Karta wifi nie działa (dioda nie świeci, nie dostaje prądu)

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Karta wifi nie działa (dioda nie świeci, nie dostaje prądu)

Post autor: Kapu »

witam!
Mam problem z kartą wi-fi PLANET WL8313 podłączoną do mojego komputera poprzez interfejs PCI, moja płyta główna to ECS P6VXAT. Otóż karta działa "jak jej się zachce". Raz działa normalnie, raz jakby nie dostaje prądu (dioda na karcie nie miga, system jej nie wykrywa). Próbowałem przepiąć ją do innego gniazda, zresetować BIOS i nic. Co najciekawsze - u kumpla komputer wykrywa go bez problemu i działa bez zarzutu - stąd wniosek, ze coś z płytą główną jest nie tak. Jeszcze jedna sprawa to jest to, że po podłączeniu innej karty PLANET WL8305 komp wykrywa ją , ale nie ma wogóle zasięgu. Co radzicie zrobić w tej sprawie?
kamaz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Odp: Karta wifi nie działa (dioda nie świeci, nie dostaje prądu)

Post autor: kamaz »

ja bym jeszcze radził update biosu bo może coś nie pasować twojej płycie skoro na jednym kompie działa bez zarzutu.
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak też myślałem, ale:
1. Nie mam stacji dyskietek
2. Mam zainstalowany BIOS v1.0b nowsza jest v.1.1 ale boję się ją instalować, zeby czegoś nie popsuć. Jeśli powiecie że to bezpieczne to tak zrobię.
kamaz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: kamaz »

tego to ci nie mogę powiedzieć bo w kompach nie ma czegoś takiego jak nie można popsuć :/ poszukaj może na googlu jakiegoś forum od biosu który masz tak będzie najbezpieczniej :)
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Post autor: Mały 1 »

Jakich używasz sterowników do obsługi tej karty?

Ja również mam kartę Planet (WL-8313) i zainstalowałem do niej sterowniki przez ndiswrapper, a zamiast network managera używam wicd (i wszystko działa OK).
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Sterowniki bodajże plik .inf o nazwie mrv8k51.inf . Są to sterowniki dla WinXP znalezione w necie. Ale to nie wina sterowników, bo jak mówię to płyta główna jakby nie daje jej zasilania. W WinXP, który mam też zainstalowany na tym kompie mam te same sterowniki i raz menadżer urządzeń wykrywa ją, a raz nie. Z początku myślałem, ze to wina Windy, ale pod Ubuntu też sobie działa jak chce.
zamiast network managera używam wicd
Właśnie miałem szukać info co jest z tym Network Menagerem, że niby jestem połączony, a net nie działa :O
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Post autor: Mały 1 »

Skoro używasz sterowników z Windows XP przez ndiswrapper, to na pewno nie będzie to wina sterowników. Chciałem się tylko upewnić czy miałeś zainstalowane sterowniki z Windows bo ja takowe mam i wszystko działa OK.

Jeżeli chodzi o Network Menagera, to tak jak napisałem wcześniej- zastąpiłem go Wicd.

Na tej stronie możesz poczytać o Wicd (http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/).
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Karta dzisiaj zaskoczyła i miałem okazję się trochę pobawić z kompem. Ale nie dałem rady połączyć się z siecią. Sieć ma szyfrowanie WPA2 Mixed a Wicd takiego nie ma na liście. Próbując się połączyć przez dostępne tam dwa rodzaje WPA2 program się łączy ok. 15minut - tyle trwa authenticating i "wywala" mnie z sieci. Ogólnie z Wicd dzieją się cuda, chcąc anulować łączenie program się zawiesza itp. :/
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Może się przypomnę, może jakaś świeża krew napłynęła na forum. Co zrobić z tą kartą co nie zawsze działa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”