VirtualBox - Gry pod Direct3D

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
sna25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

VirtualBox - Gry pod Direct3D

Post autor: sna25 »

Witam mam na dysku następujące systemy:

Ubuntu: Hardy
Windows 7 Beta build 7000

Chciałem zagrać w taką starą grę z 2001 roku. Niestety pod Wine nie działa, pod Windows 7 się wiesza, poprostu potrzeba XP, zatem zainstalowałem go w Ubuntu na Virtualbox, czy mogę tam grać w gry wymagające Direct3D ?? Bo zainstalowało jakąś kartę graficzną "Virtual Box" i gry wogóle nie włącza.

Dziękuję za odpowiedzi.
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: VirtualBox - Gry pod Direct3D

Post autor: Rgl »

Virtualbox nie obsługuje Direct3D - w wersji 2.1 wprowadzono eksperymentalną obsługę OpenGL - może da się urucjhomić jakieś gry na OpenGL. Domyślnie jest jednak wyłączone w ustawieniach: Ogólne ->karta Podstawowe -> Enable 3D Acceleration.
sna25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Aha, a czy jest jakiś system wirtualny typu Virtualbox, w którym działa direct 3D ?? Bo gdyby był to właściwie mógłbym mieć fizycznie tylko Ubuntu zainstalowane.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Moim zdaniem jeszcze długo sobie poczekasz, by w pełni wykorzystywać do gier maszynę wirtualną. Na chwilę obecną zapomnij o graniu pod maszyną wirtualną. Wydaje mi się też, że nawet gdyby obsługiwało w pełni Direct3d, to w tym wypadku potrzebny będzie naprawdę potężny sprzęt (utrzymać system podstawowy+wirtualizacja gry z kosmicznymi wymaganiami). Na Ubuntu masz również sporo gier :-) Beż Windows da się żyć :-)
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
wieszti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: wieszti »

sna25 pisze:Aha, a czy jest jakiś system wirtualny typu Virtualbox, w którym działa direct 3D ?? Bo gdyby był to właściwie mógłbym mieć fizycznie tylko Ubuntu zainstalowane.
vmware workstation bodajże od wersji 6 wspiera akceleracje Direct3D na WinXP
KDE 4.2 -- Debian Sid -- Hp6820s
Wilczur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Wilczur »

Vmware workstation ma obsługę 3d, nawet raz dla próby zainstalowałem i sprawdziłem jak to działa. Testowaną grą był Stalker i co prawda udało się go odpalić, ale były różnego rodzaju bugi związane z fizyką i geometrią świata podczas gdy ta sama gra na Wine działa bardzo dobrze. Możliwe, że od tego czasu się coś poprawiło. Jest darmowy trial więc można sprawdzić. Pełna wersja jest raczej droga, także traktowałbym to raczej jako ciekawostkę.

A co to za gra tak w ogóle ?
sna25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A to taki staroć pod tytułem Train Simulator (niby chodzi pod Wine ale z błędami w grafice). Oprócz tego to teraz jeszcze w Wiedźmina pogrywam, ale na Wiedźmina to nie liczę pod Linuxem bo ledwo pod Windowsem chodzi na moim sprzęcie, myślałem jednak, że Traina da radę. Ale spoko ten Virtualbox się przyda na przykład do gMaxa (program do robienia modeli 3D do różnych gier) którego używam a który pod Wine się nie włącza.
Wilczur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Wilczur »

sna25 pisze:A to taki staroć pod tytułem Train Simulator (niby chodzi pod Wine ale z błędami w grafice).
To może być tylko kwestia ustawień.
sna25 pisze:Oprócz tego to teraz jeszcze w Wiedźmina pogrywam, ale na Wiedźmina to nie liczę pod Linuxem
Jeżeli chodzi o Wiedźmina to opisałem proces uruchomienia na http://gry.ubuntu.pl/, założyłem też temat o nim tutaj na forum tyle, że w dziale gry. Testowałem też wiele innych gier, także zapraszam do działu gry.
sna25 pisze:Ale spoko ten Virtualbox się przyda na przykład do gMaxa (program do robienia modeli 3D do różnych gier) którego używam a który pod Wine się nie włącza.
A skopiowałeś msvcirt.dll do folderu z programem ?
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

sna25 pisze:A to taki staroć pod tytułem Train Simulator (niby chodzi pod Wine ale z błędami w grafice). Oprócz tego to teraz jeszcze w Wiedźmina pogrywam, ale na Wiedźmina to nie liczę pod Linuxem bo ledwo pod Windowsem chodzi na moim sprzęcie, myślałem jednak, że Traina da radę. Ale spoko ten Virtualbox się przyda na przykład do gMaxa (program do robienia modeli 3D do różnych gier) którego używam a który pod Wine się nie włącza.
Witam!

Uzywam Virtualbox do prostych zastosowan i cos z wersji w zwyz od 1,5 zepsul sie.
Teraz mam 2.1.0_OSE i pracuje mi coraz wolniej.
Nie wiem czy to tylko u mnie, musieli by wypowiedziec sie koledzy uzywajacy.
Jak dla mnie pracuje coraz wolniej, mam wieksze lagi czekajac na otwarcie itp.

Wiec u mnie jaka kolwiek gra to marzenie scietej glowy :( , oczywiscie pisze o wirtualnym XP.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”