[Wubi] fsck wywala błędy przy naprawianiu systemu plików

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
markovcd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

[Wubi] fsck wywala błędy przy naprawianiu systemu plików

Post autor: markovcd »

Posdiadam system Ubuntu 8.10 instalowany przez Wubi. Dziś miałem zwiechę i zrobiłem zwykły reset systemu. Po restarcie system próbował zrobić fsck. Jednak wywaliło mi (wklejam wyniki robione na livecd ale wtedy wyglądało to tak samo)

Kod: Zaznacz cały

sudo fsck -p '/media/disk/ubuntu/disks/root.disk' 
fsck 1.40.8 (13-Mar-2008)
/media/disk/ubuntu/disks/root.disk contains a file system with errors, check forced.
Error reading block 393218 (Attempt to read block from filesystem resulted in short read) while getting next inode from scan.  

/media/disk/ubuntu/disks/root.disk: UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY.
	(i.e., without -a or -p options)
No więc spróbowałem słuchać się porad:

Kod: Zaznacz cały

sudo fsck '/media/disk/ubuntu/disks/root.disk' 
fsck 1.40.8 (13-Mar-2008)
e2fsck 1.40.8 (13-Mar-2008)
/media/disk/ubuntu/disks/root.disk contains a file system with errors, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Error reading block 393218 (Attempt to read block from filesystem resulted in short read) while getting next inode from scan.  Ignore error<y>? yes

Force rewrite<y>? yes

Error writing block 393218 (Attempt to write block from filesystem resulted in short write) while getting next inode from scan.  Ignore error<y>? yes

Error reading block 393219 (Attempt to read block from filesystem resulted in short read) while getting next inode from scan.  Ignore error<y>? yes

Force rewrite<y>? yes

Error writing block 393219 (Attempt to write block from filesystem resulted in short write) while getting next inode from scan.  Ignore error<y>? yes

Error reading block 393220 (Attempt to read block from filesystem resulted in short read) while getting next inode from scan.  Ignore error<y>? 
...i tak wciskam yes w nieskończoność. Jakieś pomysły jak naprawić ten system plików?
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Odp: [Wubi] Problem z systemem plików

Post autor: px33 »

Żeby nie musieć trzymać palca na 'y' dopisz parametr -a
markovcd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: [Wubi] fsck wywala błędy przy naprawianiu systemu plików

Post autor: markovcd »

To nie zadziała.
Już wiem w czym problem, tylko nie mam pomysłu jak go rozwiązać. System plików jest read only i dlatego fsck nie może go naprawić.

EDIT: system plikow jest tylko do odczytu z poziomu zainstalowanego systemu.
Jednak odpalilem livecd i da sie do niego pisac. Mimo wszystko fsck nadal zwraca ten sam blad.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”