Leadtek WinFast TV2000 XP RM brak dźwięku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Leadtek WinFast TV2000 XP RM brak dźwięku
Witam wszystkich:)
zacznę od tego, że mam poprawnie zainstalowaną kartę tv. Tvtime oraz Xawtv odbierają obraz ale nie mam dźwięku:sad: Kiedy podgłaszam i przyciszam w tych programach widzę jak suwak w mixerze "wejście liniowe" się tez porusza i nie jest wyciszony. A ja i tak nie mam dźwięku i nie mam pojęcia jak go włączyć...
pomożecie:?:
zacznę od tego, że mam poprawnie zainstalowaną kartę tv. Tvtime oraz Xawtv odbierają obraz ale nie mam dźwięku:sad: Kiedy podgłaszam i przyciszam w tych programach widzę jak suwak w mixerze "wejście liniowe" się tez porusza i nie jest wyciszony. A ja i tak nie mam dźwięku i nie mam pojęcia jak go włączyć...
pomożecie:?:
- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Leadtek WinFast TV2000 XP RM brak dźwięku
może tak? w konsoli wpisz
i zobacz (strzałki lewo, prawo), czy suwak line-in (bo pewnie do gniazdka line-in wchodzi dźwięk na karcie) nie jest wyciszony (na dole suwaka będzie MM). Jeśli tak, ustaw się na nim, zmień (naciskając klawisz m), podgłośnij, przycisz, jak trzeba (klawisze góra, dół) i gotowe, czyli esc 
Kod: Zaznacz cały
alsamixer

Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
A czy przypadkiem nie powinieneś podłączyć wyjścia audio tunera tv z wejściem audio karty muz. kablem (zewn. jack lub wewn. 4 pin) - tak zazwyczaj się to robi.
Można tez puścić dźwięk przez sox (to program) - ale łatwiej ci przyjdzie kabel założyć - niż z soxem kombinować.
Bo dźwięk, o ile się nie mylę - sam - na piechotę - do karty muzycznej nie przyjdzie.
To by było na tyle.

Można tez puścić dźwięk przez sox (to program) - ale łatwiej ci przyjdzie kabel założyć - niż z soxem kombinować.
Bo dźwięk, o ile się nie mylę - sam - na piechotę - do karty muzycznej nie przyjdzie.

To by było na tyle.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
@jacekalex - zakładam właśnie, że tak to zostało zrobionejacekalex pisze:A czy przypadkiem nie powinieneś podłączyć wyjścia audio tunera tv z wejściem audio karty muz. kablem (zewn. jack lub wewn. 4 pin) - tak zazwyczaj się to robi....

Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
A ja zakładam, że sformułowanie
Sformułowanie poprawnie zainstalowana nie oznacza - że Autor wie - jak należy poprawnie zainstalować , być może, uznaje włożenie karty do gniazda PCI za poprawną instalację.
To by było na tyle

zawiera słowo poprawnie - które w odniesieniu do każdego człowieka, zdarzenia czy faktu wygląda trochę inaczej.zacznę od tego, że mam poprawnie zainstalowaną kartę tv
Sformułowanie poprawnie zainstalowana nie oznacza - że Autor wie - jak należy poprawnie zainstalować , być może, uznaje włożenie karty do gniazda PCI za poprawną instalację.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
@jacekalex, miejmy nadzieję, że instalacja karty nie zakończyła się powodzeniem po włożeniu do portu agp...Sformułowanie poprawnie zainstalowana nie oznacza - że Autor wie - jak należy poprawnie zainstalować , być może, uznaje włożenie karty do gniazda PCI za poprawną instalację.
@bart, przyznaj się, jak to jest z tą instalacją?
A tak na poważnie, to mam podobny przypadek i robię to w sposób, jaki opisałem. Obraz jest, dźwięk "widać" (przy suwaku line-in skaczą "diody"), ale nic nie słychać, pomimo, że wszystko jest oznaczone w pozycji unmute. Dopiero uruchamiając w konsoli alsamixer i tam odhaczając mute na line-in, dźwięk się pojawia...