"Próba dołączenia do sieci bezprzewodowej ..."

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
artchur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

"Próba dołączenia do sieci bezprzewodowej ..."

Post autor: artchur »

Witajcie.

Mam kolejny problem z Ubuntu. Tym razem nie wpływający na użyteczność, ale trochę irytujący. Jakiś tydzień temu podłączyłem modem Huwaeii Play'a (zmieniałem DNS zgodnie z tym co na tym forum < viewtopic.php?p=502319#post502319 > było - nie wiem czy to wpływ ma ). Z Play korzystam poza domem. W domu podłączony jestem do sieci domowej (router). Kilka dni temu zauważyłem, że na górnym pasku - tam gdzie jest ikonka dot. sieci bez przerwy mam te 2 zielone kółeczka i niebieskiego, krążącego "duszka". Neta mam, problemu nie ma. Ale irytuje mnie ta "próba" niesamowicie. Gdy chce zobaczyć informacje o połączeniu to nie mam żadnych inf o IP, masce, DNS. Na okienko "ręczne ustawienia sieci" czekam ok 2 min. :(

Ktoś pomoże?
Awatar użytkownika
tomekgreen1985
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: "Próba dołączenia do sieci bezprzewodowej ..."

Post autor: tomekgreen1985 »

ifconfig lub iwconfig ewentualnie iwlist scan
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
artchur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: artchur »

Udało mi się zainstalować wbudowaną kartę WiFi Atheros. Działa. Ale w dalszym ciągu widzę "próba dołączenia do sieci...". Niestety, gdy nastąpi "wstrzymanie systemu", to później karta nie działa :/

Po starcie ubuntu mam w ifconfig interfejsy: ath0, eth0, lo i wifi0. iwconfig mi pokazuje mi ath0 z danymi sieci. Po "wstrzymaniu systemu" w ifconfig mam jedynie lo. Natomiast w iwconfig danych już nie ma. Aktywuje ifconfigiem ath0, ręcznie ustawiam parametry zgodnie ze stanem wcześniejszym (nie wiem jedynie co zrobić z "inet6 addr" gdy karta działa, to tego parametru w ath0 nie ma, potem jest). Gdy to zrobię w iwconfigu powraca to co powinno być, ale internetu nie mam :(

EDIT

Czy kategoria, w której napisałem jest nieodpowiednia?
Załączniki
zrzutekranu.png
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”