wersji Ubuntu 9.10, zaobserwowałem następujący problem...w momencie gdy odpinam zasilanie w laptopie, system pracuje normalnie przez ok. 1-2 min i staje...ekran zatrzymuje się w miejscu, brak pracy dysku...całkowicie zamiera lecz obraz jest ciągle wyświetlany..przy pracy na zasilaniu problem nie występuje...komputer może pracować bez przerwy...problem pojawia się tylko przy pracy na baterii...z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu...
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Doprowadź komputer do zawieszenia, następnie zresetuj go i szukaj błędów w /var/log/messages.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.