KVPNC w Ubuntu 8.10 żądanie hasła grupy

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
pemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

KVPNC w Ubuntu 8.10 żądanie hasła grupy

Post autor: pemo »

Witam.
Korzystałem z KVPNC od wersji UBUNTU 7.04 do 8.04. Niestety w wersji 8.10 koledzy programiści coś namieszali.
Teraz świeżo zainstalowany system 8.10 czy też rozszerzony 8.04 z poprawnie działającym KVPNC do 8.10, zgłasza komunikat o błędzie hasła grupy.
KVPNC korzysta z VPN CISCO.
Jeśli ktoś już spotkał się z podobnym problemem prosił bym o pomoc.
Szukałem już na google ale niestety nic pozytywnego nie odnalazłem.

Pozdrawiam
Pemo
lszota
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: KVPNC w Ubuntu 8.10 żądanie hasła grupy

Post autor: lszota »

Mam identyczny problem u siebie.
Najdziwniejsze jest to, że świeżo po instalacji z repozytorium programów openvpn oraz kvpnc udało mi się nawiązać połączenie ze zdalną siecią prywatną.
Wysłałem kilka zapytań do bazy danych i otrzymałem odpowiedź nie mogąc za to w jakikolwiek sposób skomunikować się z komputerami w mojej sieci (czyli identycznie jak w przypadku połączenia poprzez Cisco VPN Client pod Windows XP).
Wspominam, że nawiązałem takie połączenie, ponieważ udało mi się to tylko raz.
Na drugim komputerze z Linuxem spróbowałem powtórzyć instalację + próbę podłączenia, ale nie dało to rezultatu.
Będę próbować dalej.
Postaram się poprosić o pomoc administratora sieci z którą się łączę.
Dam znać co z tego wyszło.

------------------------- EDIT ----------------------------------------
rozwiązane:
istnieje polecenie "cisco-decode" które rozkodowuje hasło (przynajmniej to grupowe) zapisane w pliku PCF.
Rozkodowane hasło wpisałem do kvpnc i działa :)

Nie wiem czy o to chodziło autorowi zapytania, ale przynajmniej to udało się rozwiązać.
Awatar użytkownika
pemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: KVPNC w Ubuntu 8.10 żądanie hasła grupy

Post autor: pemo »

Dzięki za odpowiedz.
Co prawda niewyraźnie wspomniałem, że pod UBUNTU 7.04 i 7.10 kvpnc pracowało mi bez problemu. Na kilku komputerach instalowałem od podstaw 7.04 lub 7.10, kvpnc pracował zawsze bez problemu z plikiem PCF. Dopiero po przejściu na 8.4 - 9.4 pojawił się problem z logowaniem.

Niestety polecenie "cisco-decode" będę mógł wypróbować dopiero za pewien czas gdy przebudują mi server VPN.

Jako małą dygresje proponuje zabawę z systemem UBUNTU XP Profesional. Co prawda jak pokazuje znajomym ?LINUKSOWYM? ten system twierdzą, że woleli by system Windows KDE.

Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”