NVidia GF8400 po instalacji sterowników brak internetu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
NVidia GF8400 po instalacji sterowników brak internetu
Posiadam obecnie UBUNTU 8.04 również wraz z zainstalowaniem tego systemu pojawiły się problemy (standard)
Aby ogladać filmy poinstalowałem wszystkie wymagane sterowniki ale były nadal problemy. Doczytałem się że problemem mogą być niezainstalowane sterowniki od karty graficznej. Długo nie zastanawiając się 'włączyłem' sterowniki własnościowe dzieki którym mogę już bez problemu oglądać filmy ale pojawiły się kolejny problem a mianowicie:
nie mogę się połączyć z internetem ani radiowo ani przez kabel. Podczas wielu nieudanych prób w 'urządzenia sieciowe' (czy jakoś tak) próbowałem coś "zamieszać" ale przy konfiguracji wlan i eth0 wyskakiwała mi informacja typu: "interfejs nie istnieje".
Dodam że podczas próby łączenia się z internetem za pomocą wifi sygnał mam dobry a nawet bardzo dobry ale z połączeniem już nie jest tak kolorowo. Gdy podłącze się do sieci bezprzewodowej internet działa mi różnie czasem 30 min a czasem 2 sekundy
Potrzebuje pomocy w obydwu kwestiach wifi i lan
Jak rozwiązać owy problem?
Aby ogladać filmy poinstalowałem wszystkie wymagane sterowniki ale były nadal problemy. Doczytałem się że problemem mogą być niezainstalowane sterowniki od karty graficznej. Długo nie zastanawiając się 'włączyłem' sterowniki własnościowe dzieki którym mogę już bez problemu oglądać filmy ale pojawiły się kolejny problem a mianowicie:
nie mogę się połączyć z internetem ani radiowo ani przez kabel. Podczas wielu nieudanych prób w 'urządzenia sieciowe' (czy jakoś tak) próbowałem coś "zamieszać" ale przy konfiguracji wlan i eth0 wyskakiwała mi informacja typu: "interfejs nie istnieje".
Dodam że podczas próby łączenia się z internetem za pomocą wifi sygnał mam dobry a nawet bardzo dobry ale z połączeniem już nie jest tak kolorowo. Gdy podłącze się do sieci bezprzewodowej internet działa mi różnie czasem 30 min a czasem 2 sekundy
Potrzebuje pomocy w obydwu kwestiach wifi i lan
Jak rozwiązać owy problem?
-
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86
Odp: NVidia GF8400 po instalacji sterowników brak internetu
daj wynik ifconfig
jid: adnix na jabber.org
adnix.wordpress.com
adnix.wordpress.com
-
- Piegowaty Guziec
wedle życzenia poniżej listing komendy ifconfig
Na kompie mam zainstalowane 3 systemy i necik działa bezproblemowo na XP Prof oraz Mandrake Spring Edition "Głównie mi chodzi o odbiór netu przez kabel"eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:90:f5:68:85:df
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:26 errors:7 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:622 (622.0 B) TX bytes:3705 (3.6 KB)
Interrupt:19 Base address:0x4400
eth0:avahi Link encap:Ethernet HWaddr 00:90:f5:68:85:df
inet addr:169.254.10.34 Bcast:169.254.255.255 Mask:255.255.0.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
Interrupt:19 Base address:0x4400
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:1419 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1419 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:72260 (70.5 KB) TX bytes:72260 (70.5 KB)
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Czy masz zainstalowane pakiety linux-restricted-modules i madwifi-tools? - jak nie to zainstaluj
-
- Piegowaty Guziec
Owych pakietów nie mam zainstalowanych, ale jeżeli miałyby pomóc to zainstalowałbym tylko jak mam te pakiety poinstalować skoro nie mam połączenia z internetem pod UBUNTU?
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Potrzebne pakiety możesz ściągnąć przecież spod windowsa, innego systemu czy innego komputera mającego dostęp do sieci (odpowiednie dla Twojej wersji Ubuntu i kernela) np. z tej strony:
http://packages.ubuntu.com/
http://packages.ubuntu.com/
-
- Piegowaty Guziec
Obecnie uzywam 6.10 na stacjonarce a 8.04 na Lapku a co do aktualizacji wylanczylem sterowniki wlasnosciowe i zainstalowalem owe pakie i pierwsze co zauwazylem to brak polskich znakow, zaraz wlancze stery od grafiki i sie okaze na ile mi byly pomocne owe pakiety
A wiec: problem nadal nierozwiazany zainstalowalem pakieciki i nic nie dziala (brak internetu) chyba ze trzeba je jeszcze odpowiednio je skonfigurowac
Podczas ponownego wlaczania/instalacji zauwazylem ze instaluje sie pakiet nvidia-glx-new i to wlasnie on tak mnie 'uszczesliwia',
polskie znaki nadal mi nie dzialaja
EDIT:
jeszcze walcze z problemem i zero efektów, nie mam pomysłów czy jest ktoś w stanie rozwiązać mój problem?:oops:
EDIT:
Ponawiam pytanie i czekam na pomoc w rozwiązaniu problemu
A wiec: problem nadal nierozwiazany zainstalowalem pakieciki i nic nie dziala (brak internetu) chyba ze trzeba je jeszcze odpowiednio je skonfigurowac
Podczas ponownego wlaczania/instalacji zauwazylem ze instaluje sie pakiet nvidia-glx-new i to wlasnie on tak mnie 'uszczesliwia',
polskie znaki nadal mi nie dzialaja
EDIT:
jeszcze walcze z problemem i zero efektów, nie mam pomysłów czy jest ktoś w stanie rozwiązać mój problem?:oops:
EDIT:
Ponawiam pytanie i czekam na pomoc w rozwiązaniu problemu
-
- Piegowaty Guziec
Problem nadal nie rozwiązany dodam że identyczna sytuacja jest na innym notebooku ale tym razem z grafiką NVIDIA GeForce 8600M GS