logowanie do sieci windows
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
logowanie do sieci windows
jak by ktoś mi mógł łopatologicznie wytłumaczyć jak zalogować się do sieci Windows jako inny użytkownik
dokładnie chodzi o to ze pracuje na użytkowniku Xa a chce przeglądać lan jako Xb
dodam ze sambe mam i fajnie widzi siec i kompy ale ponieważ do niektórych rzeczy nie mam dostępu jako użytkownik Xa a mam dostęp jako Xb chciałem przeglądać sieć bez przelogowywania
dokładnie chodzi o to ze pracuje na użytkowniku Xa a chce przeglądać lan jako Xb
dodam ze sambe mam i fajnie widzi siec i kompy ale ponieważ do niektórych rzeczy nie mam dostępu jako użytkownik Xa a mam dostęp jako Xb chciałem przeglądać sieć bez przelogowywania
Odp: logowanie do sieci windows
Napisz to troche czytelniej, bo niewiele da się zrozumieć...
-
- Piegowaty Guziec
chhodzi o to ze jest lan i wiekszosc kompow jest na windowsie mają udostępnione foldery dla (powiedzmy) user11 ja na ubuntu jestem zalogowany jako (powiedzmy) user12 chce przeglądać te udostępnione foldery dla user11 (po podaniu logina i hasła) w tej chwili mam tak ze nie widzę tych udostępnionych (nie dla manie) katalogów
Nie wiem czy drugi post coś wyjaśnił bo brzmi prawie tak samo jak pierwszy , ale dla mnie to coś tu zalatuje domenową usługą katalogową , chyba chodzi ci o Active Directory ? , jak tak to zainstaluj ;
Po instalacji uruchom System -> Administracja -> Active Directory Mebership no i zaloguj się .
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install likewise-open likewise-open-gui
Spróbuj szukać tych katalogów na
Kod: Zaznacz cały
smb://192.168.x.x
-
- Piegowaty Guziec
aaa czlowiek głupi ze mnie jasne ze o klienta active directory dzieki wielkie zupełnie mi wypadło z głowy zaraz sorawdze czy smigajawojx pisze:Nie wiem czy drugi post coś wyjaśnił bo brzmi prawie tak samo jak pierwszy , ale dla mnie to coś tu zalatuje domenową usługą katalogową , chyba chodzi ci o Active Directory ? , jak tak to zainstaluj ;Po instalacji uruchom System -> Administracja -> Active Directory Mebership no i zaloguj się .Kod: Zaznacz cały
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Wszystko ładnie niestety w tym przypadku nie dostaniesz się do Domeny nie mając uprawnień Administratora Domeny ponieważ nie doda ci hosta.jawojx pisze:Nie wiem czy drugi post coś wyjaśnił bo brzmi prawie tak samo jak pierwszy , ale dla mnie to coś tu zalatuje domenową usługą katalogową , chyba chodzi ci o Active Directory ? , jak tak to zainstaluj ;Po instalacji uruchom System -> Administracja -> Active Directory Mebership no i zaloguj się .Kod: Zaznacz cały
Kolega zapomniał napisać że jeszcze niezbędna jest samba aby móc oglądać zasoby win.
Ale jak już masz sambę to:
pyNeighboorhood i masz podgląd na wszystkie maszyny w domenie Windows.
smbmount //[ip_hosta]/[udział] /[miejsce_montowania] user= pass=
np:
smbmount //192.168.x.x/pliki /home/user/tmp user=[użytkownik] pas=[hasło]