logowanie do sieci windows

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
borekns
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

logowanie do sieci windows

Post autor: borekns »

jak by ktoś mi mógł łopatologicznie wytłumaczyć jak zalogować się do sieci Windows jako inny użytkownik
dokładnie chodzi o to ze pracuje na użytkowniku Xa a chce przeglądać lan jako Xb
dodam ze sambe mam i fajnie widzi siec i kompy ale ponieważ do niektórych rzeczy nie mam dostępu jako użytkownik Xa a mam dostęp jako Xb chciałem przeglądać sieć bez przelogowywania
17piotrek

Odp: logowanie do sieci windows

Post autor: 17piotrek »

Napisz to troche czytelniej, bo niewiele da się zrozumieć...
borekns
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

chhodzi o to ze jest lan i wiekszosc kompow jest na windowsie mają udostępnione foldery dla (powiedzmy) user11 ja na ubuntu jestem zalogowany jako (powiedzmy) user12 chce przeglądać te udostępnione foldery dla user11 (po podaniu logina i hasła) w tej chwili mam tak ze nie widzę tych udostępnionych (nie dla manie) katalogów
jawojx

Post autor: jawojx »

Nie wiem czy drugi post coś wyjaśnił bo brzmi prawie tak samo jak pierwszy , ale dla mnie to coś tu zalatuje domenową usługą katalogową , chyba chodzi ci o Active Directory ? , jak tak to zainstaluj ;

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install likewise-open likewise-open-gui
Po instalacji uruchom System -> Administracja -> Active Directory Mebership no i zaloguj się .
17piotrek

Post autor: 17piotrek »

Spróbuj szukać tych katalogów na

smb://192.168.x.x
borekns
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jawojx pisze:Nie wiem czy drugi post coś wyjaśnił bo brzmi prawie tak samo jak pierwszy , ale dla mnie to coś tu zalatuje domenową usługą katalogową , chyba chodzi ci o Active Directory ? , jak tak to zainstaluj ;

Po instalacji uruchom System -> Administracja -> Active Directory Mebership no i zaloguj się .
aaa czlowiek głupi ze mnie jasne ze o klienta active directory dzieki wielkie zupełnie mi wypadło z głowy zaraz sorawdze czy smiga
roberto234
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: roberto234 »

jawojx pisze:Nie wiem czy drugi post coś wyjaśnił bo brzmi prawie tak samo jak pierwszy , ale dla mnie to coś tu zalatuje domenową usługą katalogową , chyba chodzi ci o Active Directory ? , jak tak to zainstaluj ;

Wszystko ładnie niestety w tym przypadku nie dostaniesz się do Domeny nie mając uprawnień Administratora Domeny ponieważ nie doda ci hosta.
Kolega zapomniał napisać że jeszcze niezbędna jest samba aby móc oglądać zasoby win.
Ale jak już masz sambę to:
pyNeighboorhood i masz podgląd na wszystkie maszyny w domenie Windows.
smbmount //[ip_hosta]/[udział] /[miejsce_montowania] user= pass=
np:
smbmount //192.168.x.x/pliki /home/user/tmp user=[użytkownik] pas=[hasło]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”