Po uruchomieniu systemu karta wifi nie widzi sieci na laptopie Asus F5V

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
k3dziu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Po uruchomieniu systemu karta wifi nie widzi sieci na laptopie Asus F5V

Post autor: k3dziu »

Witam serdecznie! A więc jak w temacie mam problem z kartą wifi. System ją wykył przy instalacji systemu i niby było wszystko ok, paliła się dioda i jest oki, w trybie live cd także działa wszytko. Do momentu restartu. Po restarcie dioda zapala się na chwilę, ale przed wyświetleniem pulpitu gaśnie dioda i od tego momentu karta nie widzi juz sieci, które są bez zabezpieczeń i ogólno dostępne. Do AP mam jakieś 100 metrów i nic. Szukałem po różnych forach i próbowałem wielu metod niestety na daremno. Po 3 dniach walki jako początkujący użytkownik muszę się poddać i spytać o radę. Karta pod xp działała... Proszę o pomoc.

Z góry dziekuję

Wynik polecenia: lspci | grep "Wireless"

02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
--------------------------------------------------------------
Wynik polecenia: iwconfig

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wifi0 no wireless extensions.

pan0 no wireless extensions.
-------------------------------------------------------------

Próbowałem także sterowników z windowsa, niestety porażka.
bert21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Odp: Po uruchomieniu systemu karta wifi nie widzi sieci na laptopie Asus F5V

Post autor: bert21 »

Dużo na ten temat na forum napisano, przejrzyj te wątki, niektórym podane rozwiązania pomogły. Mi niestety nie - mam taką samą kartę. Szlag mnie już trafia, tym bardziej, że do dzisiejszej aktualizacji czasem sieć działała, czasem nie (ot, takie kaprycho). Dzisiaj zaktualizowały się backporty i już nic nie jest w stanie ożywić sieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”