Realtek 8169 - nie wykrywa sieci, brak ustawien sieci

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
macyek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Realtek 8169 - nie wykrywa sieci, brak ustawien sieci

Post autor: macyek »

Jade na Ubuntu Studio 8.10

Wczesniej jechalem, ale chwilke, na Irygujacej, Irytujacej, Irygacyjnej czy tam Irracjonalnej Irence - gdzie siec mi dzialala bez grzebania itp

Zaczne od poczatku:
W czasie instalacji US nie konfigurowalem serwera dhcp (wcisnalem "zrob to pozniej" czy cos takiego)

Po zalogowaniu lekko sie zdziwilem ze nie ma Network Managera zainstalowanego automatycznie, ale pomyslalem, ze nic straconego. Znalazlem tutka: viewtopic.php?t=44004 - zrobilem wszystko co jest tam napisane (no, moze procz instalacji libnl1-pre6 bo wyskoczyl mi jakis blad - zero opisu) i ani widu ani slychu NM'a

nie mam nigdzie zakladki "Sieci" - dlatego ze nie mam NM'a?

prosze o pomoc,
moj sprzet to:
Realtek RTL8169 i Intel pro/wireless 3945abg

pewnie po tresci juz sie zorientowaliscie ze jestem noobkiem, a jezeli nie to informuje

ps podlaczylem na chwile internet kabelkiem ale to nie spowodowalo zadnej reakcji zwrotnej
ps2 pomyslalem ze moze wicda zainstaluje za miast network managera ale pisze mi ze najpierw musze najpierw go skasowac. pytanie jak i czy warto, moze da sie cos zrobic z obecna sytuacja?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: Realtek 8169 - nie wykrywa sieci, brak ustawien sieci

Post autor: k2cl »

Po pierwsze - podaj może wynik komendy

Kod: Zaznacz cały

iwconfig
(tak na wszelki wypadek)

A odnośnie wicd - jego instalacja jest bardzo dobrze opisana w artykule w czytelni...
Work less, climb more :D
macyek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Realtek 8169 - nie wykrywa sieci, brak ustawien sieci

Post autor: macyek »

Szczerze mowiac poddalem sie i wrocilem do zwyklego Ubuntu 8.10 gdzie wszystko dziala jak nalezy. Takze mozna zamknac...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”