Instalacja Ardour na Ubuntu 8.10

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
muzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Instalacja Ardour na Ubuntu 8.10

Post autor: muzyk »

Witam..próbuje zainstalować program Ardour (bo chce się przesiąść z Windy na linuxa i potrzebuje jakiejś alternatywy dla Cubase..) No więc przy instalacji wywala mi pełno błędów w konsoli. No więc po kolei instaluje poszczególne paczki ale się zaciąłem na paczce raptor 1.4..żeby to zainstalować potrzebuje libxml...a żeby to zainstalować potrzebuje liblrdf..a żeby to zainstalować potrzebuje jeszcze tam czegoś..ale błąd polega na tym że zainstalowałem libxml a przy użyciu komendy ./configure przy instalacji raptora wywala mi "checking XML parser to use ... configure: error: No XML parser avaible - please install expat or libxml." Instaluje więc i expat - to samo...instaluje libxml - to samo..instaluje libxml2 - to samo...może mi ktoś podpowiedzieć co i jak?
Ogólnie ubuntu mam 3 dzień wiec prosze o wyrozumiałość:)
Dziękuję i Pozdrawiam

PS. Niewiem czy to ma jakieś znaczenie ale narazie pracuje na VMWare dopóki nie sprawdze czy wszystko działa tak jakbym tego chciał...
ronin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Odp: Instalacja Ardour na Ubuntu 8.10

Post autor: ronin »

Nie instaluj ze źródeł tylko zainstaluj pakiet.

PS. Do kompilacji programów potrzebujesz pakietów developerskich. Z dev w nazwie.
muzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Instalacja Ardour na Ubuntu 8.10

Post autor: muzyk »

No ok..próbuje instalować pakiety z nazwami np: libxml2-dev.... .deb za pomocą menadźera instalacji (tak?) no i wyskakuje mi czerwony napis "Error: Dependecy is not satisfiable: libxml2". Hmm...chciałbym chociaż wiedzieć co to znaczy w przetłumaczeniu na język potoczny...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ok poradziłem sobie:) znalazłem cały program Ardour w paczce *.deb i działa

Kod: Zaznacz cały

http://jagu.netsons.org/node/5
z tymże tam pisze że to do wersji 8.04 Ubuntu..ale działa jak narazie..:)
Dziękuję za pomoc
Temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”