Mam napisany skrypt do zmiany tapet w określonym czasie (.tapety.sh):
Dopisałem nawet ścieżki do gconftool, bo wyczytałem że czasami cron musi mieć pełne ścieżki. Skrypt uruchamia się manualnie ok. Problem jest taki, że jeżeli wrzucę go do tablicy crona to nic się nie zmienia. Próbowałem dodawać w różny sposób linijkę do crona (dla początkowych testów uruchamiam co minutę):
#!/bin/bash
HOUR=$(date +%H)
case $HOUR in
05|06|07|08|09|10)
/usr/bin/gconftool -t string -s /desktop/gnome/background/picture_filename '/home/gelmi/Obrazy/tapety/rano.jpg'
;;
11|12|13|14|15|16)
/usr/bin/gconftool -t string -s /desktop/gnome/background/picture_filename '/home/gelmi/Obrazy/tapety/dzien.jpg'
;;
17|18|19|20|21)
/usr/bin/gconftool -t string -s /desktop/gnome/background/picture_filename '/home/gelmi/Obrazy/tapety/wieczor.jpg'
;;
*)
/usr/bin/gconftool -t string -s /desktop/gnome/background/picture_filename '/home/gelmi/Obrazy/tapety/noc.jpg'
;;
esac
Próbowałem jeszcze dodać ścieżkę /bin/bash do rozkazu, ale dalej nic.
* * * * * sh /home/gelmi/Obrazy/tapety/.tapety
lub
* * * * * sh /home/gelmi/Obrazy/tapety/.tapety.sh
lub
* * * * * /home/gelmi/Obrazy/tapety/.tapety.sh
Wpis dodawałem, że tablic crona użytkownika lokalnego, gdzie w pliku .tapety.cron był któryś z listingów wyżej:
Dalej nic. Poprzez crontab -e próbowałem sam wpisać linijkę, zarówno dla użytkownika zwykłego jak i dla roota. Również próbowałem wpisać do globalnej w /etc/cron.d/ oraz do indywidualnej w /var/spool/cron/crontabs/gelmi. Nic nie działa. Przeglądając tablicę użytkowników crontab -l wpis zawsze jest, zarówno jak wpisywałem dla użytkownika oraz w tablicy roota jak wpisałem dla roota sudo crontab -l.crontab /home/gelmi/Obrazy/tapety/.tapety.cron
lub
sudo crontab /home/gelmi/Obrazy/tapety/.tapety.cron
W dzienniku systemowym pokazuje co minutę że jest uruchamiany CMD. Jak wprowadziłem do użytkownika to uruchamia jako użytkownik, a jak wprowadziłem do tablicy roota to odpala polecenie jako root.
Próbowałem również zamiast pliku sh odpalać co minutę gedita, ale też nie działało.
W syslogu wszystko wydaje się ok, ale nie ma efektów.
Na 8.04 wszystko chodziło ok, a na 8.10 nie do końca

Jakieś pomysły?
Dodałem się również do cron.allow:
sudo bash -c 'echo "gelmi" >> /etc/cron.allow'